PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 19 d. 16:39

Apdovanotos dvi Tauragės rajono ugdymo įstaigos

Tauragė

Etaplius.ltŠaltinis: Tauragės rajono savivaldybės inf.


319522

Tauragės rajono ugdymo įstaigos turi kuo pasidžiaugti – lopšelį-darželį „Ąžuoliukas“ ir Tauragės „Šaltinio“ progimnaziją pasiekė žinia, jog už pasiekimus darnaus vystymosi švietimo srityje ir kryptingą aplinkosauginio vaidmens stiprinimą jos apdovanojamos gamtosauginių mokyklų programos sertifikatu ir Žaliąja vėliava. Tokį apdovanojimą lopšelis-darželis „Ąžuoliukas“ gauna trečią kartą, o Tauragės „Šaltinio“ progimnazija – jau penkioliktą kartą! Nuoširdžiai sveikiname bei linkime joms ir toliau siekti aplinkosauginių tikslų.

Lopšelis-darželis „Ąžuoliukas“ įgyvendina tvarumo idėjas ir iniciatyvas į ugdymo proceso veiklas integruojant tarptautinę gamtosauginių mokyklų programą, STEAM veiksmų strategiją. Veiksmų plano veiklas koordinuoja gamtosauginis komitetas. Lopšelio-darželio bendruomenė kasmet dalyvauja Gamtosauginių mokyklų programos iniciatyvose (FEE Globalinės veiksmo dienos), tarptautinėje akcijoje „Darom“, edukacinėje programoje „Kaip gražu lauke“, tarptautinėje Judumo savaitėje, akcijoje „Diena be automobilio“, pažintinėse išvykose po miestą viešuoju transportu. Taip pat įgyvendina projektus: „Mano ypatingas maišelis“ (iš antrinių žaliavų), „Moliūgų takelis“, „Rudeninių lapų fiesta“, „Žiemą mes draugaujam su gamta“, „Pasaulinė vandens diena“, „Žemės diena“, „Globojame sparnuočius“, „Draugaujame su medžiu“, „Pasidalinkime draugyste“, „Raudona – stok, geltona – lauk, žalia – per gatvę drąsiai trauk“ ir kt.


Foto galerija:


Tauragės „Šaltinio“ progimnazija nuo 2009 m. vykdo Gamtosauginių mokyklų programą. Nuo 2015 m. vykdo Darnios mokyklos programą, už kokybišką ir atsakingą darnaus vystymosi iniciatyvų įgyvendinimą yra gavusi 2 Auksinius sertifikatus. Ugdymo įstaigoje veiklos vykdomos biologinės įvairovės, atliekų rūšiavimo, sveikos gyvensenos ir mitybos, klimato kaitos, energijos ir vandens srityse. Mokykloje taip pat veikia gamtosauginis komitetas. Įstaigos bendruomenė inicijuoja, organizuoja ir aktyviai dalyvauja aplinkosauginėse veiklose bei sprendžia ekologines problemas. Mokiniai kartu su mokytojais kuria miesto erdves: Inkilų instaliaciją Kartų parke, Miegapelių alėją Pagramančio regioniniame parke. Kasmet rūpinamasi šalia esančio miško švara. Mokiniai tiria mokyklos aplinką, apibendrinę tyrimus, pristato VGTU organizuojamose konferencijose. Mokykloje ne tik rūšiuojamos atliekos, bet ir surenkami nebenaudojami skėčiai, iš kurių mokiniai gamina mezgimo virbalus, drabužių kabyklas bei siuva sportinės aprangos maišelius.

Gamtosauginių mokyklų programa yra viena iš penkių Aplinkosauginio švietimo fondo pasaulyje įgyvendinamų programų. Aplinkosauginio švietimo fondas – tai 1981 metais įkurta tarptautinė nevyriausybinė, pelno nesiekianti organizacija. Ši programa skatina moksleivius tapti bendruomenių pokyčių lyderiais, įtraukiant juos į įdomius veiksmus orientuotą ir socialiai atsakingą mokymąsi naudojant Septynių žingsnių metodiką. Ši programa turi ryšį su JT Darnaus vystymosi tikslais 2015-2030.

Septynių gamtosauginių mokyklų žingsneliai – elementai, kuriuos turi įgyvendinti ugdymo įstaigos, dalyvaujančios programoje ir siekiančios Žaliosios vėliavos: gamtosauginis komitetas, aplinkosauginės situacijos įvertinimas, veiksmų planas, monitoringas ir įvertinimas, integracija, informavimas ir įtraukimas, gamtosauginis kodeksas.

Apdovanojimas skiriamas tik vieneriems metams įvertinant įvykdytas aplinkosaugines veiklas. Iš viso šiemet Lietuvoje tokį įvertinimą pelnė 64 ugdymo įstaigos.