PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 12 d. 15:43

Antrai kadencijai inauguruotas G. Nausėda: prieš penkerius metus atėjau ne tam, kad būčiau patogus

Lietuva

Diana Nausėdienė, Gitanas Nausėda. Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

Viktorija SmirnovaitėŠaltinis: ELTA


309213

Antrai kadencijai oficialiai penktadienį inauguruotas šalies vadovas Gitanas Nausėda iš Daukanto aikštės kreipėsi į Lietuvos gyventojus. Savo kalboje prezidentas pažymėjo, kad prieš penkerius metus į politiką pasuko siekdamas aktyviai dalyvauti valstybės valdyme. Pasak jo, šiam tikslui įgyvendinti jam reikėjo atlaikyti ne vieną kritikos strėlę. Visgi, kaip teigė šalies vadovas, į Prezidentūrą jis atėjo siekdamas įnešti pokyčių, o „ne tam, kad būtų patogus“.

„Prieš penkerius metus atėjau į šiuos rūmus ne tam, kad būčiau patogus. Ir ne tam, kad slėpčiausi už kasdien man braižomų linijų. Atėjau, nes tikėjau, kad prezidentas privalo aktyviai dalyvauti politikoje, kiek tai leidžia šalies Konstitucija. Atėjau, nes visur, kur benuvykčiau, jaučiau karštą palaikymą žmonių, jaučiančių neteisybę“, – penktadienį Daukanto aikštėje kalbėjo G. Nausėda.

„Visus šiuos penkerius metus kovojau su viešajame gyvenime įsitvirtinusiu nepakantumu kitaip mąstančiam. Nepaisydamas skriejančių kritikos strėlių, su visais bandžiau kalbėtis. Visus siekiau išklausyti. (...) Pirmyn mane stūmė tikėjimas, kad didžiausias, nepakartojamas ir nepakeičiamas valstybės turtas yra žmogus“, – sakė dar penkeriems metams prezidento poste prisiekęs G. Nausėda.

Šalies vadovas taip pat pažymėjo, kad sėkmingai kurti visapusiškai klestinčią valstybę įmanoma tik patenkinus kiekvienam žmogui būdingą prigimtinį teisingumo jausmą. Be to, ne mažiau svarbu užtikrinti nuolatinį tęstinį ekonomikos augimą, atkreipė dėmesį prezidentas.

„Paremtas šiuolaikinėmis technologijomis, jis bus pagrindinis mūsų gerovės šaltinis. Tai reiškia, kad turėsime pasitelkti dar daugiau kūrybingų ir išlavintų protų. (...) Tokį energijos užtaisą mums gali parūpinti tik kokybiška, lygiai prieinama ir kūrybingumą skatinanti švietimo sistema. Nedidelei šaliai kaip Lietuva kiekvienas talentas – aukso vertės“, – sakė G. Nausėda, linkėdamas gyventojams branginti Lietuvą.

„Tegul Lietuva mums visiems per amžius būna brangi, nes graži. Brangi, nes užgrūdinta vargo ir kančių. Brangi, nes išaugusi pagarbos kapuose miegantiems didvyriams dvasia. Brangi, nes mūsų visų – Lietuvos žmonių – dabar ir per amžius. Kartu ją ir girkime, ir ginkime“, – kalbėjo šalies vadovas.

Penktadienį iškilmingo Seimo posėdžio metu prisiekė antrajai kadencijai perrinktasis prezidentas G. Nausėda. Ceremonijoje dalyvavo buvę šalies vadovai ir Seimo pirmininkai, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarai, Vyriausybės, Europos Parlamento (EP) nariai, merai, Lietuvos ir užsienio šalių diplomatai, kiti svečiai.

Penktadienio vakarą Prezidentūros kiemelyje rengiamas vakarinis priėmimas inauguracijos proga. Kaip anksčiau pranešė Prezidentūra, antrai kadencijai perrinkto prezidento šventėje skambės specialiai šiai progai sukurti kūriniai, tikimasi sulaukti apie 2 tūkst. dalyvių.

ELTA primena, kad gegužės 26 d. prezidentas G. Nausėda buvo perrinktas antrajai kadencijai. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, šalies vadovą parėmė 74,15 proc. piliečių. Tuo metu antroje vietoje likusi I. Šimonytė sulaukė 24,34 proc. balsų.