PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Rugsėjo 11 d. 18:36

„Antahkarana“: Zitos Vilutytės tapybos darbų paroda kviečia į emocinį dialogą

Lietuva

S. Jankausko nuotr.

Ema VarkulevičiūtėŠaltinis: Etaplius.LT


318014

Šiaulių miesto kultūros centras „Laiptų galerija“ rugsėjo 18 d. 18 val. kviečia į apdovanojimus pelniusios tapytojos ir grafikės Zitos Vilutytės parodos „Antahkarana“ atidarymą buvusiame restorane „Baltija“ (Vilniaus g. 166).

Parodoje bus eksponuojami naujausi menininkės kūriniai, kurių kiekvienas turi unikalią istoriją. Parodos atidarymo metu skambės holistinės muzikos grupės muzika (Brigita Volungevičiūtė-Šimkuvienė, Gediminas Dapkevičius, Zita Vilutytė).

Paveikslas „Antahkarana“ (sanskrito kalba „vidinė priežastis“), kurio pavadinimu ir pavadinta visa paroda, buvo nutapytas jautriam projektui, vykusiam „ASTROcherryart“ galerijoje (JAV). Šio projekto tikslas – per meną suteikti žmonėms, patyrusiems emocines ir fizines traumas, galimybę išgyventi gijimo jausmus.

„Parodoje dalyvavo žmonės, kurie buvo patyrę ir išgyvenę vaikystės traumas, praradimus, atstūmimą, netektis, karą, smurtą, visiškai sudužusius gyvenimus, buvimą užribyje visko, kas tik įmanoma“, – tvirtina Z. Vilutytė. Jos teigimu, greta lankytojų salėje dalyvavo ir psichologai bei filosofai, tačiau parodos metu „nebeliko žiūrovų ir pasakotojų, visi išgyveno vieną skausmą, kuris buvo pažįstamas visiems“. Menininkė tikina, kad šis projektas buvo vienas paveikiausių, kuriuose teko dalyvauti.

„Antahkarana“ – antroji paroda, vyksianti buvusio „Baltijos“ restorano erdvėse. Nors patalpos šiuo metu yra apleistos, menininkė Z. Vilutytė teigia, kad vos įžengus į vidų aplankė jausmas, jog tai yra erdvė, kurioje galėtų būti realizuota „Antahkaranos“ idėja. „Panašiose erdvėse man dažnai kyla įvairios asociacijos – man patinka daryti dalykus, kurie vyksta ne komforto zonoje ir reikalauja vidinės jėgos“, – aiškina parodos autorė.

Anot Z. Vilutytės, naujų darbų kūrimas gyvenime vyksta natūraliai ir nenutrūkstamai. Ji mano, kad „menininkai turi šiek tiek kitokį odos tipą, kuris neturi filtro“. „Man nereikia įkvėpimo – jis yra kiekvieną akimirką, kai pastebi ženklą ir jis veda tave ten, kur turi eiti besąlygiškai“, – tvirtina menininkė.

„Manau, kad Lietuvoje yra daug dalykų, kurie turi atsinaujinti, taip pat ir požiūris“, – kalbėdama apie šiuolaikinio meno vertinimą Lietuvoje teigia ji. Pasak Z. Vilutytės, visų pirma, menininkas pats turi jausti savo vertę, kad būtų vertinamas kitų. „Juk ne paslaptis, kad mūsų šalyje į menininką yra žiūrima kaip į amatininką“, – tikina ji.

Šiauliuose gyvenančios ir kuriančios menininkės Z. Vilutytės darbai buvo eksponuojami ne tik Lietuvoje, bet ir Nyderlanduose, Italijoje, Ispanijoje, Graikijoje, Danijoje, Šiaurės Makedonijoje, Gruzijoje, Maltoje, Serbijoje, Vengrijoje, Jungtinėje Karalystėje, Indijoje, Venesueloje, Pakistane, Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Šveicarijoje, Vokietijoje ir JAV.

Renginys nemokamas. Paroda bus eksponuojama iki rugsėjo 24 d.