PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Veidai2024 m. Rugsėjo 11 d. 19:06

A. Delvey – persona, apsukusi elitą aplink pirštą 

Pasaulis

Anna Sorokina. Youtube.com stop kadras

Justina GaniprauskaitėŠaltinis: Etaplius.LT


317839

Anna Delvey – Niujorke gyvenanti vokiečių kilmės multimilijonierė su įspūdingomis sumomis investiciniuose fonduose Šveicarijoje. Jai netrukus priklausys šešių aukštų 281 Parko Aveniu pastatas, kurio viduje įsikurs ištaigingasis „Anna Delvey Fondas“ – privatus socialitų klubas su išskirtinėmis meno parodomis, momentinėmis (pop up) parduotuvėmis ir barais. Bent jau tokį įspūdį nelegaliais būdais ketverius metus apie save įstengė palaikyti Anna Sorokina (Анна Сорокина) – paprasta mergina iš Rusijos. Naudodamasi „Microsoft Word“ programa suklastotais tariamą turtą patvirtinančiais dokumentais, neatsekamais elektroninio pašto adresais bei naiviomis finansinių institucijų klaidomis, Anna įvykdė daugiau nei 275 tūkst. dolerių vertės apgaulę. Šiuo metu Annai paskirtas namų areštas, kurio metu ši laiko nešvaisto ir toliau garsina savo vardą prodiusuodama mados šou, tinklalaides bei pardavinėdama autorinius paveikslus, kuriuose dažniausiai vaizduoja save ir savo patirtis.

Vaikystė ir paauglystė

Anna Sorokina (33 m.) gimė 1991 metų sausio 23 dieną, Domodedove, Maskvos srityje, dabartinėje Rusijoje. Jos tėvai priklausė darbininkų klasei – tėvas Vadimas Sorokinas dirbo sunkvežimio vairuotoju. Motinai, kurios vardas spaudai nėra žinomas, priklausė vietinė maisto prekių krautuvė. Annos gyvenimas smarkiai pasikeitė, kai jai sulaukus šešiolikos visa šeima persikraustė į Ešveilerio miestą Vokietijoje. Ten merginos tėvas tapo transporto įmonės vadovu, tačiau šiai bankrutavus įkūrė savo oro kondicionierių bei šildytuvų verslą, paremtą energijos taupymu ir tvarumu. Motina tapo namų šeimininke. Anna Sorokina tuo metu pradėjo lankyti „Bischöfliche Liebfrauenschule Eschweiler“ katalikišką mokyklą. Bendraklasiai teigia prisimenantys ją kaip gana kuklią ir nekalbią. Visapusiškai pritapti jai trukdė ir sunkumai mokantis vokiečių kalbos. Pati Anna atskleidžia „negalėjusi sulaukti, kuomet iš ten ištrūks“, todėl sulaukusi devyniolikos išvyko.

Kitas jos gyvenimo etapas prasidėjo Londone, kur Anna lankė prestižinį dailės ir dizaino koledžą „Central Saint Martins“, tačiau tai netruko ilgai – mergina darkart sugrįžo į Vokietiją, o netrukus persikraustė į Paryžių, kur dirbo praktikante prancūziškame mados žurnale „Purple“. Ten A. Sorokina pasiliko dvejus metus. 2013-aisiais Anna persikėlė į Niujorką, kur ir pradėjo vykdyti apgaulės planą.

Pažintys Niujorke

Niujorke Anna gana greitai įsiliejo į pasiturinčiųjų ratą, apsimesdama vokiečių kilmės milijoninio turto paveldėtoja. Ji apsistodavo prabangiuose viešbučiuose, vakarieniaudavo aukščiausios klasės restoranuose ir vėliau per pažintis atsidurdavo privačiuose vakarėliuose. Naudodama padirbtus dokumentus kaip įrodymą, jog yra įspūdingo turto Europos bankuose (60 mln. dolerių) savininkė, ji įtikinėdavo perspektyvius investuotojus padėti įgyvendinti ypatingąjį verslo planą. Tariamai netrukus iškilsiantis „Anna Delvey Fondas“ (ADF) buvo jos pagrindinis pasididžiavimas ir dažniausia pokalbių tema prašmatniuose pobūviuose.

Minėtojo fondo idėją Anna pristatė tokiems asmenims, kaip architektas Gabrielis Calatrava, viešbučių tinklo savininkas Andre Balazs bei restoranų tinklo savininkas Richie Notar, kuriam priklausė ir žymusis „Nobu“ tinklas. Numatytoji privačiojo Annos klubo vieta buvo 281 Parko Aveniu – istorinis šešių aukštų pastatas Manhatane.

Didžėja Elė Dee „BBC“ išpublikuotame straipsnyje taip pat teigia sutikusi Anną viename iš vakarėlių – 2014-ų metų gegužės mėnesį įvykęs jųdviejų susitikimas Niujorke Elei pasirodė kiek keistas ir kėlė klausimų. Anot Elės, „turtingoji paveldėtoja“ Anna Delvey vakarėlio metu elgėsi nemandagiai, nuolat gyrėsi savo dėvimais brangių prekinių ženklų rūbais, kurie, beje, kiek išsiskyrė iš bendro konteksto savo prašmatnumu. Dar viena įdomi detalė – Annos prašymas pernakvoti pas vakarėlio dalyvius, kuriems nesutikus, ji paprasčiausiai nakvojo automobilyje, vis dar dėvėdama tą pačią rožinės spalvos dizainerio suknelę. „Buvo labai karšta diena, gulėdama mašinoje paraudusi iš karščio ji atrodė tarsi lėlė“, – prisimena Elė.

Ryšį A. Sorokina užmezgė ir su Reičel DeLoache Williams – amerikiečių rašytoja bei fotografe, sutikta 2016-aisiais. Tapusios artimomis draugėmis, merginos 2017-aisiais kartu išvyko į prabangią kelionę Maroke, kurios išlaidas Anna pažadėjo padengti. Visgi, atostogoms prasidėjus Annos kreditinės kortelės nustojo veikti, todėl Reičel sumokėjo daugiau nei 62 tūkst. dolerių, siekdama išvengti nemalonumų svetimoje šalyje. Pinigų A. Sorokina jai taip ir negrąžino. Draugystės su Anna istorijos detalėmis R. D. Williams pirmiausia pasidalino „Vanity Fair“ straipsnyje, „Huffpost ir „Elle“ žurnaluose, o 2019-aisiais išleido knygą pavadinimu „Mano draugė Anna“. Taip pat autorė apie tai atsivėrė „The New York Timestinklalaidėje „The Daily“.

Areštavimas

Būtent Reičel buvo pagrindinis asmuo, kuriam bendradarbiaujant su policija Anna Delvey persona galiausiai buvo išaiškinta kaip viena didelė apgaulė.

Tyrimas prasidėjo, kai keletas skirtingų viešbučių, bankų bei pavienių asmenų pranešė teisėsaugai apie neapmokėtas sąskaitas bei įtariamą nelegalią Annos veiklą, kurios rezultatas buvo šimtų tūkstančių dolerių nuostoliai.

Padedama Reičel, policija įvykdė slaptą operaciją. R. D. Williams ir Anna suplanavo susitikimą restorane, kur pastarosios atvykstant jau laukė policija. A. Sorokina buvo suimta. Pateikti kaltinimai – keletas skirtingų stambių vagysčių, įskaitant didelės vertės paslaugų vagystes.

Teismas

Atsidūrusi teisiamųjų suole, Anna didelį dėmesį skyrė detalėms, apie kurias daugelis tokiose situacijose nė nepamąstytų – ji pasamdė stilistą, siekdama viso teismo proceso metu atrodyti itin reprezentatyviai. Vieni iš jos teisme dėvėtų drabužių prekinių ženklų – Yves Saint Laurent ir Michael Kors. Toks Annos poelgis buvo matomas kaip bandymas išlaikyti falsifikuotą pasiturinčios socialitės įvaizdį. A. Sorokinos teismo mados tendencijoms sekti buvo sukurta socialinio tinklo „Instagram“ paskyra su nuotraukomis, kuriose Anna su antrankiais žengia į teismo salę, o apačioje įvardinti dėvimų drabužių prekiniai ženklai:

„Kovo 27-oji, 2019: Michael Kors Shift suknelė“

...

„Kovo 28-oji, 2019: Yves Saint Laurent permatoma juoda palaidinė, Viktorijos Beckham kelnės“

...

„Balandžio 3-oji, 2019: Elegantiška spintos krizė“

Anketą šiuo metu seka daugiau nei 52 tūkst. „Instagram“ vartotojų.

Anna teismo proceso metu išliko gana rami ir emociškai stabili, išskyrus tuos atvejus, kai laiku nebūdavo pasirūpinama jos pageidaujamais drabužiais. Pačiu procesu ji neatrodė itin susidomėjusi, kartais skaitydavo knygą ar kažką rašydavo savo bloknote.

Anna Sorokina buvo pripažinta kalta dėl aštuonių pateiktų kaltinimų iš dešimties, įskaitant stambią antrojo laipsnio vagystę, trečiojo laipsnio vagystę, bandymą įvykdyti pirmojo laipsnio vagystę ir paslaugų vagystę. Dėl dviejų ji buvo išteisinta – Anna pripažinta nekalta dėl bandymo įvykdyti stambią vagystę, siekiant pasiimti 22 mln. dolerių paskolą bei dėl daugiau nei 60 tūkst. dolerių vagystės iš R. D. Williams. 2019-ųjų gegužės mėnesį Anna buvo nuteista ketveriems–dvylikai metų kalėjimo.

Netflix serialo adaptacija

Įkvėpta šios unikalios ir skandalingos istorijos, amerikiečių televizijos prodiuserė Shonda Rhimes sukūrė Netflix serialą „Inventing Anna“. Nepaisant dvejopo kritikų vertinimo, šou laikomas itin sėkmingu dėl užfiksuotų daugiau nei pusės milijardo žiūrėjimo valandų visame pasaulyje. Serialas taip pat buvo nominuotas keletui skirtingų apdovanojimų, įskaitant specialų Emmy apdovanojimą serialams su dviem ar daugiau epizodų, kurie kartu sudėjus trunka bent 150 minučių.

Seriale susipina tikri įvykiai bei kūrėjų fantazija, todėl kiekvienos serijos pradžioje pasirodo užrašas „Ši istorija yra visiška tiesa. Išskyrus tas dalis, kur viskas išgalvota“. „Inventing Anna“ pritraukė žiūrovus dėl savo unikalaus ambicijos ir apgaulės proceso vaizdavimo bei žavingo aukštuomenės gyvenimo būdo pateikimo. Daug liaupsių dėl Annos Delvey vaidmens atlikimo seriale sulaukė pagrindinė aktorė Julia Garner (30 m.).

Aktorė Anna Chlumsky seriale atlieka tiesos išnarpliojimui atsidavusios reporterės Vivian Kent vaidmenį. Vivian iš visų jėgų mėgina suderinti įtemptus santykius su redakcijos vadovu, išsamios Annos Delvey istorijos aprašymą lankant ją sulaikymo įstaigoje bei prie pabaigos artėjantį nėštumą. Seriale pabrėžiamas Annos arogantiškas būdas. Viename iš epizodų žurnalistė atsiprašo Annos dėl retesnio lankymo, nes tuoj turės kūdikį. A. Sorokin šiai atsako: „Tai labai kvailas pasiteisinimas neatvažiuoti su manimi susitikti. Tu nesi išskirtinė. Žmonės kasdien gimdo. Kai kurie žmonės atsitupia pagimdyti laukuose“. Kituose epizoduose Anna paprašo Vivian naujo brangaus apatinio trikotažo mainais į svarbią informaciją jos straipsniui arba komentuoja šios svorį bei aprangos stilių. Šių scenų realumas yra svarstytinas, tačiau serialo pabaigoje vaizduojamas ir tikras įvykis – Anna atsisako žengti į teismo salę išklausyti prisiekusiųjų verdikto, nes neturi kuo vilkėti, o nemokamai išduoti drabužiai jai per prasti, kad butų su jais įamžinta.

Po kalėjimo

Anna Sorokina į laisvę buvo paleista 2021-ųjų vasarį dėl pavyzdingo elgesio bei laiko, praleisto sulaikymo įstaigoje prieš teismą. Netrukus po išėjimo į laisvę ji buvo sulaikyta JAV imigracijos centro dėl pasibaigusio vizos galiojimo laiko.

Annos tėvai viešai išreiškė gilų nusivylimą dukra, o jos tėvas Vadimas Sorokinas pripažino, jog jų pokalbiai yra paviršutiniški ir dažnai apsiriboja pinigų tema, nes Anna iki šiol negeba tvarkytis su finansais. Kiek vėliau Vadimas tikino atsisakęs savo dukros ir neturintis jokių sąsajų su jos abejotinos moralės veiksmais.

„Nemanau, jog kada nors ji man yra pasakiusi, kad mane myli, bet vietoje to sakydavo: „Aš tavo vienintelė dukra ir tu man privalai duoti pinigų. Aš pati jų gauti negaliu“.

„Bet ši jų gavo, nesąžiningu ir gėdingu būdu, ir dėl to dabar imigracijos centre laukia savo deportacijos datos“, – atviravo Annos tėtis.

Dabartis

Šiuo metu Annai Sorokinai yra paskirtas namų areštas dėl besitęsiančio tyrimo. Ji apsistojusi pietinėje Manhatano dalyje Niujorke. Anna gana aktyviai reiškiasi socialinėje erdvėje, o ypač „Instagram“ platformoje, kurioje šiuo metu yra surinkusi daugiau nei milijoną sekėjų.

Namų arešto metu skandalingoji persona pasinėrė į meną, o iš jo sugebėjo ir neblogai pasipelnyti – pardavinėdama savo paveikslus bei eskizus ji jau užsidirbo daugiau nei trečdalį milijono dolerių. Annos piešinius ir dabar galima įsigyti internetu per Founders Art Club. Piešiniuose A. Sorokina vaizduoja savo pačios išgyvenimus – kol buvo sulaikyta, kol studijavo madą Paryžiuje arba kol nerūpestingai švaistėsi pinigais, kai jos apgaulinga schema vis dar veikė. Kai kurių prasmė suprantama labai lengvai, kiti darbai kiek abstraktesni, leidžiantys žmonėms pasirinkti savo pageidaujamą interpretaciją. Viename iš eskizų vaizduojama pati Anna, bandanti už paslaugas susimokėti kreditine kortele. Už darbo stalo sėdinti abstrakti figūra Annai taria: „Čia metro kortelė...“. Ši jam atšauna: „Perbraukite dar kartą!”. Tokio pobūdžio eskizai, kaip ir tikėtina, sulaukė įvairių visuomenės reakcijų, tačiau įspūdinga suma A. Sorokinos kišenėje byloja apie egzistuojantį besąlygišką palaikymą bei idealizaciją.

Anna taip pat dalyvaus 33-ajame projekto „Šok su žvaigžde“ (angl. „Dancing With the Stars“) sezone. Nors jai paskirtas minėtasis namų areštas, Anna gavo specialų leidimą iš institucijų būtent dėl šio projekto. Sužinoję apie tokį dalyvių pasirinkimą, dalis ištikimų žiūrovų buvo ne juokais pasipiktinę ir grasino boikotuoti šį šou, tačiau nepaisant neigiamų reakcijų Anna Delvey, nors ir mūvėdama savo apykoję, dalyvaus projekte, o jo naujojo sezono premjera bus rodoma jau rugsėjo 17-ąją.

Kas iš to?

Annos Sorokinos-Delvey istorija paskatino žmones viešojoje erdvėje kalbėti apie tam tikras visuomenės problemas, tokias kaip tuštybė. Anot viešojo diskurso, Annos gebėjimas į melo liūną įtraukti tiek daug įtakingų asmenų buvo paremtas žmogišku polinkiu ignoruoti pavojaus ženklus, jei šie blizga. Situacija taip pat išryškino esminius finansiškai galingų institucijų trūkumus ir įrodė, kad nuo kruopščiai suregztos apgaulės nėra apsaugotas nei vienas.

Meno kūrinių kolekcionierius Michael Xufu Huang, kuriam Anna liko skolinga daugiau nei 3 tūkst. dolerių po kelionės į Veneciją, pripažino besijaučiantis išduotas, ypač dėl tariamai artimo ryšio su Anna, dėl kurio spėjo ją palaikyti tikra savo drauge. Visgi, jaunuolis atviravo, kad palyginus su kitomis A. Delvey aukomis, jam pasisekė, ir nuostolis nėra siaubingas. Apie šią patirtį jis kalbėjo su „Artnet News“ ir „New York Magazine“.

Naujienų portalas „Psychology Today“ paviešino straipsnį apie tėvų vaidmenį vaiko formavimosi metais bei elgesį, kuris nulemia tokių asmenybių kaip Anna Delvey formavimąsi. Straipsnio išvada – nusikalstamas atžalos elgesys nėra tiesioginė tėvystės metodų pasekmė, o tėvai tokias asmenybes kaip Anna tiesiog „išmoksta paleisti, nes belieka tik tai“.

„The Zoe Report“ gilinosi į „Inventing Anna“ serialą bei jame vaizduojamus Annos Delvey charakterio bruožus, kurie potencialiai gali padėti žiūrovams realiame gyvenime atpažinti sociopatiškas asmenybes bei nuo jų laiku apsisaugoti.

Šis viešas diskursas atkreipia dėmesį į esmines problemas bei galimus pavojus, o tuo pačiu išryškina visuomenės polinkį sekti skandalingas asmenybes, žavėtis svetimu turtu ir pasikliauti stereotipais. Visa tai – nepaneigiamas kontroversiškosios Annos Delvey nuopelnas.