PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 19 d. 09:49

„Amnesty International“ kritikuoja Lietuvos sprendimą trauktis iš kasetinius šaudmenis draudžiančios konvencijos

Lietuva

Ginklai / Alfa.lt

Lina LinkevičiūtėŠaltinis: ELTA


310358

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ sukritikavo Lietuvos sprendimą trauktis iš kasetinius šaudmenis draudžiančios konvencijos.

„Lietuvos parlamento sprendimas trauktis Konvencijos dėl kasetinių šaudmenų yra pragaištingas ir nerimą keliantis poslinkis. Šiuo žingsniu atsisakoma pasaulinio konsensuso, kuriuo siekiama kuo labiau sumažinti žalą civiliams ginkluotų konfliktų metu, ir paminama dešimtmečius trukusi pažanga siekiant eliminuoti atsitiktinę žalą darančių ginklų gamybą, perdavimą ir naudojimą“, – pareiškė „Amnesty International“ Europos regiono tyrimų direktoriaus pavaduotoja Dinushika Dissanayake.

„Lietuvos parlamentas turi skubiai persvarstyti savo pasitraukimą iš Konvencijos dėl kasetinių šaudmenų – sutarties, kuri yra skirta apsaugoti civilius, ir vietoje to toliau aktyviai rodyti paramą Konvencijai, kurią demonstravo nuo ratifikavimo“, – pridūrė ji.

Ketvirtadienį pranešta, kad Seimas nusprendė denonsuoti Oslo konvenciją, draudžiančią kasetinių šaudmenų naudojimą. Lietuvai pasitraukus iš šios tarptautinės sutarties nelieka ribojimų įsigyti, kaupti, o karo atveju, prireikus, ir panaudoti kasetinius šaudmenis.

Lietuva Oslo konvenciją ratifikavo 2010 m.