PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Birželio 26 d. 10:48

Alytus ruošiasi Lietuvos dainų šventei

Alytus

Etaplius.LTŠaltinis: Alytaus miesto savivaldybė


306529

15 meno kolektyvų, 6 tautodailininkai ir 9 koordinavimo grupės nariai – tiek alytiškių Dzūkijos sostinę atstovaus birželio 29 d. – liepos 6 d. vyksiančioje šimtmetį mininčioje Lietuvos dainų šventėje „Kad giria žaliuotų“.

„Dainų šventė – išskirtinai gražus renginys. Džiaugiuosi ir didžiuojuosi, kad joje pasirodys 500 dalyvių ir tuo, kad turime tiek daug įvairaus žanro kolektyvų – nuo dainų ir šokių ansamblių iki tautodailininkų. Tikiu, kad Dainų šventėje garbingai atstovausime mūsų miestą“, – baigiamojo meno kolektyvų vadovų pasitarimo-išlydėtuvių metu sakė Alytaus miesto savivaldybės vicemerė Jurgita Šukevičienė.

Dainų šventėje pasirodys: dainų ir šokių ansambliai: Alytaus jaunimo centro „Tarškutis“ (Rima Moisejenkienė) ir Alytaus kultūros centro liaudies meno studija „Dainava“ (Arvydas Mikalauskas).

Liaudies šokių kolektyvai: Alytaus jaunimo centro šokių studija „Rūta“ ir Šaltinių progimnazijos mergaičių liaudies šokių kolektyvas (Rūta Mekišaitė), Panemunės progimnazijos tautinių šokių kolektyvas „Uldukas“ ir Senamiesčio pradinės šokių kolektyvas „Senamiestukas“ (Laisvutė Adomaitienė).
Chorai: Alytaus kultūros centro choras „Varsa“ (Vidas Simanauskas), Panemunės progimnazijos jaunių choras „Aušra“ (Giedrė Petkevičienė) ir Šv. Benedikto gimnazijos jaunių choras (Loreta Mockuvienė).

Folkloro ansambliai: Sakalėlio pradinės mokyklos folkloro ansamblis “Sakalėlis” (Reda Vokietaitienė) ir Alytaus kultūros centro folkloro ansamblis “Žangucis” (Jūratė Fedaravičienė ir Renata Sviklienė).

Orkestrai: Alytaus muzikos mokyklos pučiamųjų orkestras ir choreografinė grupė (Rimantas Jočys ir Lilija Bernatavičienė) ir Lietuvos kariuomenės Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono Sausumos pajėgų orkestras (Rimantas Valaitis), Alytaus muzikos mokyklos liaudies instrumentų orkestras (Darius Stepanavičius) ir Alytaus muzikos mokyklos liaudiškos muzikos kapela (Rita Frendzelienė).

Dainų šventės metu netruks išskirtinių Dzūkijos kraštą pristatančių pasirodymų.

Folkloro dieną „Šviesa iš šaltinių“ renginio metu bus pristatyta mūsų miesto graži legenda apie Mirgrausėlę ir Alytį, apie upeliu pavirtusias ašaras. „Žvangucio“ kolektyvo nariai dzūkiškam uzbone pateiks vandens iš Alytupio upelio, kuriuo nusiprausus galima sutikti savo antrąją pusę.

Tos pačios dienos renginyje „Širdy nešiojuos“ kaip išskirtinis, Dzūkijos kraštui būdingas dalykas bus pristatytas dzūkiškas divonas. Jį ant savo rankų laikys ir dzūkiškai jo istoriją pasakos Svetlana Žadeikienė. Parodoje bus paliktas stiklinėje skrynioje apsaugotas divono fragmentas ir knyga „Dzūkų divonai“.

Šventinėje eisenoje liepos 6 d. Alytaus miesto kolektyvai bus pasipuošę tautiniais kostiumais ir rankose laikys Alytaus kraštotyros muziejaus pagamintus šiaudinių sodų fragmentus (reketukus).

Eidami pro vadinamuosius „Kalbos vartus“ Vinco Krėvės aikštėje jie ištars linkėjimą Lietuvai: linkime AUGC, ŽYDĖC, MYLĖC, o prie simbolinių „Šokio vartų“ atliks šokio judesį (koordinuos Lilija Bernatavičienė).

Prie „Dainų vartų“ dalyviai dainuos Alytaus himno priedainį: „Su gaivia bangele..“.

Jubiliejinėje šimtmečio Lietuvos dainų šventėje numatyta 14 renginių, kurie suburs 37 tūkst. atlikėjų. Šventėje tikimasi sulaukti net 9 tūkst. šokėjų ir apie 12 tūkst. dainininkų. Manoma, kad šimtmečio šventė pritrauks daugiau nei 1 mln. entuziastingų žiūrovų iš viso pasaulio.