PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 28 d. 07:58

Alytus keičia požiūrį į santuokos ceremoniją: pora tuokėsi net prie seno garažo vartų

Alytus

Etaplius.LTŠaltinis: Alytaus miesto savivaldybė


306889

Vestuvės – ceremonija, kurios metu švenčiama santuokos pradžia. Tradicijos ir papročiai priklauso nuo tikėjimo, kultūros, tautos papročių ir t.t. Nors tradiciškai vestuvių ceremonija vyksta bažnyčioje ar Civilinės metrikacijos skyriuje, Alytaus miesto savivaldybė vis dažniau sulaukia prašymų ceremoniją perkelti į pačias įvairiausias vietas, o miesto meras skatina jaunavedžius būti išradingiems.

„Jaunavedžiai išskirtines vietas santuokos įregistravimo ceremonijai renkasi Alytaus piliakalnį, Miesto sodą, Audiovizualiųjų menų centrą (Alytaus sinagogą) ar Baltąjį kupolą. Tačiau esame įregistravę santuokas ir labai keistose vietose.

Pavyzdžiui, prie tautos kančių įamžinimo memorialinio paminklo „Nurimęs varpas“ arba prie seno garažo vartų. Pastarojoje vietoje jaunavedžių reikėjo net paprašyti, kad nuvalytų stalą, nes buvo itin dulkėtas“, – alytiškių pasirinkimus įvardija Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Rūta Briliauskienė.

Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis teigia, kad žmonės patys turi pasirinkti, kur ir kada nori tuoktis. Galbūt poros turi ypatingą datą ar vietą, kurią nori įprasminti savo santuoka. O galbūt jie nori tuoktis mėnesienoje ar kurios nors valstybinės šventės dieną ir tai – jų pasirinkimas.

„Mes privalome įsiklausyti į žmonių norus, išgirsti jų svajones ir, kiek tai priklauso nuo mūsų, padaryti jas realiomis. Jeigu norite susituokti ne santuokų salėje, ne savivaldybės pastato kabinete, o pavyzdžiui, ant Rotušės bokšto – prašom.

Mūsų miestas keičia požiūrį į santuokos ceremoniją: mes pažadame nebūti biurokratai ir atliepti jūsų norus. O jūs turite pažadėti tuoktis Alytuje“, – sakė Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis.

Žinoma, prieš tai turite pasikonsultuoti su Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojais. Vienintelė sąlyga – ceremonijai pasirinkta vieta turi būti Alytaus miesto teritorijoje.

Tuokdamiesi miesto viešojoje erdvėje, jaunavedžiai turi patys pasirūpinti aplinkos papuošimu, muzika ir jaukia, šventine atmosfera. Tačiau laisvė įkvepia būti kūrybiškiems, todėl ceremonija gali būti įsimintina ir labai romantiška.

Alytaus miesto savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojų pasiteiravus, koks jausmas sutuokti poras, moterys sakė, kad, matant įsimylėjusias dviejų žmonių akis, širdį užplūsta itin geros emocijos.

„Suvokti, kad ką tik padėjai dviems žmonėms žengti į sutuoktinių gyvenimą, kad nuo to momento jie tampa šeima yra nepaprastai malonu“, – teigė Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojos.

Praėjusiais metais, sezono metu (nuo gegužės 1 d. iki rugsėjo 31 d.), Alytuje santuoką registravo 141 pora, o iš jų tik 13 santuoką sudarė užsienyje. Tokie rodikliai leidžia daryti prielaidą, kad Alytus – šeimų miestas, o žmonės yra linkę tuoktis gamtos apsuptyje.

Galimybė pasirinkti, kur įregistruoti santuoką – Civilinės metrikacijos skyriaus patalpose ar kitoje pasirinktoje vietoje – Lietuvoje suteikta 2009 m. Nusprendusiems tuoktis Santuokų salėje santuokos įregistravimo paslaugos mokestis – 30 Eur, o planuojantiems susituokti viešojoje miesto erdvėje – 70 Eur.