PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 12 d. 08:17

Alytuje viešėjo krašto apsaugos ministras L. Kasčiūnas

Alytus

Etaplius.LTŠaltinis: Alytaus miesto savivaldybė


313634

Apie gynybos pramonės galimybes Alytuje, Didžiosios kunigaikštienės Birutės bataliono infrastruktūrinę ir organizacinę plėtrą, kelio Alytus–Lazdijai ateitį atliepiant karinio mobilumo infrastruktūros poreikius, karo komendantūros organizavimą Alytuje, Šaulių namų rekonstrukciją bei Alytaus aerodromo vaidmenį krašto apsaugos sistemoje – šiuos klausimus Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis, vicemerai Bronius Bieliauskas ir Lina Gaižiūnaitė, mero patarėjas Saulius Ivoška, tarybos nariai Andrius Jučas ir Povilas Labukas aptarė su Dzūkijos sostinėje viešėjusiu krašto apsaugos ministru Laurynu Kaščiūnu, ministro kariniu patarėju plk. ltn. Vyčiu Andreika, Gynybos štabo Jungtinio situacijų skyriaus viršininku mjr. Martynu Vereška ir Gynybos štabo Projekto vadovu plk. Danu Mockūnu.

„Alytaus miestas labai gerai atrodo komendantūrų formavimo procese. Čia – Dzūkija, tad, ko gero, gerai veikia partizanų genas. Šiuo klausimu Alytaus miestas stipriai lenkia Marijampolę. Komendantūrose yra užsirašę apie 200 tarnyba susidomėjusių žmonių. Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos duomenimis, Alytuje taip pat yra nemažai norinčiųjų atlikti karinę tarnybą“, – teigė krašto apsaugos ministras L. Kasčiūnas.

Ministro teigimu, per pastaruosius ketverius metus penkis kartus padidinus Šaulių sąjungos finansavimą, lėšos pasiekia ir regionus. Šis finansavimas pasiekė ir Alytų, tad šiuo metu vyksta Šaulių namų pastato rekonstrukcija.

Prakalbus apie bendradarbiavimą gynybos pramonės srityje, anot L. Kasčiūno, artimiausiu metu Alytaus mieste ketina apsilankyti Gynybos resursų agentūros atstovai. Planuojamo susitikimo su miesto savivaldybės vadovais ir pramonės įmonių atstovais metu tikimasi aptarti, ką naudingo kariuomenei būtų galima gaminti Alytuje.
Susitikimo metu ministras teigė į Dzūkijos sostinę atvykęs su pasiūlymu – aerodromo teritorijoje įkurti dronų mokymo centrą, kurį administruotų Lietuvos šaulių sąjunga. Anot L. Kasčiūno, šio centro erdvės būtų atviros visuomenei. Šiame centre taip pat planuojama įkurti vietas treniruotėms dronų sportu užsiimantiems asmenims, Šaulių sąjungos ir kariuomenės nariams, norintiems stiprinti savo gebėjimus ir žinias dronų valdymo srityje. „Tiesa, šiuo klausimu jokie konkretūs sprendimai nėra priimti. Mes tik pateikėme pasiūlymus, kurie, ko gero, dar bus aptarti su tarybos nariais“, – pabrėžė ministras.

Alytaus miesto savivaldybės mero N. Cesiulio teigimu, Krašto apsaugos ministerijos planai Alytuje įkurti dronų mokymo centrą buvo staigmena. „Prieš keturis mėnesius buvo svarstomas aerodromo likimas ir keturios šalies ministerijos nepritarė tam, ką dabar pasiūlė Krašto apsaugos ministerija. Šiandien mes susipažinome su ministerijos vizija, ką jie norėtų daryti su Alytaus aerodromu. Šio centro įkūrimui būtų naudojama tik maža – apie 10 ha šimto hektarų ploto užimančios aerodromo teritorijos dalis“, – sakė Alytaus miesto savivaldybės meras N. Cesiulis.

Pasak mero, susitikimo su krašto apsaugos ministru metu sutarta neskubėti priimti galutinių sprendimų, o ieškoti alternatyvių teritorijų.

Susitikimo metu taip pat aptarti planai, susiję su poligono steigimu Dzūkijos regione ir kelio Alytus–Lazdijai atkarpų stiprinimu klausimai, kalbėta apie Didžiosios kunigaikštienės Birutės bataliono plėtros galimybes. Anot ministro, bataliono plėtra šiuo metu neplanuojama. Šiuo metu čia vykdoma esamos infrastruktūros vidinė modernizacija.

Krašto apsaugos ministras L. Kasčiūnas vizito Alytuje metu taip pat lankėsi Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos Alytaus poskyryje, karininko A. Juozapavičiaus šaulių 1-ojoje rinktinėje, bendravo su žiniasklaidos atstovais.