PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 21 d. 15:16

Alytuje paminėtos kario savanorio A. Sakalausko 33-iosios žūties metinės

Alytus

Etaplius.LTŠaltinis: Alytaus miesto savivaldybė


314878

Alytuje paminėtos paskutinės Lietuvos okupacijos aukos, Aukščiausiosios tarybos-atkuriamojo Seimo gynėjo, kario savanorio Artūro Sakalausko 33-iosios žūties metinės.

Minėjimo renginiai prasidėjo šv. Mišiomis Alytaus šv. Angelų Sargų bažnyčioje. Joms pasibaigus, ant A. Sakalausko kapo gėles padėjo Alytaus miesto savivaldybės vicemerė Jurgita Šukevičienė, Seimo pirmininko pavaduotojas Julius Sabatauskas, Seimo nariai, Alytaus rajono savivaldybės vadovai, A. Sakalausko artimieji. Nepriklausomybės gynėjo atminimas pagerbtas tylos minute ir salvėmis.

„Niekada nepamirškime savo didvyrių. Šiandien, kaip ir kasdien, labai svarbu tikėti. Tikėti kuo, kas tikra, tauru, patriotiška, drąsu. Būkime drąsūs patys – ne tik kalbomis, bet ir darbais. Būti drąsiems auklėkime ir savo vaikus. Ir svarbiausia – kad dėkingumo jausmas visada gyventų mumyse, kad visko, ką turime, nelaikytume savaime suprantama duotybe“, – minėjimo metu sakė vicemerė J. Šukevičienė.

Seimo Pirmininko pavaduotojas J. Sabatauskas padėkojo A. Sakalausko tėvams – mamai Genovaitei ir jau Anapilin iškeliavusiam tėčiui Pranui už tai, kad išauklėjo ir išaugino sūnų, kuriam Tėvynė buvo svarbesnė už asmeninį saugumą ir gerovę.

Į susirinkusius kreipėsi Nepriklausomybės gynėjo mama G. Sakalauskienė. „Didžiuojuosi, kad karys savanoris Artūras Sakalauskas, mano sūnus, žuvo gindamas Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę. Garbė jam, garbė ir visiems didvyriams, kurie gynė Lietuvą, Lietuvos laisvę ir nepriklausomybė“, – sakė žuvusio kario mama.

Minėjimo pabaigoje susirinkusieji sugiedojo Lietuvos valstybės himną.

Kario savanorio A. Sakalauskui atminimui pagerbti skirtų renginių programoje numatytas ir dar vienas jau tradiciniu tapęs renginys – rugpjūčio 23 d. Alytaus Dainavos progimnazijos stadione vyks tarptautinis futbolo turnyras kario savanorio Artūro Sakalausko taurei laimėti.

Apie karį savanorį A. Sakalauską

1991 m. rugpjūčio 21 d., žlungant kariniam pučui Maskvoje, apie pusę vienuoliktos vakaro Aukščiausiosios Tarybos rūmų prieigose įvyko Lietuvos savanorių susirėmimas su Sovietų Sąjungos armijos specialiosios paskirties dalinio kariais, kurie automobiliu įsiveržė į parlamento gynėjų saugomą teritoriją prie pirmojo posto A. Goštauto gatvėje.
A. Sakalauskas kilusio pasipriešinimo metu buvo nušautas. Jis tapo paskutiniąja auka XX amžiuje, paaukota už Lietuvos Nepriklausomybę.

A. Sakalauskas gimė 1963 m. spalio 26 d. Alytuje. Po 1991 m. sausio 13-ąją Sovietų Sąjungos įvykdytos agresijos prieš Lietuvos Respubliką jis stojo savanoriu į Savanoriškosios krašto apsaugos tarnybos kuriamą Alytaus rinktinę.

Nepriklausomybės gynėjas po mirties apdovanotas Vyčio Kryžiaus pirmojo laipsnio ordinu, Sausio 13-osios atminimo ir Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių kūrėjo medaliais.