PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 14 d. 15:13

Alytuje paminėta Gedulo ir vilties diena

Alytus

Etaplius.LTŠaltinis: Alytaus miesto savivaldybė


304827

Alytaus miesto sode, prie memorialo „Nurimęs varpas“, visuotine tylos minute pagerbtas tūkstančių į tuometinės Sovietų Sąjungos atšiauriausius kraštus išvežtų žmonių atminimas.

Pagerbdamas mūsų istoriją, žodį tarė Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis: „Birželio 14-osios naktį prieš 83-ejus metus mūsų tauta išgyveno akistatą su naikinančia sovietų agresija, su siaubu ir nežinia.

Žmonės šeimomis, giminėmis be kaltės buvo tremiami į Sibirą, kur juos pasitiko šaltis, badas, prievarta, o daugelį ir mirtis.

Ir šiandien, po 83-ejų metų ne liūdėti, bet pagerbti susirinkome. Atėjome garsiai pasakyti, kad neužmirštas nė vienas vardas, nė viena pavardė, kad mes kartojame juos kaip maldą, kaip priminimą, kas yra mūsų didvyriai ir kas yra vis dar besitaikantis į mus blogis.

Mielieji, padarykime viską, kad 1941-ųjų siaubas nepasikartotų net baisiausiuose sapnuose.“

Minėjime skambėjo Alytaus kultūros centro politinių kalinių ir tremtinių choras „Atmintis“ dainos, savo kūrybos eiles skaitė Šv. Benedikto gimnazijos mokinys Džiugas Baciuška.

Renginys baigtas tremtinių ir politinių kalinių pavardžių skaitymo akcija „Atminties neištremsi“.

Erdvę papuošė Alytaus „Sakalėlio“ pradinės mokyklos Tolerancijos ugdymo centro (koordinatorė Vilma Žilionienė) bendruomenės sukurtas traukinukas. Taip mokiniai ir mokytojai prisidėjo prie pilietinės iniciatyvos „Traukinys į nežinią“, skirtos paminėti Gedulo ir vilties dieną.