PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Laisvalaikis2024 m. Birželio 17 d. 07:58

Alytuje nuvilnijo miesto šventės „Su gaivia bangele“ atidarymas: apdovanoti nusipelnę alytiškiai

Alytus

Etaplius.LTŠaltinis: Alytaus miesto savivaldybė


305032

Rekordinio dydžio virš 4000 alytiškių subūrusia šventine eisena prasidėjusioje Alytaus miesto šventėje netrūko Alytaus himno 25-mečiui paminėti skirtų akcentų. Šventės pradžią vainikavo 443-iojo miesto gimtadienio šventės oficialus atidarymas, kurio metu paskelbti kultūros premijų laureatai bei Alytaus ambasadoriai.

Prasidėjus oficialioms Alytaus miesto šventės iškilmėms, į susirinkusiuosius kreipėsi Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis.

„Laikas bėga su savimi nusinešdamas įvykius ir asmenybes. Tai, kas šiandien naujiena, rytoj taps praeitimi. Tai, ką šiandien nuspręsime, pasislėps užmarštyje, o gal atvirkščiai – taps istoriniu įvykiu.

Vienas parašas gali tapti lemtingas, pakeisti likimus, panaikinti ir sukurti miestus, suteikti teises ir naujas galimybes. Kaip tai nutiko ir 1581-aisiais – Lietuvos didžiojo kunigaikščio Stepono Batoro parašas nulėmė Alytaus, kaip miesto, gimimą.

Tuomet suteikdamas miesto teises kunigaikštis net įsivaizduoti negalėjo, kuo tas taškelis žemėlapyje prie Nemuno upės taps po 443 metų. Kokie pastatai jame išaugs, kokios gatvės ir keliai juos Alytų, kokie žmones jame gyvens. Nenutuokė kunigaikštis, kad žirgų kanopų dunksėjimą pakeis automobilių gausmas, miestą nusės daugiaaukščiai namai, atsiras mokyklos, teatras, muziejai, veiks gamyklos. Skamba fantastiškai.

Net šiais laikais, gyvendami informacijos amžiuje, mes nesame pajėgūs sužinoti ar atspėti, kas bus šioje vietoje po šimtmečių, ką lems šiandieniniai mūsų parašai, kokiai idėjai jie suteiks sparnus ir ką išaugins ateinančioms kartoms.

Tačiau mes puikiai žinome, kas Alytaus laukia artimiausioje ateityje, kokie projektai pajudės kitąmet, kokios gatvės, aikštės ar parkai bus puoselėjami ir naujinami, o vaikų žaidimo aikštelės ir sporto aikštynai prisipildys vaikų, kokie pastatai, gamyklos išaugs ir pakvies alytiškius dirbti bei kurti savo gyvenimus, savo istoriją mūsų mieste.

Ir net ne sprendimai kažką naujo statyti ar tiesti gatves yra svarbiausi. Svarbiausi yra tie, kas tuos sprendimus padaro gyvus, tai – žmonės, tai alytiškiai, tai visi mes esantys čia ir tie, kas dabar toli, tačiau būtinai sugrįš į gimtą miestą Alytų.

Kasmet vis daugiau diasporos alytiškių nusprendžia grįžti namo iš emigracijos, nes miestas auga ir gražėja, darosi vis patogesnis ir patrauklesnis gyventi.

Čia gimsta, subręsta, įprasmina gyvenimą nuostabūs žmones, visi skirtingi, tačiau visi širdyje turintys kažką bendrą – meilę Alytui.

O laikas, kaip ir mūsų Nemunas, teka savo vaga, gaivia bangele nuplaudamas tai, kas buvo nereikšminga, ir išryškindamas tai, kas tikra ir svarbu.


Mieli alytiškiai, ne gatvės, ne pastatai, ne namų sienos yra mūsų miestas. Miestas esate jūs su savo gyvenimu, džiaugsmais ir rūpesčiais, su savo istorijomis ir planais.

Su gimtadieniu, mielieji, su gimtadieniu, Alytau!“ – sveikindamas Alytaus miestą su 443-iuoju gimtadieniu kalbėjo meras.

Kultūros premijos – trims laureatams

Kultūros premijas šiemet pretendavo gauti 11 kandidatų. Iš jų komisija atrinko tris laureatus – Liną Abromavičienę, Arvydą Kinderį ir Svetlaną Žadeikienę.

Muzikos pedagogei, koncertmeisterei Linai Abromavičienei kultūros premija skirta už atsidavimą darbui ir meilę ugdant vaikus, už aukštus ugdytinių pasiekimus Lietuvos ir tarptautiniuose konkursuose.
2022–2023 m. Linos Abromavičienės ugdytiniai dalyvavo ir pelnė aukštus įvertinimus 24-iuose įvairiuose konkursuose. Mokytoja – ne tik šauni pedagogė, bet ir puiki koncertmeisterė, aktyviai dalyvauja koncertinėje veikloje (2022–2023 m. apie 40 koncertų).

Režisieriui, visuomenininkui Arvydui Kinderiui kultūros premija atiteko už sukurtus meninės dokumentikos filmus. Juose įprasminta Alytaus istorija ir žydų kultūros tematika. Vienas ryškiausių – dokumentinis filmas „Kolekcionierius“ apie Samuelio Taco dailininkų litvakų kolekciją. Kartu pagal dailininko Chaimo Sutino paveikslus buvo sukurtas ir audiovizualinis sprendimas.

A. Kinderis tarpininkavo ir pristatant litvakų dailės kolekciją Alytuje Lietuvos kultūros sostinės renginių cikle, rengė edukacines programas mokiniams kino teatre „Dainava“: „Meilės ir atminties namai“, „Shalom, Kaune!“, „Kolekcionierius“.

2022–2023 m. režisierius dalyvavo Lietuvos kino centro organizuojamoje konkursinėje programoje „Sidabrinės gervės“, bendradarbiavo 2023 m. išleidžiant pagal Sigito Gedos tekstus sukurtų dainų kompaktinę plokštelę „Tėviške, tėviške marių baltų“. 2022–2023 m. aktyviai dalyvavo Lietuvos kultūros tarybos veikloje, organizuojant ir įgyvendinant Tolygios kultūrinės raidos gaires Alytuje ir Alytaus regione.

Trečioji kultūros premija už ypač svarbią ilgametę kultūrinę ir aktyvią kūrybinę veiklą skirta etninės kultūros ir dzūkų tarmės puoselėtojai Svetlanai Žadeikienei. Ji pagerbta už aktyvų etninės kultūros puoselėjimą, keturių knygelių dzūkų tarme išleidimą, Justino Marcinkevičiaus teksto pateikimą Alytaus miesto teatro spektakliui / koncertui „Voro vestuvės / veseilia“, profesionalioje scenoje nuskambėjo tai, kuo galime didžiuotis – mūsų dzūkiška tarmė.

Alytaus ambasadoriais tapo keturi alytiškiai

Alytaus ambasadoriai – tai tie žmonės, kurie jau nebegyvena savo gimtajame mieste, bet širdimi ir savo veiksmais yra tikri Alytaus miesto patriotai, garsinantys jo vardą bei puoselėjantys ryšį su gimtojo miesto bendruomene. Šiemet jais tapo profesorė Dalia Giedrimienė, Silvija Černiauskaitė, Rytis Valūnas ir Mindaugas Šatkauskas.

Iš Alytaus kilusi kardiologė profesorė Dalia Giedrimienė šiuo metu gyvena Jungtinėse Amerikos Valstijose. Ten ji išvyko prieš tris dešimtmečius, apsigynusi daktaro laipsnį. Dabar ji Konektikuto valstijose dirba Šventojo Juozapo universitete bei ligoninėje. Yra vertinama kardiologė, lietuvių bendruomenės lyderė, mokslininkė, koordinuojanti mokslinius klinikinius tyrimus Hartfordo ligoninės Širdies aritmijų centre, savo darbais garsinanti ne tik Lietuvos, bet ir gimtojo Alytaus vardą.

Nors gyvena svetur, prof. D. Giedrimienė neprarado ryšio su gimtuoju Alytumi, palaiko ryšius su gimtojo krašto miestelėnais, savivaldos atstovais, telkia bendriems projektams Alytaus bei Jungtinių Amerikos valstijų atstovus. Penktadienio vakarą Alytaus miesto vėliava buvo įteikta jai atstovavusiam prof. D. Giedrimienės sūnui Deivydui Giedrimui.

Silvija Černiauskaitė, gimusi ir augusi Alytuje, šiuo metu gyvena Jungtinėje Karalystėje, Londone. Silvija – aktyvi alytiškė ir Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenės narė, Londono 1-ojo skyriaus valdybos narė, Pasaulio lietuvių bendruomenės Švietimo komisijos narė, Lietuvių kalbos akademijos Londone vadovė ir Londono darželio mokyklos „Obelėlė“ ugdymo vadovė.

Rytis Valūnas, gimęs ir augęs Alytuje, dabar gyvena Vilniuje. Rytis – žinomas Lietuvoje teisininkas, City Alumni Alytus narys, aktyvus ir iniciatyvus Pasaulio alytiškių bendruomenės narys nuo pat jos įkūrimo, prisidedantis prie Pasaulio alytiškių sambūrių ir kitomis veiklomis garsinantis Alytų.

Alytiškis Mindaugas Šatkauskas, gyvenantis Vilniuje, niekada neprarado ryšio su gimtuoju Alytumi. Jis garsina ne tik Alytaus, bet ir visos Lietuvos vardą. Šiais metais Mindaugas Šatkauskas įkopė į aukščiausio pasaulyje kalno Everesto viršūnę Himalajuose ir tapo septintuoju tai padariusiu lietuviu istorijoje bei pirmuoju lietuviu, iškart įkopusiu ir į ketvirtą pasaulio viršūnę Lhotsę ir ten iškėlusiu Lietuvos trispalvę. Taip pat viršukalnėje Mindaugo Šatkausko dėka suplevėsavo ir Alytaus herbo vėliava.

Alytaus ambasadoriais jau yra tapę: Samuelis Tacas (2017), Darius Mileris-Nojus, Alvija Černiauskaitė, Gitana Pinkevičienė (2018), Paulius Kunčinas, Jolanda Chesonis, Algirdas ir Remigijus Gataveckai (2019), Aušra Visockė, Vytautas Dranginis, Sandra Avižienytė (2022), Roberta Venclovienė, Jolita Šilanskienė (2023).