REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Gegužės 22 d. 14:07

Alytuje ir Marijampolėje kuriasi nauji aukštųjų mokyklų padaliniai

Kaunas

ŠMSM informacija

Etaplius.LTŠaltinis: ELTA


302012

Vyriausybė pritarė Marijampolės ir Alytaus kolegijų reorganizacijai. Trečiadienį patvirtintais nutarimais numatoma, jog Marijampolės kolegija taps Mykolo Romerio universiteto (MRU) – Sūduvos akademija. Tuo metu Alytaus kolegija pradės veikti kaip Kauno kolegijos padalinys.

Kauno kolegijos padalinys Alytuje veiklą pradės dar liepos 1 d., o MRU-Sūduvos akademija Marijampolėje – spalio 1 d.

Dėl pokyčių, susijusių su Marijampolės kolegija, Vyriausybė buvo pritarusi dar šių metų vasarį.

Kaip nurodoma Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) teikiamame dokumente, Marijampolės kolegijos pertvarkos imamasi siekiant išsaugoti aukštojo mokslo studijas Marijampolės regione. Šiuo metu ši valstybinė kolegija yra mažiausia Lietuvoje – nors studijuojančiųjų aukštojoje mokykloje nedaug, išlaikytas gausus studijų programų skaičius. Todėl, nurodo ministerija, 68proc. grupių ar kursų yra nerentabilūs.

Įvykdžius reorganizaciją, Sūduvos akademijoje palaipsniui bus pereinama prie universitetinių studijų, bus sudarytos sąlygos stiprėti padalinio akademinių darbuotojų bendruomenei, gerės paslaugų kokybė, bus sumažintos bendros veiklos sąnaudos.

„Marijampolės kolegijos ir MRU konsolidacija padės didinti švietimo įtrauktį ir veiksmingumą Marijampolės regione, atliepti Marijampolės regiono darbo rinkos poreikius, gerinti mokslo taikomosios veiklos ir studijų kokybę vykdant aktualias studijų programas, plėtoti STEAM centro veiklą ir kitaip prisidėti prie Marijampolės regiono plėtojimo“, – nurodo ŠMSM.

Tuo metu Alytuje veiksiančiame Kauno kolegijos padalinyje numatoma plėtoti bendruomenės kolegijos (angl. community college) koncepciją.

Padalinio veikla bus grindžiama mokymosi visą gyvenimą principais: vykdomos aukštojo mokslo studijos, veiksiančiame STEAM atviros prieigos centre įgyvendinamos mokinių formaliojo ir neformaliojo ugdymo veiklos, atliekami tiriamieji darbai ir projektai, teikiamos kvalifikavimo ir perkvalifikavimo paslaugos. Alytuje planuojama stiprinti ir naująsias maisto technologijas, kurti maisto technologijų laboratorijas.

Priėmimo tvarka nesikeičia

Šiemet norintiesiems pradėti studijas Alytaus ir Marijampolės kolegijose priėmimo tvarka nesikeičia – kaip ir anksčiau, pildant priėmimo prašymus reikės rinktis šias aukštąsias mokyklas.

Studentai, 2024 m. bendrojo priėmimo metu stosiantys į Alytaus kolegiją, bendrojo priėmimo sistemoje bus informuojami, kad nuo 2024 m. liepos 1 d. Alytaus kolegija prijungiama prie Kauno kolegijos ir studijų sutartys bus pasirašomos jau su Kauno kolegija.

Stojimas į Marijampolės kolegiją vyks įprastai.

Nuo kitų mokslo metų baigiantieji kolegines studijas Alytuje ir Marijampolėje gaus atitinkamai Kauno kolegijos arba MRU profesinio bakalauro diplomus.

Siekdama gerinti koleginių studijų kokybę, Vyriausybė yra patvirtinusi 2023–2024 m. valstybinių kolegijų tinklo stiprinimo planą, kuriame valstybinėms kolegijoms keliami veiklos tikslai 2029 metams.

Numatyta, kad 2029 m. bet kurioje valstybinėje kolegijoje studijuotų ne mažiau kaip 1,2 tūkst. studentų. Tikimasi, kad 2029 m. ne mažiau kaip 76 proc. valstybinių kolegijų absolventų per 12 mėnesių po studijų baigimo įsidarbins pagal įgytą kvalifikaciją.

Taip pat 2029 m. valstybinėse kolegijose turėtų būti ne mažiau kaip 50 proc. visu etatu dirbančių dėstytojų ir ne mažiau kaip 10 proc. mokslo ar meno laipsnį turinčių dėstytojų, dirbančių bent 0,5 etato dalimi.

Valstybinių kolegijų studentų skaičius per dešimtmetį sumažėjo 38 proc., tik 28 proc. kolegijų dėstytojų dirba visu etatu, tik 47 proc. absolventų įsidarbina pagal gautą išsilavinimo lygį. Kaip rodo prognozės, kolegijų studentų skaičius 2026 m. gali mažėti dar 37–43 proc.

Įgyvendinant kolegijų stiprinimo planą, praeitą mėnesį jau pritarta Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos jungimuisi prie Vilniaus kolegijos. Kolegijos ruošiasi telkti infrastruktūrą, stiprinti inžinerijos ir meno kryptis regione.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA