PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 26 d. 16:20

Alovės bendruomenei „Susiedai“ – 20 metų

Alytus

Etaplius.LTŠaltinis: Alytaus rajono savivaldybė


306619

Penktadienį nuvilnijo Vasarvidžio šventė „Skambanti vasaros gama“ prie Poteronių piliakalnio. Svarbiausiu šventės akcentu tapo Alovės bendruomenės „Susiedai“ 20 metų veiklos sukakties minėjimas. Bendruomenės pasveikinti susirinko gausus būrys svečių.

„Susiedai“ – viena aktyviausių Alytaus rajono bendruomenių, kurie savo veikla garsūs visoje Lietuvoje, o puoselėjami senieji amatai traukia smalsuolius iš įvairių pasaulio šalių. Bendruomenės pirmininkė Asta Kiselienė šventės metu nuoširdžiai dėkojo visiems taip gausiai susirinkusiems prie nuostabaus Poteronių piliakalnio. „Tai ne mano gimtadienis. Tai mūsų bendruomenės, mūsų bendro darbo gimtadienis. Kartu mes vykdėme visus projektus, kokius tik pajėgėme tam, kad mūsų Alovė garsėtų ir būtų žinoma ne tik Alytaus rajone, bet ir visoje Lietuvoje ir net už jos ribų“, – džiaugėsi A. Kiselienė.

Bendruomenės įkurtame Amatų kiemelyje per 10-metį apsilankė daugiau nei 5000 lankytojų. Čia galima giliau susipažinti su krašto tradicijomis ir papročiais, dalyvauti įvairiose edukacijose: „Duonos kelias iki stalo“, „Pynimas iš vytelių“, „Bičių vaško žvakių gamyba“, „Bulvinių bandų kepimas kaimiškoje krosnyje“. Už bendrą darbą ir bendruomenės būrimą A. Kiselienė padėkojo žmonėms, kurie koja kojon kartu žengė nuo įsikūrimo pradžios. Jiems įteikė simboliškas dovanėlės.

Tarp gausaus svečių būrio, pasveikinti bendruomenės atvyko tarybos nariai Justas Truncė, Povilas Dzenkus, Marius Mickevičius, Alovės seniūnas Jonas Baliukonis, Daugų seniūnė Irma Kašėtienė.

„Ši vieta sava, kelianti daug prisiminimų, dar buvau mažas kai čia vykdavo Joninės. Šioje seniūnijoje užsaugau, sukūriau šeimą ir toliau gyvenu. Bendruomenės 20-metis – labai gražus jubiliejus. Noriu jus visus pasveikinti, būkit visi sveiki, stiprūs. Kuo stipresnės ir bendruomeniškesnės mūsų bendruomenės tuo stipresnis mūsų Alytaus rajonas,“ – sveikindamas kalbėjo Justas Truncė.

„Šiandien bendruomenei 20 metų. Šiandien man ši šventė sukelia labai didelius sentimentus, kadangi mano tėtis buvo didelė šios bendruomenės dalis. Džiugu, kad augat, stiprėjat. Linkiu susitvarkyti su iššūkiais, eiti tik pirmyn, augti kaip medis, kuris su kiekvienais metais didėdamas tik stiprėja“, – prisiminimais dalinosi tarybos narys Povilas Dzenkus.

O kokia gi šventė be pramogų ir muzikos? Susirinkę svečiams buvo paruošta Vasarvidžio šventės apeiginė programa, buvo galima išbandyti juvelyrinės kalvystės amatą, ragauti kulinarinio paveldo patiekalų. Veikė amatų kiemelis, vaikai galėjo smagiai leisti laiką lauko žaidimų kiemelyje. Muzikos mylėtojams kūrinius atliko Daugų folkloro ansamblis „Kuparas“, liaudiškos muzikos kapela „Radvija“, Kultūros centro Alovės skyriaus duetas, muzikinė grupė „Vizitas“. O šventės pabaigoje laukė magiškas ugnies šou.