PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2024 m. Rugpjūčio 1 d. 13:05

Alkoholio ir smurto ryšys

Šiauliai

Alkoholis kenkia rimtai / Pixabay

Renata JadlauskienėŠaltinis: Šiaulių miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro Visuomenės sveikatos stiprinimo skyrius


312341

„Alkoholį žmonija vartoja ne viena tūkstantmetį. Visuomenėje vyrauja tam tikra alkoholio vartojimo kultūra, kai pagerinti psichinę būseną, nusiraminti, atsipalaiduoti, „atitrūkti“ nuo problemų, o gal tiesiog paminėti džiugias akimirkas ar šventes, bet, deja, tai tik padidina socialinės žalos riziką (ligos, traumos, nelaimingi atsitikimai ir pan.). Būtina įsidėmėti, kad kuo didesnis alkoholinių gėrimų suvartojamas, tuo didesnė priklausomybės rizika,“ – teigia Šiaulių miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro Visuomenės sveikatos stiprinimo skyriaus specialistė Renata Jadlauskienė.

Alkoholis ir smurtas

Smurtaujantiems asmenims įtaką daro priklausomybės, nes dauguma smurto nusikaltimų yra padaromi apsvaigus nuo alkoholio ar kitų psichoaktyviųjų medžiagų, todėl galima daryti išvadą, kad tarp smurto ir priklausomybių yra stiprus ryšys. Priklausomybės dvejopai skatina smurtą, nes pirmiausia augant priklausomybėms šeimoje, pastebima smurto prieš vaiką rizika, o vėliau pats žmogus tampa priklausomas nuo alkoholio ir ima smurtauti.

Pasak Biuro specialistės Renatos Jadlauskienės, rizikingas ir žalingas alkoholio vartojimas kenkia ne tik pačiam vartotojui, bet ir jo artimiesiems (vaikams, taip pat ir negimusiems kūdikiams, kitiems šeimos nariams) bei visuomenei plačiąja prasme, įskaitant nukentėjusiuosius nuo smurto ir nusikaltimų, padarytų asmenų, apsvaigusių nuo alkoholio bei neblaivių vairuotojų sukeltų eismo įvykių. Deja, bet realybėje matome, kad neblaivaus vairuotojo sukeltoje autoavarijoje gali žūti kiti vairuotojai, keleiviai ar pėstieji. Vaikai gali būti tiesiog palikti be priežiūros, kol tėvai išgėrinėja arba prieš juos gali būti smurtaujama. Smurtaujantys neblaivūs asmenys apimti pykčio gali sužeisti šalia esančius blaiviuosius asmenis. Nėščia moteris ,,nekaltai” retkarčiais išgerianti alkoholio gali sužaloti savo dar negimusį kūdikį. Šie pavyzdžiai rodo, kaip alkoholio vartojimas gali neigiamai paveikti kitus asmenis ir kartu mažinti visos visuomenės gerovę.

Nusikalstamos veikos, susijusios su nesaikingu alkoholio vartojimu:

· Apiplėšimai. Maždaug 15 proc. visų apiplėšimų yra susiję su alkoholio vartojimu.

· Seksualinis priekabiavimas. Maždaug 37 proc. šių nusikaltimų įvykdo asmenys apsvaigę nuo alkoholio.

· Užpuolimai. Alkoholis sukelia dirglumą ir staigius nuotaikų svyravimus, ko pasėkoje didėjanti agresija ir priešiškumas gali tapti pavojingu reiškiniu. Tokius nusikaltimus įvykdo apie 27 proc. apsvaigusių asmenų.

· Smurtas prieš partnerį. Maždaug 2/3 aukų, kenčiančių nuo partnerio smurto, praneša, jog smurtautojas buvo išgėręs.

· Smurtas prieš vaikus. Maždaug keturi iš dešimties vaikų smurtautojų prisipažino, jog nusikaltimo metu buvo apsvaigę nuo alkoholio.

· Žmogžudystė. Apie 40 proc. asmenų nusikaltimo metu buvo apsvaigę nuo alkoholio.

Nesaikingas alkoholio vartojimas sukelia sunkesnes smurto formas, kurios gali peraugti į pavojingas situacijas. Trumpalaikis ir / ar ilgalaikis alkoholio vartojimo poveikis sutrikdo žmogaus psichinę sveikatą, padidina smurtinių nusikaltimų riziką.

Būtina ieškoti pagalbos

Kaip teigia Biuro specialistė Renatos Jadlauskienė, galime daryti išvadą, kad nesvarbu, koks būtų alkoholio ar kitų psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo dažnumas, jis turi įtakos polinkiui smurtauti. Tam, kad galėtume išvengti skaudžių pasekmių, būtina nedelsiant kreiptis į specialistus, kurie tiksliai padės nustatyti priežastis ir rizikas tam, kad teikiama pagalba būtų tikslinga ir efektyvi. Negalima toleruoti rizikingo alkoholio ar kitų psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo, būtina išdrįsti kreiptis pagalbos. Viena iš tų pagalbos priemonių yra Šiaulių miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro teikiama priklausomybių konsultanto paslauga, kur informacijos daugiau galima rasti: https://www.sveikatos-biuras.lt/priklausomybiu-konsultanto-paslaugos/

„Prisiminkite, kad alkoholis neišsprendžia problemų ir tikrai nepadeda susitvarkyti su emocijomis, o atvirkščiai, skatina destrukcinį elgesį. Tik būnant blaiviam, galima priimti tinkamus sprendimus, susijusius su pačių asmenų ir aplinkinių gerove. Jeigu žmogus jaučia, kad pats nebegali susitvarkyti, rekomenduojame kreiptis pagalbos į specialistus, kurie tikrai padės rasti išeitį“ – tvirtina Biuro Visuomenės sveikatos stiprinimo skyriaus specialistė Renata Jadlauskienė.