PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 16 d. 13:47

Aliejaus rūšiavimas Zarasų rajone

Zarasai

Unsplash.com nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Zarasų rajono savivaldybė


309713

Prieš mėnesį Zarasų rajone buvo pastatyti pirmieji 2 aliejaus rūšiavimo konteineriai, kurių paskirtis – surinkti panaudotą, sugedusį ir kitokį maistinį aliejų. Kol kas rajone yra du konteineriai – Zarasų bei Dusetų miestuose.

UAB „Biomotorai“ – šių konteinerių prižiūrėtojai ir iniciatoriai džiaugiasi, kad gyventojai rūšiuoja aliejų ir planuoja plėsti konteinerių skaičių rajone, tad tokių konteinerių gali tikėtis ir kiti miesteliai ir kaimeliai Zarasų rajone.

Patogesnis aliejaus rūšiavimas
Aliejus į konteinerius turėtų būti išmetamas plastikinėje taroje, o geriausia – panaudotuose plastikiniuose buteliuose nuo aliejaus, gaiviųjų gėrimų ir kt. Kad namuose būtų patogiau supilti aliejų į butelį siaura anga, UAB „Biomotorai“ gyventojams dovanoja piltuvėlius. Juos galima atsiimti Zarasų rajono savivaldybės administracijoje ( I-ame aukšte, asmenų priimamajame).

Šiuo metu specialius konteinerius rasite:
P. Širvio g. 38, Zarasai
Žirgų g. 8A, Dusetos

Kaip išmesti aliejų?
Plastikinėse talpose – tuščiame naujo aliejaus butelyje, švarioje pieno, acto ar kitoje plastikinėje talpoje, kurią paprastai išmetate, švariame plastikiniame butelyje ir kitoje, švarioje, nedužioje, sandarioje pakuotėje. Supilkite aliejų, sandariai uždarykite ir meskite aliejų į specialų konteinerį.

Koks aliejus gali būti metamas į šį konteinerį?
Naudotas kepimo aliejus (gali būti su nuosėdomis).
Pasibaigusio galiojimo aliejus.
Skonio savybes pakeitęs aliejus.
Neįprastą kvapą ir skonį turintis aliejus.
Aliejus nuo silkės, tuno, šprotų, saulėje džiovintų pomidorų, paprikų ir t.t.
Gyvūniniai riebalai.

Koks aliejus negali būti metamas į šį konteinerį?
Majonezas ir padažai.
Kosmetinis aliejus.
Sintetinės, mineralinės alyvos.
Kiti skysčiai.

Kam rūšiuoti panaudotą aliejų?
Aliejus, pilamas į namų kanalizaciją, gali pakenkti vamzdžiams ir juos užkimšti. Iš 1 kilogramo panaudoto aliejaus galima pagaminti 1 kg biodyzelino ir tokiu būdu sumažinti į aplinką išmetamo anglies dvideginio taršą net 3 kilogramais.

Kada išvežamo aliejaus atliekos?
Šis specialus konteineris yra ir išmanus – susikaupus tam tikram aliejaus kiekiui, davikliai siunčia signalą už šių atliekų išvežimą atsakingai įmonei UAB „Biomotorai“ ir jie organizuoja atliekų išvežimą. Taip pat įmonė yra informuojama apie staigius temperatūrų šuolius, jei konteineris užsidegtų, todėl aliejų, kaip degę medžiagą, į šį konteinerį išmesti yra saugu.

Kiek tai kainuos?
Aliejaus rūšiavimo, išvežimo ir konteinerių priežiūros kaina nėra įskaičiuojama į komunalinių paslaugų kainas - ši paslauga gyventojams yra visiškai nemokama. UAB „Biomotorai“, atiduodami žaliavą biodyzelino gamybai, padengia priežiūros kaštus.