PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Jaunimas2024 m. Rugpjūčio 19 d. 15:58

Akmeniškiai dalyvavo Europos jaunimo stovykloje Bocholte

Akmenė

Akmenės rajono savivaldybės nuotr.

Rūta BrazlauskaitėŠaltinis: Etaplius.LT


314531

Akmenės rajono savivaldybės miestas partneris iš Vokietijos – Bocholto miestas – kiekvienais metais organizuoja Europos jaunimo stovyklą ir kviečia dalyvauti miestų partnerių jaunimą. Šiais metais stovykla vyko rugpjūčio 4-11 dienomis, Bocholte, kurios tema buvo „Europos jaunimo menas - menas be sienų Europos mieste Bocholte“ („European Youth Art – borderless art in the European City of Bocholt“).

Iš viso dalyvavo 66 dalyviai (14-17 metų jaunuoliai ir jų vadovai), kurie atvyko iš Bocholto (Belgija), Akmenės rajono (Lietuva), Nyderlandų, Vokietijos, Rosendalio (Didžioji Britanija), Vloros (Albanija), Wuxi miesto (Kinijos Liaudies Respublika). Pirmą kartą šiais metais taip pat dalyvavo jaunimo grupė iš Verkhniodniprovsko (Ukraina).

Stovyklos dalyviai buvo parengę meninius užsiėmimus, į kuriuos visi įsitraukė, o savaitės gale buvo atidaryta darbų paroda Bocholto kultūros ir švietimo centre. Mūsų, Lietuvos, delegacija rodėme keturias audimo rankomis technikas ir pynėme draugystes apyrankes, kurios priminė mūsų tautines juostas. Britai mokė jaunus žmones „spaudos fotografijos“ - užduotis buvo nufotografuoti įprastus ir netikėtus dalykus Vokietijoje mobiliuoju telefonu visą projekto savaitę, o penktadienį aptarėme savo nuotraukas ir grupėse sprendėme, kurios nuotraukos atsiras parodoje. Ukrainiečiai savo dirbtuvėse parodė tradicinį spalvingą liaudies paveikslą „Petrykivka“ su gėlėmis ir lapais. Jaunuoliai piešė apvalias popierines lėkštes su gėlėmis ir vijokliais. Jaunuoliai iš Kinijos miesto Wuxi išmokė visus dalyvius nupiešti savo vardą kiniškais rašmenimis ant servetėlės. O Albanai suorganizavo linksmą popietę su savo tradiciniais šokiais.

Be šių meninių užsiėmimų, vyko tarpkultūrinis mokymasis, Europos žinių perdavimas ir keitimasis informacija. Dalyvauta EUROPE DIRECT Bocholt pristatyme apie Europos Sąjungą, jaunimas pristatė savo šalis, skirdami didelį dėmesį būdingam menui savo kultūrose. Taip pat vyko net kelios išvykos, aplankyta fotografijų paroda „Planeta vandenynas“ ypatingoje Oberhauzeno parodų erdvėje bei žymus Liudviko muziejus Kelne.

Žinoma, linksmybės ir žaidimai yra kiekvienos Europos jaunimo stovyklos dalis, kurie skatina jaunuolius vienus su kitais susipažinti. Todėl vyko žaidimų vakarai, orientacinės žaidynės po Bocholto miestą, pramogos vandens ir laipynių medžiuose parke.

Europos jaunimo stovykla bendrai finansuojama pagal ES programą „ERASMUS +“, visi dalyviai gavo neformalųjį mokymąsi jaunimo mainuose patvirtinantį pažymėjimą „Youthpass“.

Šiemet Akmenės rajono delegaciją sudarė mokyklų deleguotos moksleivės, kurioms artimos menų temos, turima pasiekimų šioje srityje: Ema Šliažaitė (Akmenės gimnazija), Ema Kondrotaitė (Ventos gimnazija), Elinga Raudonaitytė (Papilės Simono Daukanto gimnazija), Gabrielė Dacaitė (Kruopių pagrindinė mokykla), Šarūnė Vabalaitė (Naujosios Akmenės Ramučių gimnazija), Liucija Jarušaitytė (Naujosios Akmenės „Saulėtekio“ progimnazija). Moksleives lydėjo Savivaldybės administracijos jaunimo reikalų koordinatorė Rūta Brazlauskaitė ir Akmenės rajono meno mokyklos laikinai pareigas einanti direktoriaus pavaduotoja ugdymui Brigita Nemčiauskaitė.


Foto galerija: