PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 21 d. 08:46

Akmenės rajone – pirmasis Latvijos ambasadorės vizitas

Akmenė

Akmenės rajono savivaldybės nuotr.

EtapliusŠaltinis: Akmenės rajono savivaldybė


314779

Savivaldybėje viešėjo Latvijos ambasadorė Lietuvoje Solveiga Silkalna ir Ambasados patarėja – misijos vadovės pavaduotoja Santa Krūze. Viešnias priėmė Savivaldybės meras Vitalijus Mitrofanovas ir vicemerai Inga Vismantienė bei Tomas Martinaitis.

Vizito Savivaldybėje išvakarėse ambasadorė viešėjo Alkiškiuose akmeniškių latvių ir evangelikų liuteronų bendruomenės suorganizuotoje Kapinių šventėje, tad pasinaudojo proga susitikti su rajono vadovybe.

Susitikimo pradžioje Savivaldybės meras juokavo: „ Kuo artimesni draugai, tuo rečiau matomės... Per mano darbo penkiolika metų Latvijos ambasadorius atvyksta pirmą kartą, o Japonijos ambasadoriai viešėjo kelis kartus...“

Vėliau V. Mitrofanovas išsamiai papasakojo apie Akmenės krašto ekonominius ir kultūrinius ypatumus, kurie galėtų sudominti Latviją. „Mūsų ryšiai su kaimyninėmis Latvijos savivaldybėmis seni ir labai stiprūs, nepaisant jūsų šalyje vykdomų gana dažnų administracinių reformų, - kalbėjo meras. – Tačiau mane labiausiai džiugina ne administracinis bendravimas, o draugystė tarp vaikų įstaigų, jaunimo organizacijų, menininkų kolektyvų“.

Pokalbyje buvo paliesta ir plati bendrų projektų su Latvijos savivaldybėmis tema: jų daugybė vykdyta ir vykdoma aplinkosaugos, kultūros, turizmo ir kitose srityse. Ambasadorė S.Silkalna kaip galimą naują bendradarbiavimo nišą paminėjo ir muziejus - Duobelės, Jelgavos muziejai išreiškė tokį pageidavimą, jų atstovai lankėsi Kapinių šventėje Alkiškiuose.

Susitikime nevengta ir problemų aptarimo. Meras V.Mitrofanovas paprašė ambasadorės tarpininkauti pačiu aukščiausiu lygiu, kad būtų sukurta bendra informacinė sistema apie lietuvius, dirbančius Latvijoje, ir latvius, dirbančius Lietuvoje. Turint tokią sistemą būtų išvengta piktnaudžiavimo socialinėmis, nedarbo pašalpomis ir panašių negerovių. Antras dalykas – reikėtų pagerinti susisiekimą viešuoju transportu tarp pasienio regionų, kad nebeliktų būtinybės abiejų šalių įmonėms vežiotis į darbą darbuotojus pačioms. Buvo paliesta ir hidroelektrinių tema, aktuali Akmenės kraštui, kai, pavyzdžiui, hidroelektrinė stovi ant Vadaksties upės, jos savininkas yra Latvijos pilietis, tačiau įrenginiu rūpintis įstatymiškai įpareigota Savivaldybė.

Padiskutavus dar keliais klausimais, pasikeitus suvenyrais, viešnioms iš Latvijos surengtos ekskursijos į medienos drožlių plokščių gamyklą AB "VMG Wood Solutions", esančią Akmenės LEZ teritorijoje, ir į Savivaldybės sporto ir sveikatingumo centrą.


Foto galerija: