PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 12 d. 13:35

Airija pradėjo tyrimą dėl „Google“ dirbtinio intelekto kūrimo

Pasaulis

„Google“ būstinė. Scanpix nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


318199

Airijos reguliavimo institucija, padedanti prižiūrėti Europos Sąjungos (ES) duomenų privatumą, ketvirtadienį pradėjo tyrimą dėl bendrovės „Google“ dirbtinio intelekto (DI) kūrimo.

Airijos Duomenų apsaugos komisija (DPC) ketvirtadienį paskelbė, kad „pradėjo įstatymais nustatytą tarpvalstybinį tyrimą dėl „Google“ Airijoje“, kur yra įsikūrusi JAV informacinių technologijų gigantės būstinė Europoje.

DPC pareiškė, kad bus nagrinėjamas „jos pamatinio DI modelio kūrimas“.

„Teisės aktais nustatytas tyrimas susijęs su klausimu, ar „Google“ įvykdė savo įsipareigojimus“ pagal griežtą bloko Bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą (BDAR), pridūrė ji.

Pareiškime teigiama, kad tai turėjo būti padaryta „prieš pradedant tvarkyti ES piliečių asmens duomenis“.

DPC nurodė, kad tai susiję su „Google“ pamatinio DI modelio „Pathways Language Model 2“ (PaLM 2) kūrimu.

„Poveikio duomenų apsaugai vertinimas, kai to reikalaujama, yra labai svarbus užtikrinant, kad būtų tinkamai atsižvelgta į pagrindines asmenų teises ir laisves ir kad jos būtų tinkamai apsaugotos, kai dėl asmens duomenų tvarkymo gali kilti didelė rizika“, – sakė Dubline įsikūrusi reguliavimo institucija.

Anot DPC, minimas tyrimas yra platesnių jos ir kitų ES reguliavimo institucijų, prižiūrinčių ES ir EEE (Europos ekonominės erdvės) asmens duomenis kuriant DI modelius ir sistemas pastangų dalis.