REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Alfa2024 m. Birželio 22 d. 14:22

Advokatas: aukščiausiosios instancijos Irano teismas panaikino reperiui Salehi skirtą mirties bausmę

Pasaulis

Unsplash.com nuotr.

Jūras BarauskasŠaltinis: ELTA


306079

Aukščiausiasis Irano teismas panaikino mirties bausmę, skirtą populiariam repo atlikėjui Toomajui Salehi, kuris buvo įkalintas dėl to, kad palaikė po Mahsa Amini mirties visoje šalyje kilusius protestus, šeštadienį pranešė jo advokatas.

„Salehi mirties bausmės nuosprendis buvo panaikintas“, – socialiniame tinkle „X“ rašė reperio advokatas Amiras Raisianas, pridurdamas, kad aukščiausiosios instancijos Islamo respublikos teismas nurodė bylą išnagrinėti naujai.

Balandį Irano teismas nuteisė Salehi myriop už nusikaltimą, kuris Irane vadinamas „žemės suteršimu“ ir už kurį baudžiama mirties bausme, anuomet pranešė A. Raisianas.

Be to, reperis buvo pripažintas kaltu teikęs „pagalbą organizuojant perversmą, mitingus ir sudarant slaptus susitarimus, skleidžiant antivalstybinę propagandą ir raginant maištauti“, – teigė jo advokatas.

33-ejų Salehi buvo areštuotas 202 m. spalį, po to, kai viešai palaikė prieš mėnesį dėl M. Amini mirties policijos areštinėje kilusias demonstracijas.

22-ejų Irano kurdę M. Amini Teherane sulaikė dorovės policija, jai buvo pareikšti kaltinimai pažeidus griežtas Islamo respublikoje galiojančias moterų aprangos taisykles.

„Aukščiausiasis teismas užkirto kelią nepataisomai teisminei klaidai“, – pasakė A. Raisianas.

Per keletą mėnesių trukusius protestus dėl M. Amini mirties žuvo šimtai žmonių, įskaitant dešimtis apsaugos darbuotojų.

Malšindama, jos pačios teigimu, užsienio pakurstytą „maištą“, valdžia areštavo tūkstančius žmonių.

Devyniems vyrams buvo įvykdyta mirties bausmė su protestais susijusiose bylose, kuriose jie buvo kaltinami žudę ir puldinėję saugumo pajėgų atstovus.

Po 1979 m. įvykusios Islamo revoliucijos, nuo 1983 m. Irane moterys privalo dengti savo kaklą ir galvą.

Po minėtų protestų vis daugiau moterų atsisako laikytis griežtojo aprangos kodekso, tačiau Irano policija pastaraisiais mėnesiais šių taisyklių nesilaikančių moterų atžvilgiu ėmėsi griežtesnių priemonių.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA