PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 7 d. 12:27

A. Vyšniauskas sureagavo į buvusio Marijampolės savivaldybės kontrolieriaus teiginius: kalba blėnius

Marijampolė

Andrius Vyšniauskas. Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.

Martyna PikelytėŠaltinis: ELTA


313082

Paaiškėjus, kad praėjusią kadenciją Marijampolės taryboje dirbusio Seimo nario Andriaus Vyšniausko išlaidos nebuvo įvertintos savivaldybės kontrolės audito, Generalinės prokuratūros dėmesio susilaukęs politikas stebisi, kad jo „čekiukai“ nebuvo įvertinti. A. Vyšniauskas atmeta buvusio savivaldybės kontrolieriaus Juozo Vaičiulio argumentus, kad audito atlikti neleido parlamentarų turima teisinė neliečiamybė.

„Mano žiniomis auditas savivaldybėje buvo atliktas. Esu ne kartą klausęs kontrolieriaus, ar turi man kažkokių pastabų, buvo atsakyta, kad auditas nenustatė ir pastabų nėra“, – Eltai teigė A. Vyšniauskas.

„Man yra keista, kaip tu gali atlikinėti auditą vienų asmenų atžvilgiu, o kitų neatlikinėti. Aš tuo stebiuosi, nemanau, kad taip buvo. Visame procese reikės aiškintis ir su savivaldybe, ir su kontrolieriumi. Keista, tiesiog keista“, – pridūrė jis.

Visgi, kaip Eltai teigė J. Vaičiulis, pasikonsultavus su teisininkais, nebuvo vertintos A. Vyšniausko ir taip pat 2020 m. į Seimą išrinktos Vaidos Giraitytės-Juškevičienės tarybos nario veiklai skirtos išlaidos. Anot jo, to padaryti neleido parlamentarams taikoma teisinė neliečiamybė. Tačiau pats A. Vyšniauskas tokius argumentus atmeta.

„Taip negali būti. Ką auditas turi bendra su Seimo narių teisine neliečiamybe. Blėnius kalba tas kontrolierius. Yra, matyt, padaryti kažkokie neteisingi sprendimai, neteisingi žingsniai ir tiek. Man yra keista. Mano žinios visada buvo tokios, kad atliekamas išsamus auditas, konsultuojantis ir su teisėsaugos institucijomis, ir man priekaištų nebuvo“, – dėstė parlamentaras.

„Aš nežinau, kokios aplinkybės yra toje byloje, kokie man keliami priekaištai. Kai gausiu tą informaciją, tas, matyt, įvyks po neliečiamybės panaikinimo kitą savaitę, tada jau sėsime su advokatais ir žiūrėsime, ar reikia užklausti dėl tų auditų“, – pridūrė jis.

Buvęs kontrolierius Eltai taip pat teigė, kad Andriui Tapinui Lietuvoje pradėjus iniciatyvą „Skaidrinam“, A. Vyšniauskas savivaldybei grąžino dalį tarybos nario veiklai panaudotų lėšų. Pats politikas šias aplinkybes komentuoti atsisako, tačiau akcentuoja, kad lėšas grąžino dar iki „Skaidrinam“ pasirodymo Marijampolėje.

„Aš grąžinau iki tol, kol „Skaidrinam“ akcija pradėjo tirti Marijampolėje. Nenoriu komentuoti kažkokių detalių, nes nežinau, ar tai yra atliekamo tyrimo dalis, ar ne. Kai matysiu duomenis, tuomet galėsiu pakomentuoti“, – tikino A. Vyšniauskas.

ELTA primena, kad ketvirtadienį pranešta, jog generalinė prokurorė Nida Grunskienė kreipėsi į Seimą, prašant panaikinti parlamentaro, buvusio konservatoriaus A. Vyšniausko teisinę neliečiamybę.

Generalinė prokuratūra pranešė, jog A. Vyšniauskas Marijampolės savivaldybės administracijai galimai yra pateikęs suklastotus dokumentus dėl jo, kaip tarybos nario, veiklos išlaidų kompensavimo. Dokumentų pagrindu, nurodo prokurorai, politikui nepagrįstai ir neteisėtai buvo išmokėti daugiau nei 2,1 tūkst. eurų. Galutinį sprendimą dėl Seimo nario neliečiamybės naikinimo priims parlamentas.

Netrukus po Generalinės prokuratūros pranešimo, A. Vyšniauskas pranešė stabdantis narystę TS-LKD, pasitraukiantis iš konservatorių frakcijos Seime seniūno posto. Taip pat politikas nurodė, kad nebetęs veiklos parlamento Teisės ir teisėtvarkos komitete.