PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Spalio 13 d. 23:39

A. Veryga sako, kad „valstiečiai“ su socialdemokratais kalbėtųsi: preliminariam pokalbiui pirmininkai galėtų susėsti

Lietuva

Aurelijus Veryga / Dainius Labutis/ELTA

ELTA.LTŠaltinis: ELTA.LT


323631

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) sąrašą į Seimą vedantis europarlamentaras Aurelijus Veryga tikina, kad rinkimų naktį pasikalbėti su socialdemokratais „valstiečiai“ sutiktų. Visgi, politikas abejoja, kad galima tikėtis konkrečių sutarimų, nesulaukus galutinių rezultatų.

„Nuo pat pradžių atvirai sakėme, su kuo galėtume kalbėtis. Socialdemokratai buvo vieni iš tų. (...) Nėra kažkokios paslapties. Jeigu tokį kvietimą gautume, tai, žinoma, kad sėstume ir kalbėtumėmės“, – rinkiminiame LVŽS štabe žurnalistams tvirtino A. Veryga.

„Žinant, kiek laiko balsai skaičiuosis, klausimas, kada to galutinio rezultato sulauksime. Tačiau tokiuose preliminariuose pokalbiuose, manau, kad pirmininkai tikrai pasikalbės“, – teigė jis.

Sekmadienį įvyko pirmasis Seimo rinkimų turas. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, išreikšti savo pilietinę valią prie balsadėžių atėjo 52,06 proc. Lietuvos rinkėjų. Išankstiniame balsavime dalyvavo 11,75 proc. piliečių, o rinkimų dieną balsavo 40,31 proc.

Suskaičiavus rezultatus iš 1263 apylinkių, daugiamandatėje apygardoje ir toliau lyderiauja socialdemokratai su 23,52 proc. rinkėjų palaikymo. Antros vietos neužleidžia „Nemuno aušra“. Šią politinę jėgą palaiko 17,81 proc. rinkėjų, skelbia VRK.

Dabartiniai valdantieji Tėvynės Sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) sąraše rikiuojasi treti, jie turi 12,75 proc. balsų. Ketvirtoje vietoje – Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ su 9,39 proc. palaikymo, o po jų – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, kol kas sulaukusi 8,38 proc. rinkėjų balsų.

5 proc. kartelę perkopė ir Lietuvos liberalų sąjūdis. Partijos sąrašą šiuo metu palaiko 6,08 proc. rinkėjų.

Prieš ketverius metus, 2020 m., rinkėjų aktyvumas siekė 47,16 proc.