PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Rugsėjo 21 d. 17:20

A. Sybiha: Rusija planuoja smogti svarbiausiems Ukrainos branduolinės energetikos objektams

Pasaulis

Okupuota Zaporižios atominė elektrinė (AE). / X („Twitter“)

Živilė AleškaitienėŠaltinis: ELTA


319825

Ukrainos užsienio reikalų ministras Andrijus Sybiha informavo Tarptautinę atominės energijos agentūrą (TATENA) apie tai, kad Rusija, artinantis žiemai, planuoja smūgius svarbiausiems Ukrainos branduolinės energetikos objektams.

A. Sybiha apie tai paskelbė platformoje „X“.

„Ukrainos žvalgybos duomenimis, Kremlius, artinantis žiemai, planuoja smūgius svarbiausiems branduolinės energetikos objektams Ukrainoje. Visų pirma kalbama apie atvirus atominių elektrinių skirstomuosius įrenginius ir perdavimo pastotes, kurie yra itin svarbūs saugiam branduolinės energetikos veikimui“, – rašė A. Sybiha.

Pasak ministro, šių objektų sunaikinimas sukeltų didelį branduolinio incidento, kuris turėtų pasaulinių pasekmių, pavojų. Ukrainos saugumo ir žvalgybos tarnybos jau perdavė atitinkamą informaciją partneriams. Užsienio reikalų ministras apie tai taip pat informavo TATENA.

„Rusija yra vienintelė šalis, kuri užgrobė atominę elektrinę Europoje šantažuodama pasaulį. Ukrainos taikos formulėje yra punktas dėl radiacinės ir branduolinės saugos užtikrinimo. Raginame visas tarptautines organizacijas ir valstybes, gerbiančias JT Chartiją, užkirsti kelią teroristinės šalies scenarijui“, – ragino A. Sybiha.

Kaip pranešė „Ukrinform“, Ukrainos energetikos ministras Hermanas Haluščenka Vienoje vykstančioje TATENA konferencijoje su JAV delegacija, vadovaujama energetikos sekretoriaus pavaduotojo Davido Turko, aptarė būtinybę apsaugoti svarbiausias AE pastotes nuo Rusijos atakų.