REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Birželio 12 d. 12:09

A. Skaisgirytė apie kandidato į EK paieškas: atsakingas pareigas einantys valdantieji turi likti postuose

Lietuva

BNS / Fotobankas nuotr.

Gailė Jaruševičiūtė-MockuvienėŠaltinis: ELTA.LT


304467

Prezidento vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė teigia, kad kol kas anksti pasakyti, ar prezidentas paremtų konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio kandidatūrą į Europos Komisiją (EK). Visgi ji pabrėžia, kad prezidento lūkestis, jog svarbias pareigas einantys valdančiųjų atstovai kadenciją užbaigtų savo postuose.

„Jūsų klausimas tiesus, bet gerokai per ankstyvas. (...) Pirmiausiai sulaukime Europos Komisijos pirmininko patvirtinimo“, – LRT radijui teigė A. Skaisgirytė, atsakydama į klausimą, ar prezidentas palaikytų G. Landsbergio kandidatūrą.

„Tai šitas procesas nėra toks visiškai tiesus, kadangi ir su Briuseliu reikia kalbėtis, ir žiūrėti Lietuvoje taip pat, nes kandidatas turi gauti Lietuvos parlamento pritarimą“, – pridūrė ji.

Visgi A. Skaisgirytė akcentuoja, kad šalies vadovas nenorėtų, kad į EK vyktų svarbias pareigas užimantys valdančiųjų atstovai. Pasak jos, prezidento lūkestis, kad šie asmenys darbus baigtų postuose, į kuriuos yra deleguoti.

„Šita parlamentinė dauguma ir šita Vyriausybė eina į rinkimus. Tai vėlgi, prezidentas nenorėdamas, kad būtų kažkokių pertrūkių, turbūt žiūrėtų, kad šitie žmonės, kurie užima dabar atsakingas pareigas, dirbtų iki galo – kad jie neišeitų į kažkokias kitas pareigas Briuselyje pusiaukelėje, kad šita kadencija būtų tvarkingai pabaigta su visa atsakomybe“, – akcentavo ji.

Prezidento patarėja akcentavo, kad šis lūkestis yra taikomas ne tik ministrams, bet ir kitas svarbias pareigas einantiems asmenims.

A. Skaisgirytė taip pat įvardino ir svarbiausius EK portfelius, dėl kurių turėtų pakovoti Lietuva.

„Plėtra, gynybos pramonė, konkurencingumas – trys temos, kurios yra įdomios Lietuvai ir kur Lietuva taip pat galėtų pridėtinę vertę pasiūlyti Europos Komisijai“, – pabrėžė ji.

Įtakingas leidinys „Politico“ neseniai paskelbė potencialius kandidatus į naujuosius EK narius, tarp kurių yra minimas ir užsienio reikalų ministras G. Landsbergis. Nurodoma, jog jis taikytųsi į eurokomisaro portfelį, susijusį su užsienio politikos klausimais. Visgi tiek valdančiųjų, tiek opozicijos atstovai abejoja, ar tokia kandidatūra sulauktų palaikymo šalies viduje.

Laisvės partijos politikai teigia, kad pritarimo sulaukti galėtų premjerės Ingridos Šimonytės kandidatūra. Visgi I. Šimonytė tvirtinta, kad tokių pareigų nei siekia, nei nori.

Eurokomisaro kandidatūrą teikia Vyriausybė, poziciją suderinus su prezidentu ir Seimu.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA