PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Gegužės 15 d. 11:48

A. Romanovskis: Vyriausybė galėtų parodyti lyderystę tariantis dėl didesnio gynybos finansavimo šaltinių

Lietuva

Juliaus Kalinsko / ELTA nuotr.

Žygimantas ŠilobritasŠaltinis: ELTA


301248

Po ministrės pirmininkės Ingridos Šimonytės susitikimo su iniciatyvos „4 procentai“ atstovais, Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) vadovas Andrius Romanovskis teigia, kad buvo prašoma Vyriausybės lyderystės didinant gunybos finansavimą. Anot jo, dabartiniai debatai dėl 3 proc. nuo BVP skyrimo gynybai tik stiprina susipriešinimą tarp politinių jėgų, o sutarimo nėra randama.

„Debatai, susiję su mokesčiais ir 3 proc., kartais eina net žalinga linkme. Nes nemažai susipriešinimo. Tai mes ir pasiūlėme, kad Vyriausybė, kaip biudžetą formuojanti institucija, kuri jau dabar dvigubai padidinto finansavimą gynybai, gali parodyti tą pačią lyderystę“, – trečiadienį žurnalistams teigė A. Romanovskis.

Nors LVK vadovo manymu yra aišku, kad aktualūs sprendimai bus priimti artimu metu, premjerė iniciatyvos atstovams planų neatskleidė.

„Premjerė nėra ta, kuri žadėtų, bet mes akivaizdžiai turime bendrą supratimą“, – tvirtino jis.

„Planų neatskleidė, bet akivaizdžiai bus kažkoks sprendimas“, – pridūrė jis.

Taip pat A. Romanovskis pakartojo, kad nerandant sutarimo arba prieš pradedant veikti kitoms priemonėms, skolinimasis gynybai yra geras ir iniciatyvos atstovų palaikomas variantas.

„Mes sakėme, kad jeigu nėra politinio sutarimo, tai skolinimasis trumpuoju periodu yra geras sprendimas“, – komentavo jis.

V. Janulevičius: siūlymas išleisti darbuotojus mokymams išlieka

Susitikime taip pat dalyvavęs Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas Vidmantas Janulevičius teigė, kad buvo aptartas ir bendrovių siūlymas savaitei išleisti savo darbuotojus į gynybos mokymus.

„LPK priklausančių darbuotojų dabar yra 340 tūkst. Ir jeigu mes dedikuojame vienos savaitės terminą darbuotoją apmokyti ar gynybai, ar civilinei gynybai. Tai būtų 1,5 mlrd. eurų vertės veiksmas, kuriuos reikėtų tinkamai apskaityti ir kurie visiems parodytų, kad Lietuva investuoja virš 4 proc. BVP“, – sakė V. Janulevičius.

Jis priminė, kad iniciatyvos atstovai pritaria siūlymui po 1 proc. punktu kelti pelno mokestį ir pridėtinės vertės mokestį. Taip pat LPK pirmininkas mano, kad būtų galimos ir kitos priemonės, bet jos neturėtų pakenkti investiciniam klimatui.

„Be abejo yra visos kitos išlygos, bet nereikia persistengti, kad investicinis klimatas nenukentėtų“, – sakė jis.

Šio susitikimo metu iniciatyvos atstovai premjerei Ingridai Šimonytei perdavė 50 tūkst. gyventojų parašų surinkusią peticiją, raginančią politikus kuo greičiau susitarti dėl 4 proc. BVP skyrimo gynybai.

Kaip pateikiama Vyriausybės išplatintame pranešime spaudai, I. Šimonytės teigimu, šios iniciatyvos surinkti parašai gali būti svarbus argumentas diskutuojant gynybos finansavimo klausimus Seime.

„Tikiuosi, kad iniciatyva ir surinkti piliečių parašai bus stiprus argumentas būsimoms diskusijoms Seime dėl siūlymų, kuriuos artimiausiu metu Vyriausybė teiks dėl specialaus gynybos fondo ir jo finansavimo šaltinių“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad balandžio viduryje įvyko premjerės Ingrida Šimonytė surengtas politinių partijų bei verslo atstovų susitikimas dėl Lietuvos gynybos finansavimo didinimo. Po jo premjerė pranešė, kad poreikiams susijusiems su papildomu gynybos finansavimu siūloma steigti specialų fondą, kuris akumuliuos lėšas.

Taip pat, anot I. Šimonytės, politikai, verslo atstovai bei nevyriausybinės organizacijos linkusios sutarti dėl papildomo gynybos finansavimo pakėlus pelno mokestį ir PVM po 1 proc. punktą.

Krašto apsaugos finansavimas Lietuvoje šiemet sudarys 2,75 proc. nuo BVP, tačiau siekiama, kad šis dydis artimiausiais metais pasiektų bent 3 proc.