PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Spalio 7 d. 08:13

A. Paleckio partizanų niekinimo ir L. Kasčiūno šmeižto byloje – baigiamosios kalbos

Lietuva

A. Paleckis. BNS/Fotobankas nuotr.

Dominykas BiržietisŠaltinis: BNS


322338

Partizanų niekinimu ir Lauryno Kasčiūno šmeižtu kaltinamo Algirdo Paleckio byloje teismas pirmadienį klausys prokuroro ir gynybos baigiamųjų kalbų, kaltintojas turėtų nurodyti, kokios bausmės prašo.

„Posėdyje suplanuotos baigiamosios kalbos, A. Paleckis jungsis nuotoliu. Prokuroras turėtų pasiūlyti bausmę“, – BNS nurodė Kauno apylinkės teismo atstovė Rugilė Gerdvilienė.

Jos žiniomis, per pirmadienio posėdį teismas ketina išklausyti ir prokuroro, ir gynybos baigiamuosius žodžius.

„Dėl to buvo pertrauka paskelbta, kad proceso šalys pasiruoštų, ir posėdis visas būtų skirtas baigiamosioms kalboms. Neturiu duomenų, kad galėtų būti papildomai skelbiama pertrauka“, – pažymėjo R. Gerdvilienė.

Už rengimąsi šnipinėti Rusijai nuteistas ir bausmę Kauno kalėjime atliekantis A. Paleckis byloje kaltinamas L. Kasčiūno, tuomet vadovavusio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK), šmeižimu ir partizanų niekinimu.

Nuo 2022 metų spalio iki 2023 metų birželio viešintame A. Paleckio vaizdo įraše teigta, neva L. Kasčiūno anksčiau vadovautas NSGK yra „nacistinis komitetas“, o L. Kasčiūnas siekia apriboti žiniasklaidos laisvę.

A. Paleckis taip pat kaltinamas pokario ginkluotos rezistencijos dalyvių menkinimu, tik neigiamų kovos motyvų jiems priskyrimu pateikiant partizanų veiklą kaip Jungtinių Valstijų padarytą žalą ir nutylint rezistencinės kovos tikslą ginti Lietuvos laisvę nuo sovietų.

Šiuo metu kalinamas ir teismo posėdžiuose nuotoliniu būdu dalyvaujantis A. Paleckis kaltės nepripažįsta.

Buvęs politikas ir diplomatas yra nuteistas už šnipinėjimą Rusijai, pernai birželį Lietuvos Aukščiausiasis Teismas perkvalifikavo jo veiksmus į rengimąsi šnipinėti ir pusmečiu, iki pusšeštų metų, sumažino laisvės atėmimo bausmę.