PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Rugsėjo 13 d. 10:09

A. Navalno komanda teigia, kad L. Volkovo užpuolimą Vilniuje užsakė verslininkas L. Nevzlinas

Vilnius

L. Volkovas. Scanpix nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


318365

Rusijos opozicionieriaus Aleksejaus Navalno komanda tvirtina, kad jo bendražygio Leonido Volkovo užpuolimą Vilniuje užsakė verslininkas ir visuomenės veikėjas Leonidas Nevzlinas.

Tuo metu buvęs naftos bendrovės „Jukos“ viceprezidentas L. Nevzlinas tokius kaltinimus neigia.

Ketvirtadienį paskelbtame tyrime kalėjime šių metų pradžioje mirusio A. Navalno įkurtas „Kovos su korupcija fondas“ (FBK) teigė gavęs L. Nevzlino susirašinėjimus, įrodančius, kad tai jis užsakė šį pavasarį įvykusį L. Volkovo užpuolimą.

Informaciją fondui suteikė asmuo, kuris, manoma, turi artimų ryšių su Rusijos Federaline saugumo tarnyba (FSB). Visgi FBK, bendradarbiaudamas su žurnalistais tyrėjais, nusprendė, kad jų gauta informacija patikima.

Žurnalistai ir FBK išsiaiškino, kad minimuose susirašinėjimuose L. Nevzlinas organizuoti išpuolį prieš L. Volkovą nurodė žmogui, kurio duomenys sutampa su Lenkijoje gyvenančio advokato Anatolijaus Blinovo.

L. Volkovo užpuolimu įtariami Lenkijos piliečiai sulaikyti balandžio mėnesį Varšuvoje, nors galiausiai jų neleista išduoti Lietuvai.

Pirminis planas esą buvo pagrobti L. Volkovą Lietuvoje ir išgabenti jį į Rusiją, taip pat norėta jį sužaloti vizito Jungtinėse Valstijose metu.

L. Volkovas buvo užpultas kovo 12-osios vakare Vilniuje automobilyje netoli savo namų.

Užpuolikas išdaužė automobilio langą, papurškė ašarinių dujų ir pradėjo L. Volkovą daužyti mėsos muštuku. Jam buvo sulaužyta ranka, sumušta koja.

FBK tyrime tvirtinama, kad šio užpuolimo rezultatu užsakovas liko nepatenkintas ir nesumokėjo vykdytojams žadėtų 250 tūkst. dolerių (225 tūkst. eurų).

Izraelyje šiuo metu gyvenantis L. Nevzlinas savo ruožtu neigė esąs kaip nors su tuo susijęs.

„Neturiu nieko bendra su jokiais išpuoliais prieš žmones jokia forma“, – pareiškė jis savo komentare socialiniame tinkle „Telegram“ ir pridūrė, kad A. Navalno komandos tyrimas paremtas „Maskvoje sukurptu informacijos nutekinimu“.

A. Navalno komanda nurodė, kad perdavė atitinkamų šalių teisėsaugai turimą informaciją apie L. Volkovo užpuolimą.

Lietuvos žvalgyba yra sakiusi, kad disidento užpuolimą, tikėtina, organizavo Rusijos specialiosios tarnybos per užverbuotą asmenį.