PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 14 d. 14:08

A. Matulas Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovą ragina įsivertinti galimybes tęsti darbą

Klaipėda

Antanas Matulas. Gedimino Savickio (ELTA) nuotr.

Raminta MajauskaitėŠaltinis: ELTA


314041

Seimo Sveikatos reikalų komiteto (SRK) pirmininkas Antanas Matulas sako, kad skolose skęstančios Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) vadovas Audrius Šimaitis turėtų įsivertinti galimybę tęsti darbą. Taip pat politikas Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM) ragina sustiprinti šios gydymo įstaigos vadovybę.

„Raginu ministeriją sustiprinti šios įstaigos vadovavimą – galbūt sudarant laikiną valdybą, galbūt priskiriant iš ministerijos ir Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos patyrusius specialistus, su kuriais turėtų būti derinami procesai“, – trečiadienį vykusio komiteto posėdžio metu pabrėžė A. Matulas, kritikos taip pat pažerdamas ir dabartiniam įstaigos vadovui.

„Įstaigos vadovas yra atsakingas už biudžeto subalansavimą, (...) todėl prašau jo įsivertinti galimybę toliau vadovauti ligoninei“, – posėdyje į A. Šimaitį kreipėsi jis.

A. Matulas teigė matantis ne tik buvusios Klaipėdos universiteto ligoninės vadovybės neatsakingumą, tačiau ir dabartinio vadovo nepasirengimą.

„Nors vadovas sako, kad prie koeficientų išbalansavimo neprisidėjo, bet metų pradžioje, vietoje to, kad subalansuoti biudžetus dėl padalinių, vėl, turint ženklų finansinį minusą, buvo pakelti darbuotojų atlyginimai. Įžvelgiu ir buvusio vadovo, ir jūsų (A. Šimaičio – ELTA) neatsakingumą. Abejoju, ar jūs esate tinkamai pasiruošęs vadovauti šiai įstaigai“, – tęsė SRK pirmininkas.

Pasak politiko, konkretesnius sprendimus dėl ligoninės finansinės situacijos komitetas priims rugsėjo pradžioje.

„Manau, kad nedelsiant turėtų būti peržiūrėta etatų struktūra, ar tikrai reikia visiems įteikinėti atleidimo lapelius. (...) Administracija yra žymiai didesnė nei Kauno klinikų“, – problemas vardijo A. Matulas.

Savo ruožtu A. Šimaitis su komiteto pirmininko kritika nesutiko. Jis tikino, kad permainos yra numatomos, o rugsėjo pradžioje bus įvertintos ir galimybės suvienodinti atlyginimų koeficientus.

„Yra numatoma pertvarka. (...) Mes sugebėjome sumažinti išlaidų atlyginimams skaičių, lyginant su 2023 metais, kai buvo reikšmingai ne mūsų sukelti atlyginimai. Galiu užtikrinti, kad jie ir toliau mažės“, – pabrėžė ligoninės direktorius.

ELTA primena, kad pernai veiklą pradėjusi KUL, įkurta sujungus Klaipėdos universitetinę, Jūrininkų ir Palangos reabilitacijos ligonines, yra įsiskolinusi daugiau kaip 11 mln. eurų. Apie tai pranešė naujienų portalas LRT.

Audito metu nustatyta, kad 2022 metų pabaigoje buvo ženkliai padidinti darbuotojų darbo užmokesčiai. Tų metų sausio–spalio mėnesiais etatinio darbo užmokesčio priskaitymų vidurkis siekė kiek daugiau nei 1,9 mln. eurų, o tų pačių metų gruodį – daugiau nei 2,9 mln. eurų.

Taip pat audito metu klausimų sukėlė KUL darbuotojų grupės kelionė į Graikiją gegužės 28–birželio 3 dienomis. Iš viešosios įstaigos „Edukaciniai renginiai ir mokymai“ KUL tarptautinį profesinio mokymo renginį-profesinės kompetencijos tobulinimo seminarą įsigijo už 29 722 eurus.

Viešuosius pirkimus 2022 metais vertinę auditoriai taip pat nustatė neatitikimų tarp ligoninės planuotų ir realiai įvykdytų pirkimų. Pavyzdžiui, tais metais buvo suplanuota įvykdyti 200 pirkimų, o įvykdyta 590 pirkimų.