PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 19 d. 08:50

A. Blinkeno teigimu, derybos dėl Gazos „gali būti paskutinė“ galimybė susitarti dėl paliaubų

Pasaulis

Antony Blinkenas

Jūras BarauskasŠaltinis: ELTA.LT


314417

JAV valstybės sekretorius Antony‘is Blinkenas, lankydamasis Izraelyje, kad padėtų konflikto Gazoje šalims susitarti dėl paliaubų, pirmadienį pasakė, kad šiuo metu vykstančios derybos „gali būti paskutinė“ galimybė pasiekti susitarimą užbaigti karą.

„Tai yra lemiamas momentas – tikriausiai geriausia, gali būti paskutinė galimybė namo grąžinti įkaitus, nutraukti ugnį ir sukurti pagrindą siekti tvarios taikos ir saugumo“, – susitikęs su Izraelio prezidentu Isaacu Herzogu kalbėjo A. Blinkenas, kuris nuo tada, kai spalį prasidėjo Izraelio karas su „Hamas“, šiame regione lankosi devintą kartą.

A. Blinkenas nurodė, kad JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) jį pasiuntė, kad „šis susitarimas būtų pasiektas ir galiausiai įgyvendintas“.

„Atėjo laikas tai padaryti. Taip pat laikas užtikrinti, kad niekas nesiimtų jokių veiksmų, kurie galėtų sužlugdyti šį procesą“, – teigė vyriausiasis JAV diplomatas.

„Stengiamės užtikrinti, kad nebūtų jokio eskalavimo, jokių provokacijų, jokių veiksmų, kurie kokiu nors būdu galėtų atitolinti mus nuo šio susitarimo užbaigimo arba, šiuo atveju, eskaluoti konfliktą į kitas vietas ir padidinti jo intensyvumą“, – pridūrė jis.

Sekmadienį atvykęs į Tel Avivą, į savo devintąją kelionę į Artimuosius Rytus nuo karo Gazos Ruože pradžios praėjusių metų spalį po „Hamas“ išpuolio, A. Blinkenas taip pat turėtų susitikti su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu (Benjaminu Netanjahumi) ir gynybos ministru Yoavu Gallantu (Joavu Galantu).

Atskridęs į žydų valstybę A. Blinkenas sakė, kad Izraelyje dabar „įtemptas metas“, ir perspėjo nesiimti jokių veiksmų, galinčių sustiprinti tvyrančią įtampą regione.

I. Herzogas teigė, kad izraeliečiai norėtų, jog „kuo greičiau“ būtų grąžinti įkaitai, tebelaikomi Gazos Ruože.

„Nėra didesnio humanitarinio tikslo ir didesnio humanitarinio reikalo už mūsų įkaitų sugrąžinimą“, – A. Blinkenui sakė Izraelio prezidentas.

Karas Gazoje prasidėjo „Hamas“ spalio 7 dieną surengtu išpuoliu, per kurį žuvo 1 198 žmonės, daugiausia civiliai, rodo AFP duomenys, pagrįsti oficialiais Izraelio skaičiais.

Palestiniečių kovotojai taip pat pagrobė 251 įkaitą, iš kurių 111 vis dar laikomi Gazoje, įskaitant 39, kurie, Izraelio kariuomenės teigimu, yra žuvę.

Per Izraelio atsakomąją karinę kampaniją Gazos Ruože žuvo mažiausiai 40 099 žmonės, sako „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija, kuri nepateikia išsamios informacijos, kiek žuvo kovotojų, o kiek – civilių.