PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Pasaulis2024 m. Spalio 21 d. 14:57

JAV valstybės sekretorius vyksta į regioną siekti naujų paliaubų Gazos Ruože

Pasaulis

Antony Blinkenas Kyjive paskelbė apie 2 mlrd. dolerių vertės karinę pagalbą Ukrainai / Unian

BNSŠaltinis: BNS.LT


325028

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) pirmadienį išvyks į Izraelį ir arabų šalis siekti naujų paliaubų Gazos Ruože po to, kai Izraelis nužudė „Hamas“ lyderį, pranešė Valstybės departamentas.

Vizito, kuris greičiausiai truks iki penktadienio, metu A. Blinkenas „aptars, kaip svarbu užbaigti karą Gazos Ruože, užtikrinti visų įkaitų paleidimą ir palengvinti palestiniečių kančias“, sakoma Valstybės departamento pranešime.

Islamistų grupuotės „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija sekmadienį pranešė, kad per jau daugiau kaip metus besitęsiantį Izraelio ir „Hamas“ karą šioje palestiniečių teritorijoje žuvo mažiausiai 42 603 žmonės.

Izraelio kariuomenė spalio 17 dieną paskelbė apie „Hamas“ lyderio Yahya Sinwaro (Jahjos Sinvaro) žūtį po to, kai grupelė patruliuojančių karių jį nukovė pietinėje Gazos Ruožo dalyje esančiame Rafache.

11-oji kelionė per metus

Tai bus 11-oji vyriausiojo JAV diplomato kelionė į Artimuosius Rytus nuo tada, kai prieš metus prasidėjo karas.

Rugpjūtį ankstesnį kartą Izraelyje apsilankęs A. Blinkenas perspėjo, kad tai gali būti paskutinė galimybė susitarti dėl JAV tarpininkaujamų paliaubų.

Šis bandymas nebuvo sėkmingas, ir nuo to laiko konfliktas paaštrėjo ir išsiplėtė: Izraelis smogė „Hezbollah“ taikiniams Libane ir įspėjo apie naują tiesioginį smūgį Iranui, kurio dvasiniai lyderiai remia ir „Hamas“, ir „Hezbollah“.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), gegužės 31 dieną išdėstęs planą dėl paliaubų, pagal kurį taip pat būtų išlaisvinti įkaitai iš Gazos Ruožo, teigė matantis vilties ženklų po to, kai praėjusią savaitę Izraelis nužudė „Hamas“ vadovą Y. Sinwarą.

A. Blinkeno kelionė įvyks praėjus kelioms dienoms po to, kai jis ir gynybos sekretorius Lloydas Austinas (Loidas Ostinas) įspėjo Izraelį, kad JAV gali sustabdyti dalies milijardų dolerių vertės karinės pagalbos tiekimą, jei į Gazos Ruožą, kur, kaip perspėja Jungtinės Tautos (JT), daugiau kaip 1,8 mln. žmonių patiria „didžiulį badą“, nebus įleista daugiau humanitarinės pagalbos.

Ieškoti būdų, kaip žengti pirmyn

A. Blinkenas pirmiausia skris į Izraelį, o paskui iki penktadienio keliaus po kitas Artimųjų Rytų šalis.

Valstybės departamentas nenurodė, kokios tiksliai bus jo vizito stotelės, tačiau ankstesnių kelionių metu jis lankėsi daugelyje arabų šalių, ypač Katare ir Egipte, kurie yra pagrindiniai derybų dėl paliaubų tarpininkai.

Jis taip pat aptars potencialius pokario susitarimus, svarbius taikos susitarimui, ir sieks diplomatinio sprendimo dėl Libano.

A. Blinkenas taip pat bandė įkalbėti B. Netanyahu siekti kompromiso, siūlydamas istorinę galimybę normalizuoti santykius su Saudo Arabija. JAV siekia įtikinti šią karalystę, kurioje yra dvi švenčiausios islamo religijai vietos, oficialiai pripažinti Izraelį.