PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 7 d. 09:28

A. Blinkenas primygtinai įspėja dėl eskalacijos Artimuosiuose Rytuose

Pasaulis

A. Blinkenas / Scanpix

Rasa StrimaitytėŠaltinis: ELTA


313043

JAV valstybės sekretorius Antony‘is Blinkenas primygtinai įspėjo dėl konflikto tarp Irano ir Izraelio eskalacijos. Kiekvienas regione turi suprasti, „kad tolesnės atakos tik padidins pavojingų padarinių, kurių niekas negali nuspėti ir  visiškai kontroliuoti, riziką“, – sakė A. Blinkenas bendroje su australų kolega Penny‘iu Wongu bei abiejų šalių gynybos ministrais spaudos konferencijoje JAV Merilando valstijoje.

Gresiant Irano ir jo sąjungininkų keršto smūgiams prieš Izraelį dėl „Hamas“ lyderio nužudymo Teherane, nerimas dėl eskalacijos regione yra didelis. JAV toliau intensyviai siekia deeskalacijos ir palaiko nuolatinį ryšį su partneriais regione ir už jo ribų, kalbėjo A. Blinkenas.

„Manau, kad iš tikrųjų niekas nenori eskalacijos, niekas nenori konflikto išplitimo, tačiau labai svarbu, kad tai gali įvykti“, – tęsė JAV valstybės sekretorius. Kartu jis patvirtino „geležinę“ paramą Izraelio teisei gintis.

JAV prezidentas Joe Bidenas, siekdamas užkirsti kelią tolesnei eskalacijai Artimuosiuose Rytuose, antradienį atskirai telefonu kalbėjosi su Egipto prezidentu Abdelu Fattahu al Sisiu ir Kataro emyru Tamimu bin Hamadu al Rhaniu.

Per pokalbius dėmesys buvo skiriamas ir „Hamas“ bei Izraelio deryboms dėl įkaitų paleidimo, pranešė Baltieji rūmai. Pokalbių partneriai esą buvo vieningos nuomonės, kad procesas „kiek įmanoma greičiau“ turi būti užbaigtas.

Izraelis ir „Hamas“ dėl įkaitų paleidimo derasi netiesiogiai. Abiem pusėms tarpininkauja JAV, Egiptas ir Kataras.