REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Gegužės 31 d. 18:55

A. Blinkenas: NATO reaguos į stiprėjančias Rusijos hibridines atakas

Pasaulis

EPA-ELTA nuotr.

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA


303093

NATO sąjungininkės sunerimusios ir reaguos į stiprėjančią Rusijos hibridinių atakų kampaniją prieš jas, penktadienį pareiškė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

„Suintensyvėjusias Rusijos hibridines atakas patyrė kone kiekviena sąjungininkė. Mes žinome, ką jie sumanė, ir prireikus reaguosime tiek individualiai, tiek kolektyviai“, – po dviejų dienų NATO užsienio reikalų ministrų derybų Prahoje žurnalistams sakė A. Blinkenas.

Jis atkreipė dėmesį į daugybę incidentų, kurie nebuvo tiesioginiai kariniai smūgiai į 32 narių transatlantinį Aljansą, veikiantį pagal principą, jog vienos narės užpuolimas yra visų užpuolimas.

Praėjusią savaitę Rusija Narvos upėje pašalino sieną su Estija žyminčius plūdurus. A. Blinkenas taip pat atkreipė dėmesį į incidentus NATO šalyse, kai buvo „padegti ir sabotuoti tiekimo sandėliai“, taip pat didėjantį Rusijai priskiriamų kibernetinių atakų ir dezinformacijos kampanijų skaičių.

Estijos užsienio reikalų ministras Margusas Tsahkna šią savaitę naujienų agentūrai AFP sakė, kad Rusija „tikrina ribas ir žaidžia mūsų baimėmis“.

Anksčiau šį mėnesį NATO pasmerkė Rusijos „piktybinę veiklą“ šalyse narėse ir sakė, kad tokie veiksmai kaip dezinformacija, sabotažas, smurtas ir kibernetinis kišimasis kelia grėsmę Aljanso saugumui. Čekijos, Estijos, Vokietijos, Latvijos, Lietuvos, Lenkijos ir Didžiosios Britanijos valdžios institucijos atliko tyrimą ir apkaltino žmones, susijusius su „priešiškos valstybės veikla“.

Incidentų padaugėjo Rusijai pradėjus puolimą šiaurės rytų Ukrainoje ir pirmą kartą per daugiau nei dvejus metus pasiekus teritorinių laimėjimų. A. Blinkenas patvirtino prezidento Joe Bideno pritarimą leisti Ukrainai smogti JAV ginklais į puolime dalyvaujančias Rusijos pajėgas, net jei jos yra kitoje sienos pusėje.

Aukščiausiasis JAV diplomatas dar kartą perspėjo, kad Rusijos pergalė padrąsins ne tik Maskvą, bet ir kitas „būsimas agresores“. „Žinome, kad jei Rusijai bus leista nebaudžiamai tęsti agresiją Ukrainoje, ji Ukrainoje nesustos“, – sakė A. Blinkenas.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA