PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 18 d. 07:05

A. Blinkenas atvyko į Egiptą aptarti galimų paliaubų Gazos Ruože

Pasaulis

A. Blinkenas. BNS/Fotobankas nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


319123

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ankstų trečiadienio rytą atvyko į Kairą, taip pradėdamas savo dešimtąją kelionę po Vidutinius Rytus nuo tada, kai beveik prieš metus prasidėjo Izraelio ir palestiniečių teroristinės grupuotės „Hamas“ karas.

Jo vizitas vyksta tuo metu, kai diplomatines pastangas siekiant paliaubų Gazos Ruože dar labiau apsunkino masiniai Libano „Hezbollah“ naudojamų pranešimų gaviklių sprogdinimai.

Pasak JAV valstybės departamento, A. Blinkenas Kaire susitiks su Egipto prezidentu Abdel Fattahu al Sisi, dalyvaus spaudos konferencijoje su užsienio reikalų ministru Badru Abdelatty, tačiau šio diplomatinio vizito metu nesilankys Izraelyje.

JAV pareigūnai teigia, kad trečiadienį Kaire vyksiančiose derybose nesitiki jokio proveržio, tačiau A. Blinkeno vizitas ir toliau palaikys spaudimo kampaniją siekiant susitarimo.

A. Blinkenas į Kairą atvyko po to, kai antradienį Libane sprogo keli „Hezbollah“ naudojami pranešimų gavikliai. Irano remiama kovotojų grupuotė dėl sprogimų, per kuriuos žuvo mažiausiai devyni ir buvo sužeista apie 2,8 tūkst. žmonių, kaltina Izraelį.

Jungtinės Valstijos, didžiausios ginklų tiekėjos Izraeliui, antradienį pareiškė iš anksto nežinojusios ir nedalyvavusios masiniuose Libano „Hezbollah“ naudojamų pranešimų gaviklių sprogdinimuose, žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas Matthew Milleris.

Neseniai Izraelis paskelbė išplečiantis šalies karo tikslus, įtraukdamas į juos kovą su „Hezbollah“ palei šalies sieną su Libanu.

Naujienų agentūros AFP apskaičiavimu, pagrįstu oficialiais Izraelio duomenimis, per „Hamas“ spalio 7-osios išpuolį, kuris įžiebė karą, žuvo 1 205 žmonės, daugiausia civiliai.

„Hamas“ kovotojai spalio 7-ąją taip pat pagrobė pustrečio šimto įkaitų, iš kurių apie šimtas, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant kelias dešimtis Izraelio kariuomenės žuvusiais laikomų įkaitų

Per Izraelio karinę kampaniją prieš „Hamas“ Gazos Ruože jau žuvo mažiausiai 41 252 žmonės, skelbia šios palestiniečių teritorijos sveikatos apsaugos ministerija.

Dėl karo Gazos Ruože kilo humanitarinė krizė, o beveik visi iš 2,4 mln. gyventojų buvo priversti palikti savo namus.