PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Spalio 23 d. 14:19

A. Bilotaitė apie VST reformą: nesvarbu, koks bus sprendimas, tarnyba privalo maksimaliai gerai atlikti savo funkcijas

Lietuva

Agnė Bilotaitė / Josvydas Elinskas/ELTA

Gytis PankūnasŠaltinis: ELTA.LT


325482

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė teigia, kad nepaisant to, ar Seimas pritars Viešojo saugumo tarnybos (VST) jungimui prie policijos, ar ne, svarbiausia, jog tarnyba maksimaliai gerai atliktų savo funkcijų, kurių vienos svarbiausių dabar – strateginių objektų apsauga ir pasirengimas reaguoti į hibridines grėsmes.

Apie tai A. Bilotaitė kalbėjo trečiadienį, po Vyriausybės sprendimo buvusį ilgametį policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ vadovą Viktorą Grabauską skirti VST vadu.

„Tai (sprendimas dėl VST reformos – ELTA) yra politinis apsisprendimas parlamento ir nepriklausomai nuo to, kuria linkme bus nueita, koks bus politinis sprendimas – ar jungti, ar palikti kaip atskirą tarnybą (VST – ELTA) – man atrodo, pagrindinis prioritetas, ką mes labai aiškiai ir transliuojame, ir kokių veiksmų imamės yra tai, kad Viešojo saugumo tarnyba privalo maksimaliai gerai atlikti tas funkcijas, kurios yra labai svarbios, tos, kurios nesidubliuoja su kitomis tarnybomis.

Noriu akcentuoti strateginių objektų apsaugą. Tai yra matyt vienas didžiausių prioritetų šiame etape, šiame laikmetyje ir tam mes skiriame didelį dėmesį. Ir taip pat svarbus kitas dalykas – pasirengimas reaguoti į hibridines grėsmes“, – žurnalistams sakė A. Bilotaitė.

ELTA primena, kad Vidaus reikalų ministerija (VRM) yra inicijavusi kelias su policijos sistema susijusias reformas. Viena jų siūloma VST integruoti į policijos struktūras, paliekant tarnybai atskiro juridinio asmens statusą. Tarnybos savininko teises ir pareigas įgyvendintų policijos generalinis komisaras, VST išliktų šalies ginkluotųjų pajėgų dalimi.

Seimo opozicijos gretose VRM siūlymai palaikymo kol kas nesulaukia, parlamentarai negaili pastabų sprendimams dėl VST prijungimo prie policijos. Kritiškai pertvarką vertina ir patys VST pareigūnai.

Įstatymo projektams, kuriais numatyta VST pertvarka, Seime pritarta po pateikimo, tačiau toliau balsavimui šie teisės aktų projektai kol kas nėra teikiami.