PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 13 d. 11:22

A. Armonaitė ragina apsvarstyti galimybę į EK skirti moterį: inicijuoja koalicinės tarybos posėdį

Lietuva

Aušrinė Armonaitė / Dainius Labutis/ELTA

Gailė Jaruševičiūtė-MockuvienėŠaltinis: ELTA.LT


313835

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė ragina premjerę apsvarstyti galimybę į Europos Komisiją (EK) siūlyti kandidatę moterį. Todėl „laisvietė“ pateikia dešimt galių kandidačių pavardžių. Politikė taip pat praneša, kad dėl įstrigusio eurokomisaro skyrimo proceso jos vadovaujama partija šaukia koalicinės tarybos posėdį.

„Laikas garsiai pasakyti, kad Lietuva dėl sunkiai suvokiamų priežasčių atsidūrė eurokomisaro pasirinkimo krizėje ir šansas turėti gerą portfelį slysta iš rankų. (... ) Jei politinis pasirinkimas dėl bent keleto priežasčių tapo neįmanomas, Laisvės partija siūlo kandidatūros į EK ieškoti ne tik tarp politikų, bet ir tarp visuomenės lyderių. Tiksliau - moterų lyderių. Trys iš eilės EK nariai iš Lietuvos buvo vyrai, gal jau metas rinktis moterį?“, – savo feisbuko paskyroje rašo A. Armonaitė.

„Dažnas Lietuvoje net nepastebėjote, kaip sutvirtėjo nauja moterų lyderių karta, kurios jau pasižymėjo akademinėje veikloje ir versle. Žinoma, jas reikėtų kviesti, įkalbinėti ir įtikinti, bet jeigu bent viena iš jų sutiktų – pasisektų ne tik Lietuvai, bet ir Europai. Be to, yra ne vienas sėkmingo komisaro pavyzdys, kai į EK buvo deleguotas žmogus iš, pavyzdžiui, verslo“, – atkreipia dėmesį ji.

Todėl politikė įvardina dešimt moterų, kurios, jos įsitikinimu, puikiai tiktų į eurokomisaro postą.

„Štai 10 stiprių moterų, kurias visuomenė mato, kaip dabarties, o taip pat ir ateities lyderes. Pavyzdžiui, TSPMI vadovė Margarita Šešelgytė, žymi advokatė Dovilė Burgienė, NASDAQ vadovė Arminta Saladžienė, mokslininkė Urtė Neniškytė, VINTED įkūrėja Milda Mitkutė, ES ambasadorė JAV Jovita Neliupšienė, aukšto lygio įmonių vadovė Kristina Meidė, bankinio sektoriaus profesionalė Dovilė Grigienė, TELIA vadovė Giedrė Kaminskaitė-Salters, na ir Dalia Grybauskaitė - visi pažįstame. Sąrašas tikrai nėra baigtinis“, – akcentuoja ji.

A . Armonaitė taip pat teigia, kad jos vadovaujama partija inicijuoja koalicinės tarybos posėdį.

„Laisvės partijos Valdyba kviečia šaukti koalicinę tarybą ir spręsti eurokomisaro skyrimo klausimą dar vasarą, nelaukiant rudens“, – rašo Laisvės partijos pirmininkė.

ELTA primena, kad I. Šimonytė nurodė, jog EK pirmininkė Ursula von der Leyen tikisi gauti šalių nominuojamus atstovus iki rugpjūčio 19 d. Todėl, teigė ji, teikiamos pavardės į eurokomisarus klausimas turėtų būti išspręstas per šį laiką.

Jau kurį laiką tęsiantis diskusijoms apie tai, kas galėtų tapti naujuoju Lietuvos deleguotu EK nariu, neoficialiai kalbama, jog į postą Briuselyje taikosi užsienio reikalų ministras G. Landsbergis. Didelį dalis konservatorių partijos narių atvirai reiškia paramą šiai potencialiai kandidatūrai.

Visgi, pats ministras tokios intencijos viešai neišsakė ir EK tema kalba nenoriai.

Prezidentas G. Nausėda, kurio pritarimas yra būtinas deleguojant Lietuvos atstovą į EK, ne kartą leido suprasti, jog G. Landsbergio kandidatūros nebūtų linkęs palaikyti. Jis yra pareiškęs, jog matytų geresnių kandidatų už G. Landsbergį. Be to, šalies vadovo nuomone, Vilniui derėtų siekti portfelių, kurie yra susiję su ekonomikos sritimi. Prezidento patarėjas Frederikas Jansonas yra užsiminęs, jog į tokį EK portfelį galėtų pretenduoti ir pati premjerė, ir finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Seimo rūmuose taip pat netrūksta skepsio, vertinant G. Landsbergio galimybes tapti eurokomisaru. Ne tik opozicijos, bet ir valdančiosios daugumos atstovai yra viešai pareiškę, kad šiai kandidatūrai nepritartų.

Eurokomisaro kandidatūrą teikia Vyriausybė, poziciją suderinus su prezidentu ir Seimu.