REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 19 d. 15:55

A. Armonaitė Baisogaloje susitiko su gyventojais: aptarė „Rheinmetall“ statybų klausimus

Radviliškis

Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

Viktorija SmirnovaitėŠaltinis: ELTA.LT


305609

Su vietos gyventojais Baisogaloje trečiadienį susitikusi ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sako, kad dėl greta miestelio įsikursiančios amunicijos gamyklos „Rheinmetall“, gyventojams atsiras ne tik daugiau darbo galimybių, bet ir gerės dujotiekio, elektros tiekimo infrastruktūra.

„Tai yra didžiausia investicija į gynybos pramonę Lietuvos Respublikos istorijoje. Tai yra ir daugiau saugumo, taip pat ir gerai apmokamos darbo vietos – gamykla turi sukurti mažiausiai 150 darbo vietų, reiškia, kad jų gali būti ir daugiau“, – žurnalistams trečiadienį Baisogaloje sakė A. Armonaitė.

„Žinoma, kad gamykla negali stovėti o infrastruktūros, o infrastruktūra – keliai, šaligatviai, kaip bendrai sutvarkytos kitos komunikacijos, bus nauda ir miesteliui, ir investuotojui. Tai čia bus tvarkymai ir visi reikalingi darbai“, – pridūrė politikė.

Ministrė pažymi, kad visa tai aptarta trečiadienį Baisogaloje vykstančiame susitikime su gyventojais.

„Jei reikės, tai bus ne paskutinis toks vizitas“, – kalbėjo A. Armonaitė.

Vyriausybė trečiadienį pritarė, kad, atsižvelgus į Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) sutikimą, jo valdomos žemės Radviliškio rajone būtų perleistos valstybei ir juose galėtų būti statoma Vokietijos gynybos pramonės atstovės „Rheinmetall“ amunicijos gamykla.

Vyriausybė teigia, kad mainais už 340 hektarų teritoriją universitetui bus perleisti 6 sklypai, esantys tame pačiame rajone, kurie pagal bendrą, žemės ūkio naudmenų plotą ir našumo balą yra geresni.

Nutarime numatyta, kad Valstybės institucijos įpareigotos sudaryti sąlygas universitetui nuimti šiuo metu universiteto valdomame sklype auginamų pasėlių derlių. Susidarius nuostoliams dėl šiuo metu valdomo sklypo sutarties nutraukimo ar veiklos perkėlimo į naujus perduodamus sklypus, nuostoliai būtų kompensuojami.

ELTA primena, kad Ekonomikos ir inovacijų ministerija (EIMIN) sutartį dėl „Rheinmetall“ Lietuvoje plėtros pasirašė birželio pradžioje. Planuojama, kad investicijos į amunicijos gamyklą sieks daugiau kaip 180 mln. eurų ir bus sukurta daugiau kaip 150 darbo vietų. Gamykla per metus pagamins tūkstančius šaudmenų, kurių dalis bus skirta ir Lietuvos kariuomenės poreikiams.

Balandžio pabaigoje Seimas taip pat pritarė įstatymų pakeitimams, kurie leistų didžiosioms gynybos pramonės bendrovėms greičiau pradėti projektų vystymą Lietuvoje. Įstatymui įsigaliojus, šie gamintojai galės pradėti projektų vystymą dar negavę statybų leidimų. Šiuos leidimus projektų vykdytojai turės gauti iki statybų pabaigos.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA