PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Laisvalaikis2020 m. Sausio 1 d. 18:02

9 vitaminai, kurių jūsų organizmui tikrai reikia. Sužinokite!

Vilnius

Reporteris AustėjaŠaltinis: Etaplius.lt


111923

Milijonai moterų laikosi sveikos gyvensenos, pradedant nuo sveikos mitybos plano. Vitaminai ir mineralai patenka į šią kategoriją. Sveika mityba ne tik prisideda prie sveiko svorio metimo ir gerovės, bet ir atlieka pagrindinį vaidmenį užkertant kelią daugeliui sveikatos problemų.

vitamins-26622-960-720.png

Vitaminai yra organiniai junginiai, atliekantys skirtingas funkcijas, tačiau visi jie veikia kartu. Tam tikrų vitaminų trūkumas gali sukelti sunkias ligas.

Moterims svarbu gauti vitaminų, kurių joms reikia kasdien, iš natūralaus, maistingo maisto. Vitaminų papildai yra reikalingi, kai maistinių medžiagų iš maisto nepakanka arba reikia laikytis dietos apribojimų.

1. Vitaminas A

Vartojimas ir nauda:

Moterims reikia vitamino A, nes jis atlieka daugybę funkcijų. Būtina stiprinti kaulus, minkštuosius audinius, odą, gleivinę ir dantis.

Dėl savo antioksidacinių savybių vitaminas A taip pat padeda išvengti lėtinių ligų, pagerinti regėjimą, sulėtinti senėjimo procesą ir pagerinti imuninės sistemos funkcijas.

Maistas, kuriame gausu vitamino A:

Morkos, moliūgas, pomidorai, brokoliai, papajos, kopūstai, kiaušiniai, kepenys, pienas dribsniai.

2. Vitaminas B2

 

Vartojimas ir nauda:

B2 yra būtinas normaliam augimui ir vystymuisi, skatina sveiką medžiagų apykaitą, gali padidinti energijos lygį, pagerinti imuninės sistemos veiklą, sumažinti nerimo, streso ir nuovargio jausmus.

Maistas, kuriame gausu vitamino B2:

Žalios lapinės daržovės, mielės, sveiki grūdai, sojos pupelės, grybai, riešutai.

3. Vitaminas B6

 

Vartojimas ir nauda:

B6 užtikrina tinkamą imuninės sistemos funkcionavimą, skatina hormonų ir neurotransmiterių, kurie palengvina depresijos, atminties praradimo ir širdies ligų simptomus, gamybą ir padeda normalizuoti cukraus kiekį kraujyje. Būsimoms motinoms reikia vitamino B6, kad būtų išvengta rytinio pykinimo.

Maistas, kuriame gausu vitamino B6:

Žuvis, saldžiosios bulvės, bananai, geltoni vaisiai, melionas, sūris, jogurtas, lęšiai.

4. Vitaminas B12

Vartojimas ir nauda:

Jis yra atsakingas už sveiką virškinimojo trakto funkciją ir medžiagų apykaitos gerinimą, normalų ląstelių dalijimąsi ir baltymų sintezę. Sveikas vitamino B12 kiekis apsaugo nuo mažakraujystės, atminties praradimo ir širdies ligų bei yra atsakingas už optimalų nervų ir smegenų darbą.

 

Maisto produktai, kuriuose gausu vitamino B12:

Sūris, kiaušiniai, pieno produktai, javai.

5. Vitaminas B9

Vartojimas ir nauda:

B9 yra gyvybiškai svarbus siekiant užkirsti kelią širdies ir kraujagyslių ligoms bei hipertenzijai, padeda išvengti depresijos, Alzheimerio ligos, vėžio ir atminties praradimo, gerina moterų vaisingumą ir prisideda prie sveiko vaisiaus vystymosi.

Maistas, kuriame gausu vitamino B9:

Tamsūs žalumynai, apelsinų sultys, šparagai, melionai, braškės, ankštiniai, maistinės mielės, kiaušiniai.

6. Vitaminas C

 

Vartojimas ir nauda:

Tai svarbu tinkamam audinių augimui, mažina tam tikrų rūšių vėžio riziką, apsaugo nuo audinių pažeidimo ir atlieka pagrindinį vaidmenį formuojant raudonuosius kraujo kūnelius.

Maistas, kuriame gausu vitamino C:

Brokoliai, pipirai, bulves, braškės, kviečių daigai, pomidorai, citrusiniai vaisiai.

7. Vitaminas D

Vartojimas ir nauda:

Vitaminas D padeda absorbuoti kalcį, išlaikyti kaulus tvirtus ir sveikus, mažina išsėtinės sklerozės, reumatoidinio artrito ir kai kurių vėžio rūšių riziką bei palengvina PMS simptomus moterims.

Maisto produktai, kuriuose gausu vitamino D:

Kepenys, kiaušiniai.

8. Vitaminas E

Vartojimas ir nauda:

Jis turi anti-senėjimo savybių, kurios atpalaiduoja laisvuosius radikalus, todėl sulėtina odos senėjimo procesą, apsaugo nuo kataraktos, atminties praradimo, širdies ligų ir vėžio.

Maisto produktai, kuriuose gausu vitamino E:

Lazdyno riešutai, migdolai, margarinas, kukurūzų aliejus, menkės kepenys, saulėgrąžų sėklos, dygminų aliejus, žemės riešutų sviestas.

9. Vitaminas K

Vartojimas ir nauda:

Šis vitaminas vaidina svarbų vaidmenį palaikant stiprius kaulus, jis prisideda prie normalaus kraujo krešėjimo ir sumažina širdies ligų riziką.

Maistas, kuriame gausu vitamino K:

Sveiki grūdai, žalios lapinės daržovės, žuvų taukai, sojos pupelės.

Šie maisto produktai ir vitaminai turi būti įtraukti į jūsų maisto racioną!

https://zinoti.lt

zinotilt-logo-1.png