PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2024 m. Sausio 27 d. 21:33

7 netikėti faktai apie figas

Lietuva

Freepik.com nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas spaudai


289389

Medumi kvepiančios figos – ne tik skanus, bet ir itin sveikas vaisius. Ar žinojote, kad apie figas ir jų naudą rašė pats graikų filosofas Aristotelis, o pasaulyje šiuo metu smarkiai populiarėja iš skrudintų figų pagamintas, kavą primenantis gėrimas?

Pasaulyje egzistuoja apie 750 skirtingų figų rūšių. Daugiausia jų užauginama Turkijoje, Egipte, Alžyre, Irane bei Maroke.

Figose gausu antioksidantų, vitamino A, C, kalcio, geležies, magnio, jos padeda kovoti su aukštu kraujo spaudimu, stiprina kaulus, padeda kontroliuoti svorį.

Figos rekomenduojamos žmonėms, kurie nori mesti rūkyti. Dėl didelio šių vaisių šarmingumo, jais mėgaujantis, mažėja noras užsidegti cigaretę.

Figos – vietoje kavos. Kai kurie žmonės figas naudoja kaip kavos pakaitalą. Figos yra skrudinamos ir iš jų ruošiamas kavą primenantis gėrimas. Ši kava tampa vis populiaresnė Amerikoje ir yra ruošiama tiek karšta, tiek šalta. Be to, šiame gėrime dar ir gausu kalio, kuris padeda sumažinti kraujospūdį.

Figos yra vienas iš pirmųjų augalų, kuriuos pradėjo auginti žmonės. Istoriniai šaltiniai byloja, kad figos auginamos buvo dar 9400–9200 metų prieš Kristų.

Figos gali būti ir baltos, žalios, rudos, raudonos ar violetinės spalvos. Jų formų taip pat egzistuoja pačių įvairiausių: nuo apvalios iki ovalios, šiek tiek primenančios kriaušę.

Figos dažnai minimos ir Biblijoje, be to, šie medžiai augo ir rojuje iš kurio buvo išvaryti Adomas ir Ieva. Rašoma, kad, suvalgę uždraustą vaisių ir susigėdę, pirmieji žmonės kūnus prisidengė būtent figos lapais.

Medaus skonio figos ne tik puikus priedas ruošiant desertus. Troškintos figos yra tipiškas prancūziškas delikatesas, vertinamas gurmanų ir valgomas kartu su žąsų kepenėlių paštetu (foie gras). Figos yra derinamos ir su kiauliena, aviena arba antiena. Jos yra valgomos ir kartu su įvairiausiais sūriais, o ypač pelėsiniais ar pagamintais iš ožkos pieno.

Figų ir vytintos jautienos salotos

Jums reikės:

  • 70 g mažųjų špinatų
  • 50 g vytintos jautienos
  • 4 figų
  • 15 g juodųjų alyvuogių
  • 2 pomidorų
  • 20 g kietojo tarkuoto sūrio
  • 4 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1⁄2 citrinos sulčių
  • Žiupsnelio džiovintų raudonėlių
  • Žiupsnelio džiovintų bazilikų
  • Žiupsnelio druskos
  • Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

Gaminame:

Į salotų indą sudėkite nuplautus špinatus, suberkite supjaustytus pomidorus, figas bei alyvuoges, suberkite sūrį ir vytinto kumpio gabalėlius. Švariame dubenėlyje sumaišykite aliejų, citrinos sultis bei prieskonius. Paruoštą padažą pilkite ant salotų, išmaišykite ir gardžiuokitės. Jei reikia, papildomai pasūdykite.

Šokoladinis pyragas su figomis

Tešlai:

  • 200 g smulkių miltų
  • Žiupsnelio druskos
  • 30 g kakavos
  • 100 g sviesto
  • 2 v. š. klevų sirupo
  • 1 kiaušinio
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto
  • 2 v. š. šalto vandens

Įdarui:

  • 200 g maskarponės
  • 3 v. š. agavų sirupo
  • 300 g figų
  • 50 ml vandens
  • 4 želatinos lapelių
  • 200 g miško uogų

Gaminame:

Sumaišykite miltus, druską ir kakavą, sudėkite šaltą kubeliais pjaustytą sviestą ir rankomis įminkykite miltus į sviestą, kad išeitų trupinių masė. Įmuškite kiaušinį, supilkite klevų sirupą, vanilės ekstraktą ir vandenį bei minkykite tešlą, kol ji taps vientisa. Įvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą 20 minučių.

Atvėsusią tešlą plonai iškočiokite ir išklokite ja stačiakampę kepimo formą. Keliose vietose pabadykite tešlą šakute. Ant viršaus uždėkite kepimo popieriaus lakštą ir priberkite džiovintų pupelių, kad jos prislėgtų tešlą ir ji kepdama neprarastų formos. Pašaukite kepimo formą į orkaitę, įkaitintą iki 180 °C, ir kepkite 20 minučių.

Tuomet kepimo popierių su pupelėmis nuimkite ir kepkite dar 20 minučių. Į maskarponę supilkite agavų sirupą ir gerai išmaišykite ar išplakite rankiniu plaktuvu. Figas nuplaukite ir supjaustykite.

Želatinos lapelius užpilkite vandeniu ir palikite brinkti 5 minutėms. Puode užkaiskite vandenį ir jame apie 3 minutes apvirkite uogas. Tuomet viską sutrinkite rankiniu trintuvu, į karštą uogų masę sudėkite išbrinkusią nusunktą želatiną ir maišykite, kol ištirps. Palaukite, kol masė šiek tiek atvės, ir sumaišykite ją su maskarpone.

Paruoštu kremu įdarykite iškepusią ir atvėsusią tešlą, ant viršaus išdėliokite figas ir dar bent valandą palaikykite pyragą šaldytuve, kad kremas šiek tiek sustingtų.