PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Pasaulis2024 m. Spalio 7 d. 16:10

63 Gazos Ruože laikomų įkaitų likimas vis dar neaiškus

Pasaulis

Gazos Ruožas / YouTube stop kadras

EtapliusŠaltinis: BNS


322511

Islamistų kovotojų grupuotė „Hamas“ praėjusių metų spalio 7 dieną surengė didžiausią istorijoje išpuolį prieš Izraelį ir pagrobė 251 įkaitą, iš kurių kai kurie jau yra žuvę.

Izraelis, minintis pirmąsias šio išpuolio metines, mano, kad 63 įkaitai, įskaitant du vaikus, yra vis dar gyvi ir laikomi nelaisvėje Gazos Ruože, o dar 34, žydų valstybės kariuomenės teigimu, yra žuvę.

Gazos Ruožą valdančiai islamistinei palestiniečių organizacijai „Hamas“ įkaitai yra pagrindinis derybų „žetonas“, siekiant paliaubų ir palestiniečių kalinių paleidimo.

Naujienų agentūra AFP pateikia penkis žinotinus dalykus apie vis dar Gazos Ruože laikomus įkaitus.

51 vyras, 10 moterų ir 2 vaikai

Iš 251 įkaito, pagrobto per praėjusių metų spalio 7-osios išpuolį, išlaisvinta 117, dauguma jų – moterys, vaikai ir užsienio darbininkai.

Dauguma jų buvo paleisti praėjusį lapkritį per savaitę trukusias paliaubas mainais į 240 Izraelio kalėjimuose laikytų palestiniečių.

Praėjus beveik metams, Izraelis mano, kad 63 įkaitai, vis dar laikomi Gazos Ruože, yra gyvi.

Kariuomenė ir Įkaitų ir dingusiųjų šeimų forumas patvirtino, kad žuvo dar 71 žmogus, iš kurių 34 kūnai tebelaikomi Gazos Ruože. Pirmadienį forumas pranešė apie Idano Shtivi (Idano Štivio) mirtį.

Kariuomenė repatrijavo 37 įkaitų, kurie žuvo Gazos Ruože arba buvo nužudyti spalio 7 dieną ir išvežti į šią teritoriją, palaikus.

Iš 63 asmenų, kurie, kaip manoma, yra gyvi, 56 yra izraeliečiai, nors kai kurie iš jų turi daugiau nei vieną pilietybę. Dar šeši yra tailandiečiai, o vienas – nepalietis.

Tarp jų yra 51 vyras ir 10 moterų. Vienuolika iš jų yra kariškiai.

Du yra vaikai.

Jauniausias įkaitas, Kfiras Bibas, pagrobimo metu buvo vos aštuonių su puse mėnesio. Jo brolis Arielis buvo ketverių, kai buvo išvežtas į Gazos Ruožą.

„Hamas“ teigia, kad abu vaikai žuvo, bet Izraelis to nepatvirtino.

Nėra jokių duomenų

Nuo gruodžio 1 dienos, kai baigėsi paliaubos, per Izraelio karines operacijas buvo išlaisvinti dar septyni gyvi įkaitai.

Nėra jokių duomenų apie Gazos Ruože laikomus įkaitus, todėl neaišku, ar tie 63 asmenys tikrai tebėra gyvi.

Rugpjūčio 12 dieną „Hamas“ ginkluotasis sparnas pranešė, kad Gazos Ruože jo kovotojai nušovė vieną įkaitą ir sužeidė dar du.

„Hamas“ kelis kartus paskelbė apie įkaitų mirtis, kurių Izraelis dar nepatvirtino, todėl šeimoms tenka kankintis nežinioje.

Gazos Ruože laikomi kūnai

Pernai spalio 7 dieną „Hamas“ kovotojai į Gazos Ruožą išsivežė keletą žuvusiųjų, tarp kurių buvo ir 10 Izraelio karių palaikai.

Nuo karo pradžios šioje teritorijoje žuvo dar mažiausiai 28 įkaitai.

Pernai gruodžio 15 dieną Izraelio kariai per klaidą nužudė tris įkaitus: 28-erių Yotamą Haimą (Jotamą Haimą), 28-erių Samerą El Talalqą (Samerą El Takalką) ir 26-erių Aloną Shamrizą (Aloną Šamrizą).

Izraelio kariuomenė kaltina „Hamas“ rugpjūtį nužudžius šešis žmones.

Kariuomenė įvardijo šiuos asmenis kaip Izraelio ir JAV pilietybę turintį Hershą Goldbergą-Poliną (Heršą Goldbergą-Poliną), Carmelį Gatą (Karmelį Gatą), Edeną Yerushalmi (Edeną Jerušalmį), Alexander'ą Lobanovą (Aleksandrą Lobanovą), Almogą Sarusi ir vyr. seržantą Ori Danino (Orį Daniną).

Kariai juos rado negyvus tunelyje Rafacho rajone Gazos Ruožo pietuose.

Kibuce ir festivalyje pagrobti įkaitai

Dauguma įkaitų buvo paimti per išpuolius Nir Ozo kibuce ir muzikos festivalyje „Nova“.

40 iš 76 įkaitų, praėjusių metų spalio 7 dieną pagrobtų Nir Ozo kibuce, buvo paleisti gyvi. Dar 20 įkaitų tebėra Gazos Ruože ir, kaip manoma, yra gyvi. Likusieji 16 yra mirę.

Manoma, kad 16 žmonių, kuriuos „Hamas“ pagrobė per festivalį, tebėra gyvi ir vis dar laikomi Gazos Ruože.

Devyni iš mažiausiai 43 įkaitų, pagrobtų per festivalį „Nova“, buvo paleisti, o 18 iš jų žuvo.

Išvežtos ištisos šeimos

Spalio 7 dieną į Gazos Ruožą buvo išvežtos ištisos šeimos. Per 2023 metų lapkričio paliaubas buvo išlaisvinti kai kurie šių šeimų nariai. Tačiau laisve jie negalėjo nuoširdžiai džiaugtis, žinodami, kad Gazos Ruože vis dar likę jų artimieji.

Per paliaubas buvo išlaisvinti Prancūzijos ir Izraelio pilietybes turintys vaikai Eitanas, Erezas ir Saharas, tačiau jų tėčiai Ohadas Yahalomi (Ohadas Jahalomis) ir Oferas Kalderonas vis dar laikomi Gazos Ruože.