PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2022 m. Gruodžio 26 d. 18:41

60 proc. lietuvių išmeta švenčių metu nesuvartotą maistą

Lietuva

Freepik nuotr.

EtapliusŠaltinis: Savaitraštis „Etaplius“


254764

6 iš 10 Lietuvos gyventojų per šventes nesuvartotą maistą išmeta, rodo organizacijos „Maisto bankas“ užsakymu „Spinter tyrimų“ atlikta apklausa. Lietuvoje vienam gyventojui namų ūkiuose išmetamo maisto kiekis siekia 86 kilo-gramus ir viršija Europos Sąjungos vidurkį. Kaip pasitikti didžiąsias metų šventes sąmoningiau?

Didėjančius išmetamo maisto kiekius pastebi ir su maisto švaistymu Lietuvoje kovojanti organizacija „Maisto bankas“, kuri pernai šventiniu laikotarpiu išgelbėjo beveik 1 000 000 kilogramų vartoti tinkamo maisto.

Pagrindinė maisto švaistymo priežastis – neplanavimas. Todėl organizacija dalijasi išsamiu 10 patarimų sąrašu, kuris padės suplanuoti šventinį stalą ir taip ne tik sumažinti išmetamo maisto kiekius, bet ir stipriai sutaupyti.

  • Prieš šventes pasidarykite svečių sąrašą ir suplanuokite meniu. Tiksliai suskaičiuokite, kiek valgytojų mėgausis jūsų šventiniu stalu, ir įvertinkite, kiek maisto porcijų jums reikės pagaminti.
  • Atlikite spintelių inventorizaciją. Prieš planuodami didįjį šventinį apsipirkimą, peržiūrėkite savo spintelių ir šaldiklio turinį. Galbūt ten yra iš pernai metų likusių aguonų jūsų pyragui arba šaldytų daržovių, kurios būtų puikus garnyras prie keptos mėsos. Atkreipkite dėmesį į ženklinimą „geriausia iki“. Jeigu spintelėje esančios uogienės galioja iki praėjusios vasaros, tai nereiškia, kad jos netinkamos vartoti. Šis ženklinimas identifikuoja, iki kada produktas išlaikys geriausias savybes, pavyzdžiui, kvapą. Tačiau šis žymėjimas yra tik rekomendacinio pobūdžio, todėl net ir po nurodytos datos produktą dažniausiai galima vartoti.
  • Eikite į parduotuvę tik su pirkinių sąrašu. Susiplanavę savo šventinį meniu ir atlikę spintelių inventorizaciją, pasiruoškite pirkinių sąrašą, ko jums iš tikrųjų reikia. Parduotuvėje sąžiningai apsipirkinėkite – vadovaudamiesi tik šiuo sąrašu, stengdamiesi nuo jo nenukrypti.
  • Pirkdami stebėkite etiketes ir produktų galiojimą. Pirkdami šviežių maisto produktų, stebėkite jų galiojimo laiką. Šiuo atveju ženklinimas „tinka vartoti iki“ yra tikslus, todėl pirkite tik tiek, kiek planuojate spėti suvartoti iki pakuotėje nurodytos datos.
  • Nepirkite dideliais kiekiais. Pirkite tik tiek maisto produktų, kiek jums iš tikrųjų reikia. Nors dažnai atrodo, kad pasiūlymai „pirk vieną, antrą gauk nemokamai“ gali padėti sutaupyti, iš tiesų tai gali lemti perteklinį maisto švaistymą.
  • Nepasiduokite akcijoms. Kad ir kaip viliotų patraukli sausainių kaina arba ypač gera akcija užtepėlėms, jeigu jų nėra jūsų šventiniame meniu – vadinasi, jų neturėtų būti ir jūsų pirkinių krepšelyje.
  • Tinkamai laikykite maisto produktus. Grįžę iš parduotuvės su pirkinių krepšiais, pirmiausia visą maistą tinkamai sudėkite į šaldytuvą. Visi šaldytuvai turi skirtingas temperatūras, jų lentynos (aukštesnės arba žemesnės) dažnai būna skirtos laikyti skirtingus maisto produktus. Pavyzdžiui, viršutinėse šaldytuvo lentynose laikykite paruoštą valgyti maistą, o apatinėse lentynose, kur temperatūra dažniausiai žemesnė, – šviežią žuvį ir mėsą.
  • Kūrybiškai panaudokite maisto likučius. Jeigu viso maisto nepavyko suvalgyti, pasistenkite jį kūrybiškai „transformuoti“. Štai apdžiūvusi duona gali virsti traškiomis česnakinėmis lazdelėmis, iš kūčiukų galima pasigaminti nuostabaus skonio tinginį, o silkė su grybais gali tapti gardaus apkepo dalimi. Pasitelkite fantaziją!
  • Nebijokite šaldyti. Jeigu antrąją Kalėdų dieną nusimato kelionė pas gimines, todėl likusio maisto suvalgyti nepavyks – šaldykite. Beveik visus maisto produktus ar net paruoštus patiekalus galima supakuoti į specialius šaldymo maišelius, pažymėti ant jų datą ir užšaldyti.
  • Dalykitės. Jeigu liko per daug maisto, jo likučiais taip pat galite dalytis. Supakuokite juos vakarienės dalyviams, o galbūt turite vienišą kaimyną, kuriam galite nunešti gabalėlį torto?

Pranešimas spaudai