PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2023 m. Rugpjūčio 8 d. 20:05

6 vėžį sukeliantys maisto produktai: turėtumėte jų atsisakyti jau dabar

Lietuva

Pixabay.com nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Etaplius


187802

Puikiai žinome, kad cigaretės ir alkoholio vartojimas sveikatos neprideda bei gali paskatinti vystytis vėžinius susirgimus. Tačiau net žalingų įpročių neturintys žmonės gali kenkti savo sveikatai apie tai net nesusimąstydami. Yra keletas maisto produktų, kurie gali padidinti vėžio išsivystymo tikimybę.

Švarus ir natūralus maistas yra raktas į gerą sveikatą, imunitetą bei ląstelių regeneraciją. Priešingai, kai kurie maisto produktai sukelia ląstelių degeneraciją ir visos kūno sistemos irimą.

„Per didelis visų perdirbtų-rafinuotų maisto produktų, konservų, spalvotų maisto produktų ir raudonos mėsos vartojimas ilgainiui gali sukelti vėžį“, – sako daktaras Mickey Mehta, holistinės sveikatos guru ir gyvenimo treneris. Be to, įrodyta, kad tokį poveikį turi ir mikrobangų krosnelėje šildomas maistas. Kukurūzų spraginimas mikrobangų krosnelėje yra vienas iš paprasčiausių būdų greitai paruošti užkandžius filmui, tačiau Mehta sako, jog taip spraginamų kukurūzų maišelyje išsiskiria medžiaga, vadinama PFOA.

„PFOA susijęs su kasos, inkstų, kepenų ir šlapimo pūslės vėžiu“, – pažymi jis.

„Steadfast Nutrition“ įkūrėjas Amanas Puri pabrėžia, kad kancerogenai yra medžiagos, tiesiogiai prisidedančios prie vėžio vystymosi rizikos. „Priešingai populiariam įsitikinimui, ne tik aplinkos veiksniai sukelia vėžį - taip pat yra tam tikrų maisto produktų, kurie gali padidinti ligos riziką“, – sako Puri.

Pateikiame sąrašą maisto produktų, kurie, pasak ekspertų, yra pagrindiniai kaltininkai, didinantys vėžio tikimybę.

1. Bulvių traškučiai / gruzdintos bulvytės

Čia gausu druskos, nesveikų riebalų, taip pat bulvių traškučių ar bulvyčių sudėtyje yra cheminės medžiagos, vadinamosakrilamidu, kuri atsiranda ruošiant maistą itin aukštoje temperatūroje. „Akrilamidas padidina tikimybę daugintis organizmo vėžinėms ląstelėms“, – sako Mehta.

2. Konservai

Konservų skardinės yra padengtos pavojinga chemine medžiaga BPA, kuri sutrikdo hormonus ir yra susijusi su vėžinių ląstelių vystimusi. Ši cheminė medžiaga per skardinę gali patekti į konservus, todėl yra pavojinga.

3. Gazuoti gėrimai

Visuose gazuotuose gėrimuose yra tona cukraus, o tai skatina vėžinių ląstelių augimą. „Be to, tokiuose gėrimuose naudojamos dirbtinės cheminės medžiagos ir dažikliai dar labiau padidina vėžio riziką“, – aiškina Mehta.

4. Balti miltai

Apdorojant miltus, jie balinami naudojant chloro dujas, o tai skatina vėžinių ląstelių augimą. Be to, rafinuoti miltai turi aukštą glikemijos indeksą, kuris padidina gliukozės ir insulino kiekį kraujyje.

5. Raudona ir perdirbta mėsa

Raudonai mėsai priskiriama jautiena, veršiena, kiauliena, ėriena. Perdirbta mėsa klasifikuojama kaip sūdyta, fermentuota, rūkyta ar kitaip perdirbta. Tai dešrainiai, mėsainiai, kumpis, šoninė ir pan. „Vėžio, ypač gaubtinės ir tiesiosios žarnos, rizika padidėja vartojant raudoną ir perdirbtą mėsą, nes jose yra mutagenų bei kancerogenų. Mutagenai keičia genetinę informaciją, keisdami DNR, o kancerogenai, kaip žinome, sukelia vėžį“, – aiškina Puri.

6. Cukrus ir duonos gaminiai

Maisto produktai, turintys aukštą glikemijos indeksą, gali padidinti vėžio riziką, todėl juos reikėtų vartoti saikingai. Maisto glikemijos indeksas apibrėžiamas kaip greitis, kuriuo cukraus kiekis kraujyje pakyla pavalgius angliavandenių turinčio maisto.

Maisto produktai, tokie kaip saldūs kepiniai, konditerijos gaminiai, balta duona, vaisvandeniai, turi aukštą glikemijos indeksą. „Reikėtų juos pašalinti iš savo mitybos, nes vėžio ląstelės kaip pagrindinį kurą naudoja cukrų“, – pataria Puri.