Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Meniu.lt Meniu.ltŠaltinis: Etaplius.lt
Sveikas maistas nebūtinai turi būti nuobodus. Daugybė tradicinių pasaulio virtuvių siūlo skanius ir įdomius patiekalus, kurie ne tik žavi ingredientų gausa, bet ir nekenkia sveikatai. Taip yra todėl, kad dauguma vietinių virtuvių pasikliauja natūraliais produktais, gaunamais iš gamtos, o maisto ruošimui naudoja paprastus, laiko patikrintus metodus.
Kokios yra sveikiausios pasaulio virtuvės, kuo jos pasižymi ir kokių tradicinių sveikų patiekalų vertėtų paragauti?
Graikija
Dietologai visame pasaulyje sutaria, kad Viduržemio jūros regiono tautos valgo itin sveikai, o Graikija yra puikus to pavyzdys. Šviežios daržovės ir vaisiai, žalumynai, žuvis ir grūdai sudaro graikų mitybos pagrindą, o dauguma patiekalų gardinami alyvuogių aliejumi, kuris žinomas kaip puikus sveikųjų riebalų ir antioksidantų šaltinis.
Graikijos virtuvėje naudojama palyginus nedaug mėsos, kuri pakeičiama įvairiomis jūros gėrybėmis, pupelėmis, avinžirniais, lęšiais – šių produktų vartojimas sumažina širdies ligų, diabeto ir net vėžio susirgimo riziką. Vienas žinomiausių sveikų produktų yra tradicinis graikiškas jogurtas, kuris yra puikus proteino ir kalcio šaltinis.
Japonija
Japonijos virtuvėje susijungia trys pagrindinės sveikos mitybos taisyklės: saikas, paprastumas ir produktų įvairovė. Japonai valgo nedidelėmis porcijomis, mažai apdorotą maistą, o į savo racioną įtraukia daug daržovių ir vaisių, žaliosios arbatos, sojos produktų, grybų ir žuvies. Tradiciniai japoniški sušiai, gaminami iš ryžių, jūros gėrybių ir daržovių, pasižymi dideliu proteino, vitaminų ir mineralų kiekiu.
Nors sudaro tik 2 proc. visos planetos gyventojų, japonai suvartoja apie 10 proc. visos pasaulio žuvies, kuri yra pagrindinis sveikatai taip naudingo proteino šaltinis. Nenuostabu, kad Japonijos gyventojai gyvena ilgiausiai – vidutiniškai net 84 metus, o Okinavoje, pietinėje Japonijos saloje, randamas didžiausias skaičius žmonių, perkopusių 100 metų slenkstį.
Vietnamas
Vietnamo virtuvė išsiskiria šviežių žalumynų, daržovių ir jūros gėrybių gausa. Kai kurie šalies virtuvėje tradiciškai naudojami ingredientai, tokie kaip kalendra, mėta, bazilikas, anyžiai ar čili pipirai, jau nuo senų laikų yra žinomi kaip natūralios medicinos priemonės, gerinančios virškinimą ir padedančios kovoti su uždegimais.
Vietnamietiški patiekalai paprastai yra ruošiami vandens, sultinio pagrindu, arba verdami garuose: retai kada naudojamas aliejus ar sunkūs padažai, kuriais pasižymi kitos Azijos virtuvės. Vienas populiariausių valgių Vietname yra tradicinė Pho sriuba, gaminama iš jautienos arba vištienos sultinio, ryžių makaronų ir daugybės žalumynų, turinčių antioksidacinių savybių.
Ispanija
Viena pagrindinių priežasčių, kodėl Ispanijos virtuvė laikoma sveika – tai mažos patiekalų porcijos. Šioje šalyje ypač populiarūs tapas – tradiciniai ispaniški užkandžiai, kurie gali būti tiek šalti, tiek karšti, ir gaminami iš įvairių ingredientų: daržovių, mėsos, jūros gėrybių, sūrio, alyvuogių ir kt. Tapas yra valgomi lėtai ir besimėgaujant, o tai leidžia suvartoti mažiau kalorijų.
Be to, ispaniškoje virtuvėje naudojama daug daržovių, pupelių, alyvuogių aliejaus, jūros gėrybių ir žuvies – visi šie ingredientai yra naudingi sveikatai. Vienas sveikiausių ispaniškų patiekalų yra gazpacho – tradicinė šaltsriubė, gaminama iš trintų pomidorų, agurkų, paprikų, svogūnų ir česnakų, viską gardinant alyvuogių aliejumi ir vyno actu.
Pietų Korėja
Korėjietiškos virtuvės pagrindą sudaro iš sojų gaminamas tofu sūris, ryžiai ir ryžių makaronai, kiaušiniai, žuvis, daržovės, įvairūs žalumynai, o maistas dažniausiai gaminamas verdant garuose. Korėjoje nėra populiarus užkandžiavimas tarp pagrindinių valgymų, kas kitose kultūrose dažnai yra viena pagrindinių nutukimo priežasčių.
Turbūt sveikiausias korėjietiškas valgis yra kimchi – tai salotos, gaminamos iš fermentuotų kopūstų ir ridikėlių, sūdytų jūros gėrybių ir įvairių kitų sveikų priedų – imbiero, česnakų, raudonųjų pipirų ir svogūno laiškų. Kimchipasižymi daugeliu naudingų savybių: padeda kovoti su nutukimu, aukštu cholesteroliu ir netgi mažina vėžio susirgimo riziką.
Nesunku pastebėti, kad sveikiausiomis laikomos pasaulio virtuvės pasižymi keletu panašių bruožų. Visose iš jų naudojama daug daržovių ir žalumynų, daugumoje populiari žuvis ir jūros gėrybės, o mėsos yra vartojama mažiau.
Taip pat labai svarbūs maisto paruošimo metodai bei tam tikros kultūrinės tradicijos: sveikesniais laikomi mažai apdorotas produktai, mažos patiekalų porcijos, saikas ir lėtas mėgavimasis maistu. O juk šias sveikos mitybos taisykles savo kasdieniame gyvenime galime prisitaikyti kiekvienas!