PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2020 m. Kovo 1 d. 07:30

5 prie­žas­tys val­gy­ti dau­giau avo­kadų

Vilnius

Freepik nuotr.

Jurgita KastėnėŠaltinis: Etaplius.lt


119564

Avo­ka­dai yra uni­kalūs vai­siai, iš kitų iš­sis­ki­rian­tys sveikųjų rie­balų kie­kiu. Dau­gybė pa­sau­li­nių ty­rimų ro­do nea­be­jo­tiną avo­kadų naudą žmo­gaus svei­ka­tai.

Rinkdamiesi avokadus parduotuvėje, prisiminkite, kad vertingiausi – tamsiai žalios spalvos ir su grublėta odele. Jeigu nusiperkate prinokusį avokadą, bet vakarienės planai pasikeičia ir jaučiate, kad artimiausiu metu jo nesuvartosite, įdėkite vaisių į šaldytuvą. Tai padeda sulėtinti nokinimo procesą, tad nešvaistysite maisto ir galėsite avokadu mėgautis kitą dieną. O jeigu nutiko taip, kad norite greičiau sunokinti parduotuvėje įsigytą avokadą, suvyniokite jį į popierių ir palikite kambaryje – per porą dienų tikrai sunoks.

Avokadas yra maistingas, skanus, gerina sveikatą ir net padeda, norint sulieknėti. Avokadai yra ypač populiarūs tarp sveiką gyvenimo būdą praktikuojančių žmonių. Nepaprastai maistingas vaisius neretai yra pavadinamas supermaistu dėl sveikatai naudingų savybių.

Avokaduose yra net 20 skirtingų vitaminų ir mineralų, gausu sveikųjų riebalų ir skaidulų. Galima avokadais pagardinti salotas, sumuštinius ar tiesiog pasigaminti meksikietišką patiekalą, kurio pagrindą sudaro sutrinti avokadai, pagardinti įvairiausiais ingredientais. Šis patiekalas gali būti valgomas kaip garnyras prie mėsos, taip pat su kukurūzų trapučiais arba tapti tortilijų įdaru.

Jeigu pagaminote užkandžių su avokadu, bet svečiai vėluoja arba nuo patiekalo liko dalelė nepanaudoto vaisiaus, apšlakstykite jį citrinos sultimis. Tai stiprus antioksidantas, kuris padės apsaugoti avokadą nuo parudavimo.

Pasauliniai tyrimai parodė, kad žmonėms, kurie į pietų maistą įtraukė avokadą, per ateinančias 5 val. sumažėjo apetitas. Taip nutiko dėl jų sukelto sotumo jausmo.

Avokadai turi daug kalio – 100 g porcijoje yra net 14 proc. rekomenduojamos dienos normos. Bananuose – 10 proc., nors daug kam tai yra geriau žinomas kalio šaltinis. Todėl avokadai gali padėti palaikyti sveiką kraujospūdžio lygį, kuris neretai būna vienu pagrindinių širdies priepuolių, insultų ir inkstų nepakankamumo rizikos veiksnių.

Kadangi avokaduose gausu vitamino B6, folatų, vitamino C ir kalio, jų valgančios nėščiosios gaus reikalingų vitaminų ir sau, ir būsimam kūdikiui. Svarbu tai, kad avokadai ne tik suteiks sėkmingam kūdikio vystymuisi reikalingų vitaminų, bet ir palengvins rytinį pykinimą.

Etaplius“ informacija