PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2019 m. Rugpjūčio 13 d. 07:00

5 patarimai prieš tolimą kelionę: kokį maistą pasiimti į lėktuvą, o kokį – į autobusą?

Vilnius

Irma BagūnėŠaltinis: Etaplius.lt


94592

Vasara – puikus metas keliauti. Geras oras suteikia daugiau galimybių ilgiau pabūti lauke – apžiūrėti naujas vietas, pasilepinti paplūdimyje, pasimėgauti patiekalais bei gėrimais lauko kavinėse. O ką daryti, kad nekamuotų alkis, jeigu kelionė trunka ne vieną valandą, pavyzdžiui, keliaujant lėktuvu ar autobusu?

Patyrę keliautojai žino, kad užkandžiai oro uoste ar lėktuve dažnai yra žymiai brangesni negu prekybos centre. Į lėktuvą įsinešamiems skysčiams ir tam tikriems maisto produktams gali būti taikomi apribojimai, tačiau vykstant į tolimą kelionę ir ekskursiją autobusu apribojimų gėrimams ir maisto produktams praktiškai nėra, bet netinkamas vieno keleivio pasirinkimas gali sugadinti kelionės įspūdžius ir greta sėdintiems žmonėms.

Didžiausio šalyje prekybos tinklo maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas į kelionės planą siūlo įtraukti klausimą, kokį maistą valgysite ilgos kelionės metu – lėktuve ar autobuse.

Maisto ekspertas A. Poleninas pateikia 5 patarimus, kurie pravers mėgstantiems keliauti.

lunch-box-200762-960-720.jpg

Pasirūpinkite vandeniu. Kelionėje, norėdami numalšinti troškulį rinkitės ne saldžiuosius gėrimus, bet vandenį arba arbatą. Prisiminkite, kad į lėktuvo saloną rankiniame bagaže leidžiama įsinešti skysčius, supiltus į 100 ml talpos indus, o visi gėrimai tokiuose mažuose buteliukuose turėtų tilpti atskiriame, ne didesniame kaip 1 litro talpos, skaidriame, uždaromame plastikiniame maišelyje. Tokiuose nedidelio tūrio induose, ko gero, troškuliui numalšinti vandens ir nepakaks, tačiau visad galima su savimi pasiimti gertuvę, kurią pripildysite vandeniu oro uoste, praėjus aviacinio saugumo patikrą.

Autobuse ribojimų skysčiams nebus. Todėl, visų pirma, nepamirškite apsirūpinti vandeniu. Tik vietoj vieno didelio butelio geriau pasiimkite kelis mažesnius. Didelis butelis krepšyje ar kuprinėje bus sunki našta, jeigu per ekskursiją teks nemažai vaikštinėti.

Išlaikykite mitybos balansą. Žvalumo ir gerai savijautai įtakos turi kelionei pasirinkti maisto produktai. Pasistenkite rinktis sau įprastus, lengvai paruošiamus maisto produktus.

Subalansuotos mitybos pagrindą sudaro duonos gaminiai.

„Duonelės ir bandelės puikiai tinka sumuštiniams, kuriuos galite iš anksto susiruošti kelionei. Jeigu sumuštinį tepsite ant prancūziškos bandelės, pavyks nemažai sutaupyti, nes panašus sumuštinis oro uosto kavinėje ar lėktuve kainuos kur kas brangiau. Taip pat galite rinktis ir paruoštus trikampius sumuštinius su kumpiu, vištiena, lašiša ar vegetarišku įdaru. Toks sumuštinis vidutiniškai kainuoja nuo 1 iki 2 eurų. Tai bus žymiai pigiau nei, tarkim, pirkti pietus lėktuve“, – sako maisto gamybos ekspertas A. Poleninas.

Užkandžiams – ir daržovių įvairovė. Šviežių daržovių pasirinkimas prekybos tinkle šiuo metu yra itin gausus ir vasariškas. Todėl keliautojai turėtų pasinaudoti proga pasimėgauti sveikais užkandžiais.

Vyšniniai pomidorai, paprikų šiaudeliai ir morkytės yra kelionei itin tinkamas maistas, mat nuplautos ir supjaustytos daržovės kambario temperatūroje nesuges net keletą valandų. Mažuosius pomidorus tiesiog nuplaukite, papriką nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite riekelėmis, morkas geriausia rinktis mažytes, kurias užteks gerai nuplauti ir nereikės smulkinti.

Taupykite vietą. Daržoves ir sumuštinius geriausia laikyti sandariame hermetiškame indelyje arba sudėti į popierinį ar vienkartinį plastikinį maišelį. Toks sprendimas pasiteisins tiek rankiniame bagaže per skrydį lėktuvu, tiek ir keliaujant autobusu.

Jeigu kelionės metu norite mėgautis vaisiais, obuolį ar bananą į lagaminą įsidėkite taip, kad kiti daiktai jų neužspaustų ir neapgadintų, antraip vaisiai neteks geros išvaizdos ir ims greičiau gesti.

Gerbkite kitus keleivius. Švelnus banano kvapas neturėtų dirginti greta sėdinčių keleivių, tačiau aitraus aromato sūris, žuvies konservai ar net lupamas apelsinas iškart atkreips aplinkinių dėmesį. Dalis žmonių kvapams yra labai jautrūs. O, pavyzdžiui, riešutams alergiški keleiviai gali išsigąsti, jeigu greta jų išsitrauksite pakuotę žemės riešutų ar „Studentų maisto“ riešutų rinkinį. Mat netyčia į alergiško žmogaus organizmą patekęs net ir labai mažas riešuto trupinys gali sukelti didelių sveikatos problemų.

Todėl prieš traukiant savo maisto produktus iš lagamino geriausia mandagiai pasiteirauti greta sėdinčių keleivių, ar jie neprieštarauja. Galbūt jie taip pat atsidarys lagaminus ir pasiūlys surengti bendras vaišes, o kelionė taps dar šaunesnė.

patarimai-koki-maista-rinktis-kelionei.jpg