PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Gamta2024 m. Birželio 19 d. 11:14

5 darbai, kuriuos būtina atlikti artėjant audrai

Lietuva

Gedimino Savickio, ELTA nuotr.

Ugnė UrbonėŠaltinis: Etaplius.lt


305512

Sinoptikai prognozuoja, kad Lietuvą šiandien turėtų nuplauti liūtys, lydimos gūsingo vėjo, perkūnijų, audrų ir krušos. Gyventojai raginami neatsipalaiduoti ir tinkamai pasiruošti artėjančiai gamtos stichijai, kuri, tikėtina, apims visą šalį.

Hidrometeorologijos tarnybos sinoptikai įspėja apie trečiadienio dieną galinčią praošti audrą. Reiškinys gali būti pavojingas, prognozuojama, kad krušos ledokšnių plotis gali siekti 5 cm.

Artėjant audrai, būtina imtis veiksmų, kad apsaugotumėte save ir savo turtą. Pateikiame 5 svarbiausias taisyklės, kurios padės pasiruošti artėjančiai vėtrai.

Sekite orų prognozes

Nuolat stebėkite informaciją apie orų prognozes per televiziją, radiją, internetą ar mobiliąsias programėles. Reaguokite į savo mobiliuosius įrenginius gaunamus pranešimus ir klausykite nurodymų, kuriuos skelbia vietos valdžios institucijos.

Pasiruoškite

Pasirūpinkite maistu ir vandeniu, jeigu dėl orų būtų apribotos galimybės išeiti iš namų. Namuose taip pat turėkite žibintuvėlių, baterijų, pirmosios pagalbos reikmenų ir kitų būtiniausių daiktų. Nepamirškite vaistų, jei juos naudojate.

Apsaugokite savo namus

Patikrinkite, ar visos durys ir langai yra uždaryti ir gerai užrakinti. Įneškite į vidų arba pritvirtinkite lauke esančius daiktus, kuriuos gali nunešti vėjas. Patikrinkite stogo, lietvamzdžių ir kanalizacijos sistemų būklę.

Išjunkite elektros prietaisus

Prasidėjus audrai, išjunkite elektros prietaisus. Apsvarstykite galimybę išjungti pagrindinį elektros tiekimą, jei audra yra labai stipri.

Pasiruoškite evakuacijai

Jei vietos valdžia rekomenduoja evakuaciją, nedelsdami vykdykite nurodymus. Informuokite šeimos narius apie jūsų planus ir susitarkite dėl susitikimo vietos, jei būtumėte atskirti.

Plačiau apie šiandienos orus skaitykite čia.