Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Freepik.com nuotr.
Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas žiniasklaidai
Siekdama populiarinti vištų kiaušinius kaip nebrangų ir kartu tvarų baltymų šaltinį, taip pat supažindinti su tuo, kaip įvairiai juos galime paruošti, Lietuvos bei Latvijos paukštininkystės asociacijos pradėjo Europos Komisijos iš dalies finansuojamą šviečiamąją kampaniją „Kiaušinis - tai jėga!“. Kampanijos pagrindinis tikslas - šviesti Latvijos ir Lietuvos vartotojus apie ES pagamintų kiaušinių kokybę, skirtumus tarp kiaušinių iš trečiųjų šalių bei auginamų vištų gerovę. Kampanija taip pat sieks informuoti gyventojus apie kiaušinius kaip sveiką maistą ir apie įvairiapusį kiaušinių naudojimą kasdieniame gyvenime.
Kodėl patiekalai iš kiaušinių? Nes kiaušiniai yra vienas iš tų produktų, kuriuose gausu baltymų, svarbių tiek žmogaus organizmo gyvybiniams procesams, tiek apskritai sotumo jausmui.
Pateikiame kartu su Latvijos ir Lietuvos paukštininkystės asociacijomis paruoštus kiaušinių receptus - paprastus ir greitus patiekalus, kuriais galima mėgautis beveik bet kada ir kuriuos galima papildyti sezoninėmis daržovėmis!
Lapinių kopūstų salotos su keptomis daržovėmis ir kiaušiniu
Vos 25 minutės ir ant jūsų stalo - sočios salotos su ant grotelių keptomis daržovėmis, prie kurių puikiai tinka keptas kiaušinis.
Salotoms:
- Susmulkinti kopūstai
- Du kepti kiaušiniai
Ant grotelių keptoms daržovėms:
- 2 morkos, nuluptos ir supjaustytos griežinėliais
- 1 smulkinta raudonoji paprika
- 1/2 saldžiosios bulvės, supjaustytos kubeliais
- citrinos sulčių
- 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus
- 2 arbatiniai šaukšteliai čili miltelių
- ½ arbatinio šaukštelio druskos
- ½ arbatinio šaukštelio maltų pipirų
Padažui:
- 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus
- 1 arbatinis šaukštelis vyno acto
- 2 arbatiniai šaukšteliai klevų sirupo
- ¼ arbatinio šaukštelio druskos
- ¼ arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų
Paruošimas:
Kiaušinių salotos su daržovėmis
Sveikuoliams, kurie nori sveiko, lengvai paruošiamo bei skanaus patiekalo.
Sudedamosios dalys:
- 120 g špinatų
- 50 g agurkų
- 75 g vyšninių pomidorų
- 85 g avinžirnių
- 2 kietai virti kiaušiniai
Padažui:
- Įdėkite 60 ml alyvuogių aliejaus.
- 2 šaukštai (30 ml) acto
- 1 valgomasis šaukštas (15 ml) svogūnų laiškų
- 1 arbatinis šaukštelis (5 ml) garstyčių
- ½ arbatinio šaukštelio (2,5 ml) medaus
- druskos ir pipirų pagal skonį
Paruošimas:
Sezoninė baltymų mišrainė
Patiekalas, kuriam paruošti nereikia daug laiko, tačiau jame gausu maistingųjų medžiagų ir baltymų. „Sezoninė baltymų mišrainė“ yra universalus patiekalas: jį galima valgyti ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei. Dar geriau - mišrainės turinį galima puikiai pritaikyti prie sezono, t. y. naudoti tas daržoves, kurios tuo metu yra šviežios!
Sudedamosios dalys:
- 4 minkštai virti kiaušiniai
- 125 g orkaitėje (arba grilyje) keptų saldžiųjų bulvių gabalėlių
- 250 g garuose virtų rudųjų ryžių
- 50 g orkaitėje (arba grilyje) keptų žiedinių kopūstų
- 100 g kepto tofu sūrio
- ½ prinokusio avokado
- 50 gramų avinžirnių
- 3 valgomieji šaukštai pasirinkto padažo
- 2 valgomieji šaukštai pasirinktų riešutų ir sėklų
Paruošimas:
Kiaušinių salotos
Kiaušinių salotos skaniausios antrą dieną po gaminimo. Taigi, jei jas pagaminsite iš anksto ir įdėsite į šaldytuvą, pusryčiai bus paruošti greičiau nei per penkias minutes!
Sudedamosios dalys:
- 6 kietai virti kiaušiniai - nulupti ir smulkiai supjaustyti kubeliais
- 2-3 šaukštai graikiško jogurto
- 1 valgomasis šaukštas majonezo
- 1 valgomasis šaukštas Dižono garstyčių
- pusantro arbatinio šaukštelio prieskonių mišinio
- ½ arbatinio šaukštelio druskos
- ¼ juodųjų pipirų
- ¼ kajeno pipirų
Paruošimas: