Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
pixabay.com nuotr.
Reporteris UgnėŠaltinis: Etaplius.lt
Kinijoje jau senokai dideliais kiekiais gaminami dirbtiniai ryžiai, kuriuos šalis intensyviai eksportuoja į užsienį. Šie ryžiai nėra 100 procentų sintetiniai. Jų pagrindą sudaro bulvių krakmolas, į kurį kinai primaišo plastiko, kad suteiktų jiems reikiamą formą ir spalvą. Neįgudusia akimi sintetinių ryžių praktiškai neįmanoma atskirti nuo tikrų.
Suvalgę tokių ryžių porciją, turėtumėte jaustis tarytum būtumėte sukramtę polietileno maišelį. Todėl jau pats laikas mokytis atskirti tikrus ryžius nuo dirbtinių, nes niekada negalime žinoti, kiek tokių pasaulio „stebuklų“ jau atgabenta į mūsų šalį. Ir nėra abejonės, kad ateityje tokio „importo“ tik daugės.
Siūlome įsidėmėti kelis metodus, kaip patikrinti, ar ryžiai yra natūralūs ir kokybiški.
1. Ugnies testas
Įberkite truputį ryžių į šaukštą ir padekite juos degtuku. Netikri ryžiai iškart užsiliepsnos ir ore pasklis degintos plastmasės kvapas.
2. Vandens testas
Įberkite kaupiną šaukštą ryžių į stiklinę su šaltu vandeniu, gerai išmaišykite. Jeigu ryžiai po kurio laiko nusės ant dugno – viskas gerai. Jeigu jie plaukios paviršiuje, būkite atsargūs – plastikas neskęsta!
3. Grūstuvės testas
Suberkite šaukštą ryžių į grūstuvę ir sutrinkite. Tikri ryžiai pavirs baltais miltais, o iš dirbtinių ryžių gausite gelsvą masę.
4. Pelėsių testas
Jeigu norite sužinoti, ar jūsų nusipirkti ryžiai nėra pavojingi sveikatai, įdėkite jų saujelę į hermetišką indą ir padėkite šiltoje vietoje. Po kelių dienų ant tikrų ryžių atsiras pelėsis, o sintetiniai ryžiai išliks šviežutėliai.
14348970-1250132908350986-623096437-n.jpg