PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Verslas2024 m. Liepos 18 d. 10:51

32,4 mln. eurų vertės Ignalinos atominės elektrinės išmontavimo darbus vykdys „Westinghouse Electric“

Ignalina

Ignalinos atominė elektrinė. Bendrovės nuotr.

Ūla KlimaševskaŠaltinis: ELTA


310149

Vykdant iki 2038 metų truksiančius Ignalinos atominės elektrinės (IAE) eksploatavimo nutraukimo darbus, elektrinė pasirašė naują 32,4 mln. eurų vertės įrangos išmontavimo darbų sutartį su švedų ir ispanų įmonių konsorciumu „Westinghouse Electric“.

Kaip skelbiama, tarptautinės bendrovės 6 metus užsiims abiejose atominės elektrinės energijos blokuose esančių 8 garo būgnų–separatorių ir susijusių sistemų – metalo konstrukcijų, vamzdynų, šiluminės apsaugos – išmontavimu.

Darbus planuojama vykdyti elektrinės kontroliuojamoje radiacijos taršos zonoje, kurioje taikomi specifiniai reikalavimai radiacinei saugai užtikrinti.

Anot IAE direktoriaus Lino Baužio, siekiant laiku galutinai užbaigti atominių reaktorių eksploatavimą, šios įrangos išmontavimo darbai perduoti didelę darbų patirtį analogiškuose branduoliniuose objektuose turinčioms įmonėms.

„Tai yra vieni sudėtingiausių išmontavimo darbų ne tik technologiškai, bet ir radiacinės saugos atžvilgiu, todėl IAE išmontavimo darbai pereina į kitą lygį – tarptautiniai partneriai taikys pažangias nuotolinio valdymo technologijas bei inovacijas. Tai padės ne tik leisti darbus atlikti per nustatytą terminą, bet ir sudarys sąlygas neviršyti leistinos personalo radiacinės apšvitos dozės“, – pranešime sako L. Baužys.

Birželio viduryje L. Baužys teigė, kad šiuo metu atominėje elektrinėje yra išmontuota 41 proc. arba 73 tūkst. tonų visos įrangos.

Pagrindinė išmontuojamų garo būgnų – separatorių funkcija buvo iš elektrinės reaktoriaus patenkantį garo ir vandens mišinį atskirti į garą ir vandenį. Garai iš garo būgnų separatorių buvo kreipiami į turbinas šiluminei energijai gaminti, o atskirtas vanduo buvo grąžinamas daugkartinei cirkuliacijai.

Birželį elektrinė taip pat pasirašė 5,5 mln. eurų sutartį su čekų įmone „Jacobs Clean Energy“ dėl šio išmontavimo projekto techninės priežiūros.

Kaip skelbia IAE, po elektrinės galutinio eksploatavimo ir išmontavimo darbų planuojama pastatyti ir iki 2079 m. eksploatuoti giluminį atliekyną, o per šį laikotarpį įsitvirtinti kaip pažangi naujos kartos įmonė ir veiklą vystyti toliau. Giluminiam atliekynui įrengti šiuo metu yra svarstomos 77 vietos 29 savivaldybėse.

Pilnam elektrinės eksploatacijos nutraukimui numatyta 3,3 mlrd. eurų, iš jų jau yra panaudota 1,5 mlrd. eurų.

Projektas finansuojamas iš Tarptautinio Ignalinos eksploatacijos nutraukimo rėmimo fondo, administruojamo Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko (ERPB). Iš fondo skiriama 86 proc. – arba 552 mln. eurų – visų projektui reikalingų lėšų, likusi dalis – 77 mln. eurų arba 14 proc. – bus padengta Lietuvos biudžeto lėšomis.

ELTA primena, kad pirmasis Ignalinos atominės elektrinės blokas buvo sustabdytas 2004 m. gruodžio pabaigoje, antrasis blokas – 2009 m. gruodžio 31 d. Lietuva uždaryti atominę elektrinę priėmė įsipareigojo stodama į Europos Sąjungą ir NATO.