PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Laisvalaikis2024 m. Rugpjūčio 30 d. 11:23

2025 metų „Eurovizija“ vyks Šveicarijos Bazelio mieste

Pasaulis

2024-ųjų „Eurovizijos“ nugalėtojas Nemo. Youtube.com stop kadras

Rūta AndrošiūnaitėŠaltinis: BNS


316188

2025 metų „Eurovizija“ vyks Šveicarijos Bazelio mieste, penktadienį pranešė Europos transliuotojų sąjunga (EBU).

69-asis „Eurovizijos“ dainų konkursas pirmąkart rengiamas vokiškai kalbančioje Šveicarijos dalyje. 1956-aisiais šalis konkursą surengė Lugane, o 1989-aisiais – Lozanoje.

EBU pranešime žiniasklaidai sakoma, kad gegužės 13, 15 ir 17 dienomis „St. Jakobshalle“ arenoje vyks „Eurovizijos“ pusfinaliai ir didysis finalas. Tą pačią savaitę vyks dar šešios generalinės repeticijos.

Teisę rengti „Euroviziją“ Šveicarija iškovojo šią gegužę Švedijos Malmėje vykusį dainų konkursą laimėjus šveicarų atlikėjui Nemo su kūriniu „The Code“.

Trečias didžiausias šalies miestas Bazelis buvo pasirinktas po „konkurencingo konkurso, kurio metu, be kitų kriterijų, buvo vertinama renginio vieta, vietos infrastruktūra ir galimybė priimti tūkstančius atvykstančių delegacijų, komandos narių, sirgalių ir žurnalistų iš viso pasaulio“, nurodoma EBU pranešime.

Kaip pranešama, finaliniame konkurso etape Bazelis įveikė Ženevą. Dar dvi paraiškos, kurias pateikė Ciurichas ir Nemo gimtasis Bylis drauge su Bernu, atkrito praėjusį mėnesį.

„Strategiškai svarbi Bazelio vieta Europos kryžkelėje yra ideali vieta renginiui, kuris švenčia muzikos galią sujungti žmones tarp skirtingų valstybių“, – sakė „Eurovizijos“ vyriausiasis prodiuseris Martinas Osterdahlis (Martinas Esterdalis).

„Po 1956 ir 1989 metų konkursų itališkai ir prancūziškai kalbančiose šalies dalyse džiaugiamės, kad pirmą kartą „Eurovizijos“ dainų konkursas bus surengtas vokiškai kalbančioje Šveicarijos dalyje“, – pridūrė jis.

„Kartu su priimančiuoju transliuotoju SRG SSR ir Bazelio miestu Reino upės pakrantėje sukursime įspūdingą muzikos šventę, kuri skambės toli už scenos ribų“, – patikino M. Osterdahlis.

Nuo rimtos pradžios praėjusio amžiaus 6-e dešimtmetyje „Eurovizija“ išaugo į spalvingą milžinišką kasmetinę šventę, kuri niekada nežiūri į save pernelyg rimtai.

Kasmetinio dainų konkurso dėmesio centre atsiduria miestai šeimininkai, o šiemet Švedijoje vykusį renginį stebėjo 163 mln. žiūrovų visame pasaulyje.

„Eurovizija“ taip pat skatina viešbučių ir turizmo pramonę, nes čia plūsta konkurso fanatikai, atlikėjai ir šalių delegacijos.

1976 metais duris atvėrusioje daugiafunkcėje „St. Jakobshalle“ arenoje telpa daugiau kaip 12 tūkst. žiūrovų.

Joje vyksta kasmetinis vyrų teniso turnyras „Swiss Indoors“, kurį 10 kartų laimėjo iš Bazelio kilęs Roger Federeris (Rožė Federeris).

Čia taip pat vyko pasaulio ir Europos rankinio čempionatai, pasaulio kerlingo čempionatas ir 1998 metų pasaulio ledo ritulio čempionato rungtynės, o vėliau šiais metais koncertuos kanadiečių dainininkas Bryanas Adamsas (Brajenas Adamsas).