PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Liepos 16 d. 13:22

2025 metais Rudamina taps mažąja Lietuvos kultūros sostine

Vilnius

Vilniaus rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Vilniaus rajono savivaldybė


309705

Vilniaus rajone garbingas Mažosios kultūros sostinės 2025 titulas atiteko Rudaminai – konkursą laimėjęs kaimas kitąmet taps vienu iš penkių reikšmingų kultūros židinių nacionaliniu mastu.

Pelnytas titulas – tai labai maloni naujiena. Džiaugiuosi, kad sumanymas tapo realybe. Bendruomenės paraiška gavo puikų įvertinimą, todėl kitąmet Rudamina bus viena iš mažųjų Lietuvos kultūros sostinių“, – sakė Vilniaus rajono savivaldybės meras Robert Duchnevič ir pridūrė, kad tai išskirtinė galimybė sustiprinti Vilniaus rajono identitetą bei atverti jo ryškią, daugiakultūrę bendruomenę.

Paraiškas vertinusios komisijos sprendimu 2025 metais Mažosios kultūros sostinės vardas suteikiamas 5 vietovėms, kurios atstovauja kiekvienam etnografiniam regionui: Rudaminai (Vilniaus r.), Žeimeliui (Pakruojo r.), Kudirkos Naumiesčiui (Šakių r.), Drevernai (Klaipėdos r.) ir Švėkšnai (Šilutės r.).

Mažųjų Lietuvos kultūros sostinių projektas kasmet organizuojamas nuo 2014 m., o nominaciją yra gavusios jau daugiau nei 80 gyvenviečių. Projektas siekia sutelkti dėmesį į mažesnius šalies miestelius ir kaimus, pasižyminčius išskirtine kultūros įvairove ir aktyvia bendruomenine veikla. Konkurso laimėtojai pritraukia lankytojus iš visos šalies, organizuoja daugybę renginių, puoselėja kultūros paveldą ir gyvąsias tradicijas.

Konkursą organizuoja Lietuvos kaimo bendruomenių sąjunga kartu su partneriais Kultūros ministerija, Lietuvos savivaldybių asociacija ir Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacija.