REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2023 m. Lapkričio 21 d. 09:39

2023 Spalį, Novi Sade (Serbija), Lietuvos atstovai dalyvavo diskusijose apie darbotvarkę 2030 m. ir Europos žaliąjį sandėrį

Lietuva

Etaplius.ltŠaltinis: Etaplius.lt


284063

Spalio 23–27 d., Novi Sade, Serbijoje, vyko išsamūs mokymai apie Jungtinių Tautų darnaus vystymosi darbotvarkę iki 2030 m. ir Europos žaliąjį sandėrį. Dalyvavo dvidešimt jaunų dalyvių iš VŠĮ Darnoje (Lietuvos), Ispanijos, Graikijos ir Serbijos. Projekto „Engaging Youth in Digital Green Future“ mokymai, buvo oficialios „Žiedinės savaitės 2023“, vykusios Varšuvoje (Lenkija), programos dalis.

Pirmąją dieną dalyviai buvo supažindinti su Darbotvarkės iki 2030 m. ir Europos žaliojo susitarimo pagrindais, taip pat buvo aptartas 11-asis darnaus vystymosi tikslas – tvarūs miestai ir bendruomenės Novi Sado kontekste, pristatant Novi Sado 2022 m. Europos kultūros sostinės projekto urbanistinę plėtrą. Įvadą apie Darbotvarkę ir Žaliąjį sandėrį surengė Vladimiras Huba Aradi, MLMDC projektų koordinatorius; baigiamąją sesiją apie 11-ąjį DVT surengė Darko Polić, architektas ir urbanistas, urbanistinio planavimo, analizės ir miesto plėtros tyrimų grupės vadovas Urbanistikos, tyrimų ir plėtros centre „Urbanizam“ Novi Sadas.

Antrąją dieną daugiausia dėmesio skirta žiedinei ekonomikai, atsižvelgiant į anksčiau minėtą „Žaliąjį susitarimą“ (kuriame daugiau dėmesio skiriama perėjimui prie energetikos) – žiedinės ekonomikos veiksmų planas yra gyvybiškai svarbus tvariai ateičiai. Šią dieną jaunimas susidūrė su užduotimis, kaip linijinės ekonomikos verslo modelį paversti žiediniu. Šiai dienai vadovavo Marco Segovia, Slovėnijos organizacijos „Circular Change“ (ne pelno siekiančios organizacijos, orientuotos į žiedinę ekonomiką ir sisteminius pokyčius) projektų direktorius, taip pat „Green Heartbeat“ (su tvarumu susijusių projektų konsultavimo įmonės) įkūrėjas.

Trečiąją dieną grupė aplankė įtakingą nevyriausybinę organizaciją „Vojvodinos aplinkosaugos judėjimas“ iš Sremski Karlovci ir jų Ekocentrą. Šią dieną dalyviai buvo supažindinti su būdais, kaip jie gali daryti įtaką savo vietos bendruomenėms, ir su tuo, kaip svarbu būti pokyčių nešėjais. Vėliau tą pačią dieną buvo surengta ekskursija katamaranu, kurios metu dalyviams buvo pademonstruotas NVO darbas Dunojaus upės pakrantėse.

Ketvirtąją dieną buvo kalbama apie tai, kaip daryti poveikį ES lygmeniu, kad vietos iniciatyva pasiektų naujų aukštumų. Šią dieną dalyvavo Violeta Bulc iš Slovėnijos, buvusi Europos Komisijos narė, atsakinga už transportą, ir Manuelis Munteanu, ES delegacijos Serbijoje Spaudos, informacijos ir komunikacijos skyriaus vadovas, turintis 15 metų darbo Europos Komisijoje patirtį ir atliekantis įvairias pareigas.

Pirmojoje sesijoje M. Munteanu pristatė pagrindinius ES veikimo ramsčius. Po jo M. Bulc pristatė savo darbo Komisare laiką ir atvejus, kai jaunimas darė jai įtaką, kad ji galėtų įgyvendinti naujas politikos kryptis, darančias įtaką jaunimui. Ji taip pat pristatė ir įkvėpė dalyvius imtis iniciatyvų ir ieškoti būdų, kaip jas priimti ir įgyvendinti platesniame Europos kontekste.

Baigiamąją dieną vedė dvikalbio portalo vyriausioji redaktorė Vladimira Dorčova Valtner „Storyteller“, Maglić, Serbija. Dienos tema buvo apie poveikį socialinėje žiniasklaidoje; jaunuoliai turėjo galimybę išmokti kurti patrauklų turinį socialinei žiniasklaidai apie įvairias iniciatyvas. Gyvenant skaitmeniniame amžiuje, pagrindinis idėjų ir iniciatyvų atspirties taškas yra internetas ir ypač socialinė žiniasklaida. Todėl, norint pradėti įgyvendinti savo idėją, labai svarbu sukurti įdomų turinį.

Mokymo kursus „Dalyvavimo dienos“ organizavo MINORITY & LOCAL MEDIA DEVELOPMENT CENTER (MLMDC) iš Novi Sado (Serbija).

Projektą „Jaunimo įtraukimas į skaitmeninę žalią ateitį“ įgyvendina organizacijos: DARNOJE iš Lietuvos, KDETYD iš Graikijos, INERCIA DIGITAL iš Ispanijos ir MLMDC iš Serbijos.


Foto galerija:




REDAKCIJA REKOMENDUOJA